Avelsnyheter
1 augusti 2016 21:19

Fiorucci Ht och Jeanna tog silver

En historisk medalj i det första mästerskapet för 7-åriga hästar. Fiorucci Ht och Jeanna Högberg tog en silvermedalj efter en felfri ritt i fin harmoni. Historisk blev även Sezuan och Dorothée Schneider som blev det första ekipaget att trippelsegra - som 5-, 6- och 7-åring.

Fiorucci Ht och Jeanna tog silver
Fiorucci Ht var på sin första större prisutdelning och Jeanna Högberg fick hänga med - medaljen hänger fint om halsen. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Den nya formen av bedömning av 7-årsklassen är en formidabel succé då ekipagen både blir tekniskt belönade och värderas efter sina gångarter.

Sverige hade tre ekipage med i finalen, ett makalöst utfall som inte funnits på flera år.

Jeanna Högberg startade trea från slutet i strålande solsken med Fiorucci Ht (SWB e Florencio-Rubinrot) vars uppfödare och ägare Gabriella Grewin Bramberg fanns med på läktaren. Tillsammans dansade Fiorucci, Jeanna samt hennes och sambon Marcus tvillinglast fram i det svåra finalprogrammet. Det var ganska magiskt, milt uttryckt, och harmonin i ritten och Jeannas fina ridning prisades i omdömet. Det sammanvägda betyget blev 80,253 procent och det betydde minst brons med två ryttare kvar.
– Jag kände att vi hade fint flyt men det är fortfarande svårt att ta in att vi tagit medalj, det är häftigt och så otroligt roligt, sa en nöjd Jeanna.
– Kroppen har sagt att den är med på noterna, tvillingarna har signalerat; Rid på, så då satsade vi här, sa Jeanna som är gravid, nedkomst beräknad i november.

Bäst av alla var den magiske Sezuan, Zack-sonen som glänst från sin första visning som 3-åring i Herning till dags dato. Så fantastiskt lotsad av Dorothée Schneider har den mäktige hingsten klarat att följa med i utbildningskalan trots mycket avelsarbete.
– Jag ville visa upp honom på träns för att bevisa att det inte krävs mycket för att ha honom med mig, han är lika lätt med kandar, det är egalt, sa Dorothée. 
Hon uttryckte stor tacksamhet mot Stuteri Peterhofs ägare för möjligheten att vidareutveckla Sezuan.
– Han får vila medan jag är i Rio, sen siktar vi vidare.

Sezuan och Dorothées segerritt

Stefanie Wolf gick ut först i klassen med Saphira Royal (Westf e San amour-Monteverdi, uppf Herberth Werth, äg Johann Hinnemann) och fick 78,641 som sammanslagen procent. Det var det harmoniska samarbetet mellan häst och ryttare samt en bra skritt som gav henne ett litet försprång före FBW Fairplay H som var två i första kvalet.
– Jag hade en bra känsla med henne redan då men sen kröp det in lite spänningar och vi fick dyra galoppmissar, förklarade Stefanie.
– Min plan var att jobba henne som vanligt och inte göra någon stor sak av det, det fungerade och en bronsplats känns fantastiskt.

De två svenska finalisterna från lilla finalen Yvonne Österholm med Quarton (SWB e Quaterback-Don Schufro, uppf/är Per-Arne Persson) och Ida-Linn Lundholm på Eclectisch 1319 (KWPN e Zenon- Olivi, äg Ericsbergs Säteri AB) hade det lite motigare idag.

Yvonne Österholm och Quarton äntrade banan mycket fokuserade och startade sin test på det sättet. Det gick riktigt bra, en liten malör i en piruett och ett avbrott innan det var dags för byten i vart tredje. Idag löd omdömet om skritten att den var ren men stannade ändå på 6,5 medan ridbrhetsbetyget sjönk på grund av missarna. Domare och kommentator Mariette Sanders v. Gansewinkel menade att skrittbetyget drog ner på Quartons potential som dressyrhäst. Totalt 72,365 procent.
 
Nästa till start var Ida-Linn Lundholm med Eclectisch 1319 som haft rekordkort tid på sig för att bli redo för nivån på grund av en betäckningsskada. De bländar med sitt travprogram liksom Yvonne och Quarton. Idag blev de två skrittpiruetterna en stötesten och det blev lite oren skritt. I galoppen hände det små incidenter, Eclectisch blev spänd men på slutet kom en del fina byten. Det hjälpte inte, domarna hade satt sina betyg. Totalt 71,90 procent.

Oavsett platsnummer i resultatlistan så gjorde de svenska ryttarna fantastiskt fina ritter och satte svensk unghästutbildning på kartan.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden