Dressyr
16 februari 08:54

Flera års avstängning för tyska profiler efter deltagande i våld mot häst hos Parra

InternationelltDe två största tyska avelsförbunden stänger av de båda tyska profilerna som syns medverka i film där de tillsammans med Cesar Parra, USA, utsätter en häst för kraftigt våld. Parra själv stängs av permanent.

Flera års avstängning för tyska profiler efter deltagande i våld mot häst hos Parra
Skärmdump ur en film som ligger till grund för avstängningen där Cesar Parra och de båda tyskarna tillsammans pressar en häst hårt och våldsamt.

Filmen där tyska Stefan Sandbrink och Kerstin Klieber tillsammans med Cesar Parra hanterade en häst på ett våldsamt sätt började spridas några dagar efter att de första filmerna från Parras anläggning blev kända.

Det var inte helt enkelt att se vilka som förekommer på filmen, men det påstods redan då vara två tyska dressyrprofiler, och detta är nu bekräftat.

På filmen red den ena en hårt inspänd häst som dessutom hölls i/leddes av en person, samtidigt som en tredje person upprepade gånger piskade och skrek på hästen hårt bakifrån. Hästen uppvisar stark stress och hjälplöshet genom bland annat att kasta sig runt och stegra sig i filmen.

Det tyska ridsportförbundet påbörjade omedelbart en utredning, men därifrån har det inte kommit något beslut ännu.

Avelsförbund har agerat

Däremot har de två största avelsförbunden, oldenburgförbundet och hannoveranerförbundet, agerat genom att stänga av de båda tyska dressyrprofilerna från alla sina aktiviteter till och med hela 2027. Detta berättar de båda avelsförbunden på sina respektive webbplatser. Avstängningen har föregåtts av en utredning där de båda avstängda har fått komma till tals både muntligt och skriftligt.

Avstängningen innebär att de inte får besöka de båda förbundens anläggningar eller arrangemang – varken som deltagare eller publik. De får inte heller vara medlemmar i de båda organisationerna.

Stefan Sandbrink är dressyrryttare och licensierad dressyrtränare som tillsammans med dressyrryttaren Kerstin Klieber driver ett utbildnings- och försäljningsstall i Tyskland.

Permanent avstängning

När det gäller Cesar Parra är han permanent avstängd av de båda avelsförbunden.

Några andra mindre tyska avelsförbund har redan agerat med motsvarande avstängning av Sandbrink och Klieber, det berättar bland annat Reiter Revue.

Förutom FEI gör även det amerikanska ridsportförbundet och FEI utredningar av vad som har hänt på Cesar Parras anläggningar i USA.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden