Dressyr
4 februari 10:11

Tyska profiler utreds för inblandning i våldsam hästhantering i USA

InternationelltUtredning kring dressyrryttaren Cesar Parra, USA, utvidgas. Det är det tyska ridsportförbundet som ska utreda eventuell inblandning av tyska dressyrprofiler i hans våldsamma "träningsmetoder". De båda ska figurera i en film tillsammans med Cesar Parra där det utövas kraftigt våld mot en häst.

Tyska profiler utreds för inblandning i våldsam hästhantering i USA
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Skandalen kring Cesar Parra blir allt större efter att hans våldsamma träningsmetoder spreds via filmer tidigare i veckan. Dressyrryttaren är nu avstängd från tävling både nationellt och internationellt medan FEI och USA:s ridsportförbund utreder händelsen.

Knappt hade detta hunnit spridas innan ytterligare filmer där Cesar Parra är aktiv när en häst plågas dök upp på sociala medier. Det är inte helt enkelt att se vilka som förekommer på filmen, men det påstås vara två tyska dressyrprofiler. Den ena sitter till häst, som är hårt inspänd och dessutom hålls i/leds av en person, samtidigt som en tredje person upprepade gånger piskar på hästen hårt bakifrån. Hästen uppvisar stark stress och hjälplöshet genom bland annat att kasta sig runt och stegra sig.

Nu skriver tyska ridsportförbundet att de har fått flera filmer och bilder som ”visar chockerade behandling” skickade till sig från olika källor i det aktuella fallet. Förbundet bedömer att folk från Tyskland förmodligen är inblandade i våldsamheterna och agerar genom att både lämna materialet till åklagare för en rättslig prövning samt inleder en egen egen undersökning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden