Sverige
2 mars 2019 10:48

Skärpta smittskyddskrav presenteras

SmittskyddslägetI det rådande smittskyddsläget i landet presenteras nu skärpta krav för att förhindra smittspridning vid kommande tävlingar. Det gäller dels inför Gothenburg Horse Show, och dels de svenska hästar som tävlade i norska Lilleström.

Skärpta smittskyddskrav presenteras
Inför den närmsta månaden presenteras nu skärpta smittskyddskrav (hästen på bilden har inget samband med texten). Foto: Roland Thunholm

Svenska Ridsportförbundet har meddelat att de svenska hästar som var och tävlade i norska Lilleström har fått nationellt tävlingsförbud i tre veckor. Vid tävlingen insjuknade en norsk häst som fördes bort från platsen, och det kunde senare bekräftas att hästen bar på det fruktade EHV-1-viruset. Händelsen går därmed in under den hästägarförsäkran som signeras innan tävlingen, där ryttaren ansvarar för att hästen tre veckor före tävling inte vistats i stall där smitta eller misstanke om smitta förekommit.

De svenska ryttarna som tävlat i Norge fick information om isolering så snart det blev känt att misstanke om EHV-1 fanns, och Andrea Barth från Ridsportförbundet berömmer hur de svenska ryttarna hanterade informationen.
– Vi har ansvarsfulla ryttare som direkt accepterade situationen, säger Andrea Barth på förbundets hemsida.

Även Danska Ridsportförbundet har agerat och meddelat att de danska hästar som var på plats i Lilleström ska hållas i karantän i 21 dagar.

FEI kommer att skicka information om EHV till alla ryttare och alla förbund som deltog i Lilleström. Det internationella förbundets starka rekommendation är att hästarna som deltog vid tävlingarna i Lilleström inte heller ska tävla internationellt under de närmaste veckorna. Svenska Ridsportförbundet meddelar att de delar FEI:s rekommendation.

Vanligtvis är inkubationstiden för EHV-1 upp till tio dagar, men den kan också vara längre. Hästar som utsatts för möjlig exponering av viruset bör därför hållas isolerade i minst 21 dagar. Gäller det den neurologiska varianten eller om ett sto har kastat sitt föl på grund av smitta bör isoleringen förlängas till 28 dagar.

Internationella vaccinationsregler i Göteborg

Förstärkta smittskyddskrav blir det även inför Gothenburg Horse Show 3-7 april, då gällande hästinfluensa. De internationella regler som gäller för vaccination för hästinfluensa kommer att gälla alla hästar som deltar i arrangemanget. Den senaste vaccinationen får inte vara äldre än sex månader när hästen anländer till Göteborg istället för de 365 dagar som det uppges i TR.
– Tidsgränsen motsvarar standardreglementet på internationella tävlingar, men gäller i år på GHS också deltagare i SWB Trophy, juniorklasser, Sverigeponnyn, gymkhana samt showhästarna, säger GHS tävlingsledare Tomas Torgersen till Svenska Ridsportförbundet.

Karenstiden efter vaccination är en vecka, så Ridsportförbundet påminner om att vaccineringen inte bara ska vara högst sex månader gammal, utan den får inte heller vara gjort för tätt inpå meetinget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden