Avelsnyheter
28 oktober 2018 11:09
Ridsportplus

Flera godkända för Lövstas Bon Coeur – flest premiehingstar fick Vivaldi

HingstpremieringEn snackishingst som såldes för över 20 miljoner kronor och fina framgångar för Lövstas Bon Coeur, som fick en rad söner godkända. Hannoveranarförbundets hingstpremiering är avslutad – här hittar du rapporten.

Flera godkända för Lövstas Bon Coeur – flest premiehingstar fick Vivaldi
En av årets premiehingstar: Nr 78 e Lord Leatherdale-Boston. Foto: Kiki Beelitz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den 24-27 oktober genomförde Hannoveranarförbundet sin hingstpremiering för 2-åringar i Verden. Totalt visades 93 hingstar och av dem godkändes 46 dressyrhingstar varav tolv utsågs till premiehingstar. 16 hopphingstar godkändes varav sju utsågs till premiehingstar.

Premiehingstar

Hannoveranarförbundets hingstpremiering

Premiehingstar i dressyrkollektionen blev:

• Nr 38 (e Bon Coeur-Rohdiamant)

• Nr 42 (e Bon Coeur-Vivaldi)

• Nr 49 (e Dancier-Wolkenstein II)

• Nr 56 (e Dimaggio-Sir Donnerhall I)

• Nr 57 (e Dimaggio-Scolari)

• Nr 78 (e Lord Leatherdale-Boston)

• Nr 81 (e Morricone-Sir Donnerhall I)

• Nr 94 (e Veneno-Fidertanz)

• Nr 95 (e Veneno-Fidertanz)

• Nr 97 (e Vivaldi-Dancier)

• Nr 98 (e Vivaldi-Desperados)

• Nr 99 (e Vivaldi-Hohenstein)

Premiehingstar i hoppkollektionen blev:

• Nr 12 (e Crumble-For Fashion)

• Nr 15 (e Embassy I-Darco

• Nr 17  (e Firth of Lorne-Landjonker)

• Nr 18 (e For Pleasure-Stakkato Gold)

• Nr 23 (e Kannan-Stolzenberg)

• Nr 30 (e Stakkato Gold-Carthago)

• Nr 31 (e Stakkato Gold-Chin Chin)

För svensk del var det extra intressant att så många som åtta avkommor till Bon Coeur (f -12 e Benetton Dream-Sandro Hit, ägd av Lövsta Stuteri) tagits ut till premieringen (läs mer om det i tidigare artikel här). Domarna var mycket imponerade av dessa hingstar, som utgör Bon Coeurs första årgång, och så många som sju stycken godkändes och två blev premiehingstar.

Hannoveraner Koerung - Schauprogramm Und Praemierung
En av årets premiehingstar efter Lövsta Stuteris Bon Coeur: Nr 42 e Bon Coeur-Vivaldi. Foto: Kiki Beelitz

Vivaldi-söner framgångsrika

Bland dressyrhingstarna var Vivaldis (f -02 e Krack C-Jazz) söner också väldigt framgångsrika. Alla fem som visades godkändes och eftersom tre av dem togs ut som premiehingstar var Vivaldi den fadershingst som hade flest premiehingstar bland sina godkända söner. En av premiehingstarna, e Vivaldi-Desperados är uppfödd av Anna Genfors i Förslöv, utställare var Gerd Sosath. Veneno (f -11 e Vitalis-Diamond Hit) hade sex avkommor och tre av dem godkändes, två blev premiehingstar. En av dem nr 94 (e Veneno-Fidertanz) ägs av Andreas Helgstrand.

Bland hopphingstarna hade Cornet Obolensky ( f -99 e Clinton-Heartbreaker) tre söner på plats och alla tre godkändes men ingen blev premiehingst. Stakkato Gold (f -01 e Stakkato-Werther) hade två hingstar med och båda blev premiehingstar.

På auktionen som avslutade premieringen såldes 50 godkända hingstar till ett snittpris av 130 960 euro. Premiehingsten nr 97 (e Vivaldi-Dancier) satte nytt prisrekord för alla förbundsauktioner i Tyskland och såldes till Andreas Helgstrand och Paul Schockemöhle för 2 010 000 euro (se film i tidigare artikel).

Budgivningen blev en 20 minuter lång duell till publikens stora förtjusning. Den moderna fuxen är uppfödd av Ulrike Buurman, Greifenstein, och visades av Hengsthaltung Kemper i Heiden.

”Hög kvalité”

Helgstrand/Schockemöhle köpte också den svarte nr 78 (e Lord Leatherdale-Boston) för 800 000 euro. Nr 56 (e Dimaggio-Sir Donnerhall I) såldes till Kristin G Andresen i Norge för 570 000 euro. Hon köpte också nr 49 (e Dancier-Wolkenstein II) för 120 000 euro

Bland hopphingstarna blev nr 23 (e Kannan-Stolzenberg) uppfödd och ägd av  Ulrich Heuer i Bienenbüttel dyrast och såldes till irländaren Cian O´Connor för 150 000 euro.

Hannoveraner Hengstkoerung In Verden
Nr 23 e Kannan-Stolzenberg är en av de sju premiehingstarna i hoppkollektionen. Foto: Kiki Beelitz

– Denna hingstpremiering satte nya gränser för avel och försäljning och är resultatet av det kontinuerliga utvecklingsarbetet inom Hannoveranerförbundet, sammanfattade avelsledaren Dr Werner Schade.

Heike Kemmer var med i nämnden och sa:
– Kvalitén var genomgående väldigt hög. Årgången bestod av mycket moderna hästar som representerade många olika blodslinjer.

Till Årets Hingst utsågs för första gången en hingst som inte är hannoveranare. Belissimo M (f -99 e Beltain-Romadour II , uppf Dieter Niesar) är registrerad  i Rheinland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden