Dressyr
8 februari 18:57
Ridsportplus

Svenskan som var med och riggade Parra-avslöjandet

USAEtt avancerat upplägg med många inblandade i flera steg låg bakom avslöjandet av Cesar Parras våld mot hästar förra veckan. En av hjärnorna bakom smygfilmandet var en svenska som bor i Florida. Här berättar hon bland annat hur den första filmen som spreds hamnade på Parras egna sociala medier, polisbevakning där hon har sin häst och stämningen i området efter avslöjandet.

Svenskan som var med och riggade Parra-avslöjandet
Cesar Parra ses piska en häst med ihopknutna framhovar. Foto: Skärmdump Dressuur Klassiek

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Är det okej att vara anonym? Jag är inte rädd för Parra längre även om jag kanske borde vara det, men däremot vill jag inte gärna bli åtalad för förtal, säger den Floridabaserade svenska hobbyryttaren.

Det känns ju så konstigt att han kanske kan tävla som vanligt om några veckor igen efter allt det här.

Svensk, bosatt i Florida.

I fredags var hennes känslor annorlunda. Det var då hon och några vänner till henne skulle iscensätta planen för att avslöja de grymheter som pågick på Cesar Parras anläggning med ungefär 40 hästar i USA.
– Då kändes det olustigt, men nu är jag glad att vi gjorde det, fortsätter hon.

Hon och annat hästfolk i omgivningarna hade länge haft på känn att allt inte gick rätt till hos Cesar Parra. Det hade varit grova piskincidenter på tävling, kortare avstängningar och åtal för hästmisshandel. Men hur illa det var blev hon inte varse förrän den visselblåsare som Dressage-News rapporterade om häromdagen började berätta för henne vad han såg på jobbet för ungefär ett år sedan.

Han övertalades att börja samla på sig filmer från det han såg, och när både han och en annan tidigare anställd hos Parra hade slutat och var i säkerhet sattes planen i verket i följande steg:

  • En tidigare anställd loggade in på Cesar Parras Instagram och lade upp den första filmen på våldet med citat från en av Parras träningsvideos om ”happy horse” och liknande – något som filmen inte visade.
  • Svenskan satt beredd och så fort filmen dök på Parras Instagram filmade hon av den. Filmen togs ned från Parras Instagram kort efter publiceringen.
  • Därefter kunde svenskan börja sprida och dela filmen med hänvisning till Parras sociala medier som källa – vilket ju var helt korrekt och inte samma risk som om hon själv eller andra skulle börja dela material som var filmat i smyg.
  • Andra inblandade delade svenskans inlägg flitigt och när historien sedan hade börjat spridas stort började andra filmer från tidigare anställda dyka upp och delas i olika kanaler, och skickades också till bland annat Internationella Ridsportförbundet.

– Vi var ganska nöjda med det här upplägget när vi kom på det, säger svenskan.

Sprider rädsla

Hon har upplevt att anställda hos Cesar Parra, och även andra i hans omgivning, är rädda för honom, men är noga med att understryka att hon aldrig har hört talas om att någon har skadats fysiskt av honom.
– Jag vet inte heller någon som har fått ta emot något hot från honom efter de här avslöjandena. Men han verkar hålla folk i ett grepp ändå genom att göra dem rädda, säger hon om mannen som själv har legat lågt sedan avslöjandena.

Även om hon själv inte är rädd finns det andra som är det och det har det vidtagits en del säkerhetsåtgärder i området, bland annat är det polisbevakning på det stall där svenskan har sin häst. Men hon är nu mest bekymrad över att det kanske inte blir några konsekvenser för Cesar Parra och att han kan fortsätta på samma våldsamma sätt som tidigare.

Oklara konsekvenser

Några hästägare har tagit sina hästar därifrån och några ur personalen har slutat, men det mesta av verksamheten finns kvar. Hästmisshandeln är polisanmäld men hittills har inget gjorts. Det har också kommit signaler om att det amerikanska ridsportförbundet inte har mandat att agera då den aktuella hästmisshandeln som Parra utför på filmerna inte är gjord på tävling.
– Det känns ju så konstigt att han kanske kan tävla som vanligt om några veckor igen efter allt det här, säger svenskan om Parra som nu är avstängd från allt tävlande medan utredningar görs.  

FEI:s regler

När det gäller Internationella Ridsportförbundet, FEI, finns ett regelverk att ta till vid händelser även utanför tävling. Det gäller även hästmisshandel och sanktionerna kan bli böter och avstängning. Som hästmisshandel räknas till exempel att piska eller slå en häst överdrivet eller tävla med en utmattad häst. Men det bedöms finnas en hel del juridiska komplikationer mellan FEI:s regelverk och USA:s lagar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden