Dressyr
2 februari 08:23

OS-ryttare utreds för ”avskyvärd” träning av häst

USAUpprepad och intensiv spöanvändning både uppsuttet och från marken med en kraftigt inspänd häst. Det visar filmklipp när en OS-ryttare i USA tränar hästar. Nu ska fallet utredas.

OS-ryttare utreds för ”avskyvärd” träning av häst
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Det är Dressage News som berättar om filmklippen som visar Cesar Parra, dressyrryttare med meriter från OS, VM och världscupfinaler, träna hästar.

Filmerna fanns ursprungligen på ryttarens egna sociala medier och visade bland annat när han red en häst i piaff och använde sitt spö intensivt många, många gånger. Dessutom slog han hästen med handen över nacken.

En annan film visar när en häst arbetas från marken, inspänd med nosen i bringan samtidigt som den får hårda rapp med en långpisk. Hästen vägrar röra sig framåt, visar uppenbar stress och sparkar bakut mot långpisken flera gånger.

Nu ska den 59-årige dressyrryttaren, som ursprungligen tävlade för sitt hemland Colombia, utredas av USA:s ridsportförbund, United States Equestrian, och Internationella Ridsportförbundet, FEI. Sättet att träna hästarna som syns på filmen kallas ”förfärande och avskyvärt”.Cesar Parra var åtalad för påstådd hästmisshandel 2015, men frikändes.

Här kan du titta på klippen som ligger till grund för undersökningen. OBS! Varning för starka bilder.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden