Dressyr
6 februari 08:40

Flera år med larm i Parra-skandalen

USATidigare anställda som behöver behandling för posttraumatisk stress, PTSD, efter hur de har sett hästar behandlas, en sektliknande miljö och anklagelser om sexuella trakasserier. Dessutom har flera organisationer fått larm om förhållandena för länge sedan. Det är bara några saker som har uppdagats i skandalen kring Cesar Parra i USA.

Flera år med larm i Parra-skandalen
Film efter film med där Cesar Parra utövar våld mot hästar har cirkulerat den senaste veckorna. Foto: Skärmdump från privat film

Det är Dressage-News som systematiskt listar vad som har hänt kring Cesar Parra innan de hemska filmerna med hans våld mot hästar började cirkulera förra veckan. En nyckelperson i avslöjandet är dressyrryttaren Adam Steffens, personen som började publicera filmerna, som har filmats av hans make Sven Smienk när han arbetade hos Parra under knappt ett års tid.

”Vad som syns på filmerna är ingenting mot vad som händer dagligen,” säger Steffens bland annat.

Steffens berättar vidare för Dressage-News att Smienk, som hade invandrat från Nederländerna, i stort sett hölls som som gisslan hos Parra. Detta under hot om att han skulle förlora sitt visum om han inte stannade kvar hos dressyrryttaren. Flera andra ska ha berättat samma sak.

Smienk och många andra tidigare anställda har drabbats av post traumatisk stress som behövt behandlas på grund av allt de ha fått se hos Parra.

Sexuella trakasserier

Dressage-News berättar vidare att det har förekommit anklagelser om sexuella trakasserier hos Parra, samt att anställda berättar om sektliknande möten på hans gård regelbundet.

Olika aktörer, bland annat tidningen HorsePort USA som hade samma ägare som Dressage-News, ska i över 20 år försökt få bland annat Internationella Ridsportförbundet, FEI, att agera när det gäller Parra. De har till exempel utan framgång försökt få tidigare anställda att ge sina vittnesmål om vad de har sett. U.S. Safe Sport har också fått upplysningar om Parra utan att det har hänt något.

Åtalades

Cesar Parra stod åtalad för hästmisshandel 2015, men frikändes då.

Efter avslöjandena utreds Cesar Parra nu av flera olika instanser.

Adam Steffens berättar på sina sociala medier att han och hans make är på ett säkert ställe och har utökat säkerheten kring sig. Han tackar också för allt stöd han har fått sedan han släppte filmerna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden