Avelsnyheter
31 juli 2016 14:16

Fiontini överlägsen segrare

En omvälvande 6-årsklass är klar. Severo Jurado Lopez och fjolårsvinnaren Fiontini gick sist ut och till toppen av listan enkelt. Yvonne Ŗsterholm och Fiera Girl fick inte samma varma omdöme idag, tröttheten efter tre ritter tog ut sin rätt på det vackra stoet.

Fiontini överlägsen segrare
Fiontini och Severo Jurado Lopez, solklara segrare. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

De 6-åriga hästarnas final dömdes av Kurt Christensen och Mariano Santos Redondo på långsidan och Maria Colliander och kommentatorn Sharon Rhode vid C. Det handlade mycket om ”…yet another lovely horse..” men innehållet rörde sig även i denna final mest kring ridningen och mindre kring hästarnas gångarter. 

Sist ut var fantastiska Fiontini (DWB e Fassbinder-Romanov, uppf/äg Hanne Lund och Henrik Hansen) som segrade i Verden 2015 då som nu riden av Severo Jurado Lopez. När han red runt banan i en trav som mest påminde om passage var det många som drog på andan. Mer än en förväntade sig en domaravrättning då Maria Colliander tidigre varit allergisk mot den sortens expressiv trav. I programmet lyckades de med sina fyra byten och stoet, som mest påminner om sin morfar, visade upp sitt underbara temperament och schvungfulla gångarter.
– Hästen har underbar trav även om vi ibland kände att ryttaren borde passa på att det inte blir för passageaktigt. Men den är klar i takt och rytm, bär fint och har påskjut, vi ger den 9,5, kommenterade Sharon Rohde.
Sen fortsatte de fina poängen helt rättmätigt trilla in och segern var ett faktum.
– Jag känner att den här hästen har allt, hon går helt naturligt med mycket svävmoment. Om jag väljer att hålla igen henne så går energin uppåt och hon vill krypa ihop, det är inte rätt, kommenterade Severo.
– Hela helgen har varit bra för mig, fem hästar att rida plus att min OS-häst Lorenzo är här, jag hinner inte bli nervös för Rio, helt perfekt, sa han med sitt bredaste leende.

Segerritten, Severo Jurado Lopez på Fiontini

Kirsten Brouwer lotsade Five Star till en andraplats efter att ha fått tre nior i protokollet för skritt, galopp och framtida potential. Hon var otroligt glad för att vara på pallen på hemmaplan.
– Vi är ännu bättre i år, Five Star är en så lätt och arbetsvillig hingst, han är alltid med på noterna, härlig att rida helt enkelt, sa Kirsten Brouwer.

Sir Olli (Old e Sir Donnerhall-Florestan i, uppf Gerd Küst, äg Vivien Küst) är nog den mest sansade hingst ett unghäst-VM sett. Så sansad att han nästan är lite tråkig att se, korrekt och med fina gångarter men en liten kvadratisk, lite lågställd modell.
Bronsvinnande Ann-Christin Wienkamp intygade att Olli är som en liten ponny.
– Han är hur lätt som helst att hantera, världens snällaste och kan gå i vanlig hage bland andra utan att reagera, den bäste, sa hon. 

Finalens enda svenska deltagare var Yvonne Österholm på Fiera Girl(36), uppfödd och ägd av Malin Myrman. De tog sig till finalen på den tredje och sista biljetten genom en hjälte ritt i lilla finalen. Idag var det lite soppatorsk och det blev lite hicka här och där i ritten. Nu åker de hem med en varm känsla av att ha blivit 15:e bäst i världen. 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden