Avelsnyheter
29 juli 2016 22:14

Fiontini bästa 6-åring

Ņrets 6-årskval var tufft med 39 startande på unghäst-VM i Ermelo. Bäst av alla var fjolårsvinnaren Fiontini riden av Severo Jurado Lopez. SWB-stona Fiera Girl och Bossanova YL startar i lördagens lilla final.

Fiontini bästa 6-åring
Fiontini och Severo Jurado Lopez kom över 90 procent. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Klassen dömdes av Annette Fransen Iacobaeus  och Christoph Hess vid E samt Maria Colliander  och Mariette Sanders-Gansewinkel vid C. De bedömde enligt klassisk 5-punktsbedömning för trav, skritt, galopp, ridbarhet och framtidspotential.

Yvonne Österholm startade sin tredje häst för dagen med Fiera Girl (36) (SWB e Faustinus-Rubinrot, uppf/äg Malin Myrman). De hade lite otur, mitt i travprogrammet kom regnet och ett större antal paraplyer fälldes upp på kortsidan. Det blev ett litet avbrott men de kom fint igång igen och slutade på 76,20 procent och 22 plats.
– Jag tycker hon hanterade det bra, hon tittade till men kom igång igen, det är ok, kommenterade Yvonne Österholm. 
– Fiera har inga problem med att gå en runda till, vi värmer inte så länge hon är bäst när vi bara rider in.

Mikaela Alderin Danielsson studerade sin ritt noga efteråt, hon blev filmad från två håll med Bossanova YL (SWB e Bocelli-Lobo, uppf Yvonne Sterntorp Ingvarsson, äg Hans Danielsson). Resultatet var 74 procent och en 25:e plats.
– Jag har saker att jobba på och försöka göra bättre imorgon, vi kan nog satsa lite mer. Hon kan bli ganska het så jag var lite försiktig, kommenterade Mikaela. 
I lördagens lilla final blir det start 11:51 för henne och Bossanova medan Fiera Girl och Yvonne startar 12:45.

Bästa häst i startfältet var kändisstoet Fiontini (DWB e Fassbinder-Romanov, uppf Hanne Lund / Henrik Hansen) enligt domarkollegiet som delade ut hela 90,20 procent totalt. Med 9,5 för galoppen och 9,2 för traven gjorde det inget att ridbarhetsbetyget ”bara” blev 8,5. Poängen för trav och skritt känns helt relevanta men efter att ha sett Sezuan få en välförtjänt 10:a på sin galopp i 7-årsklassen var det svårt att se att Fiontinis var bara halvpoängen mindre bra. Galoppen är ganska platt och bytena saknade en del gest. Den stora frågan är nu om Severo klarar att göra fyra rena byten i finalprogrammet?

KWPN-hingsten Five Star (KWPN e Amazing Star-Jazz) var tvåa i kvalet 2015 men blev bara femma i finalen då. Han rids då som nu av Kirsten Brouwer som visar upp härlig ridning oavsett häst. Nu visade den ganska krallige fuxhingsten fina byten och belönades med totalt 87 procent med 8,9 för galopp.

Ann-Christin Weinkamp var sjua 2015 med Sir Olli (Old e Sir Donnerhall I- Florestan) och såg ut att ha använt vintern väl med hingsten. En mjuk och härligt musklad hingst med positiv uppsyn som gjorde fina byten belönades med 86,80 procent, det kommer att bli hårt i finalen på söndag.

I avdelning svensk anknytning så är sjätteplacerade Damon’s Classic (westf e Damon Hill-Lauries Crusador xx) helbror med SWB-godkände Deodoro 1279 som i år tävlats av Minna Telde. Damon’s Classic var en mycket elegant häst med fn galopp, totalt 84 procent. I 7-årskvalet startade den äldre helbrodern Daley Thompson och blev fyra på 77,002 procent.

Finalen går på söndag förmiddag. 

Kvalets högst bedömda galopp: Fiontini på 9,5 men det borde Damon’s Classic eller Sir Olli.
Kvalets högst bedömda trav: Four Legends travar överjordiskt med Mareike van der Putten, betyg 9,5.
Kvalets högst bedömda skritt:  Goldmond, trakehner eftre Imperio, fick 9,3 och var totalt på 14:e plats.
Flest avkommor i final: Ingen fadershingst har mer än en avkomma än så länge i final, imperio ligger närmast sett till placerade precis utanför de tolv finalisterna.
Flest avkommor i kvalet: Bordeaux och Belissimo M har tre var
Kvalets besvikelse: Bedömningen på Kipling, hur kan så långsam aktion ge 82,6 procent även om det är vackert?
Dagens höjdpunkt: Fiorucci Ht skickligt managerad av Jeanna Högberg i tuff konkurrens med kejsaren Sezuan under Dorothée Schneider.

Resultat

Webb-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden