Nyheter
29 december 2018 06:00

Flera svenska shireföl exporterade till USA

FörsäljningStall Herkules har sålt tre stoföl till USA. "Det är en stor ära och ett gott betyg på vart vi är i dag," säger Michelle Paulsson som driver stuteriet tillsammans med sin man Christer Paulsson.

Flera svenska shireföl exporterade till USA
Herkules Flash Girl åker till sitt nya hemland i början av 2019. Foto: Privat

De tre fölen är sålda till Springfield, Missouri, USA, och åker till sitt nya hemland från Stall Herkules utanför skånska Klippan i början av 2019.
– Det har varit ett mål för oss sedan vi påbörjade vårt avelsarbete att ta fram hästar av världsklass som kan mäta sig internationellt, säger Michelle Paulsson som driver och äger Stall Herkules tillsammans med sin man Christer Paulsson.

Att exportera fyra egna uppfödningar till USA samma år är en stor ära och ett gott betyg på vart vi är idag. Michelle Paulsson, Stall Herkules.

Totalt fick Stall Herkules 13 föl i år. De tre stofölen som har sålts till USA är Herkules Queen of Hearts (e Moorfield Ted u Elian Silver Lass e Caerberllan Buscot),  Herkules Flash Girl (e Moorfield Ted u Rainbow Lady May e Jims Consor) och Herkules Drama Queen (e Acorn Tommy u Sparkland Belle e Moorfield Edward Sparkland Belle).

Välmeriterade 18-årige Moorfield Ted, som är far till två av de sålda fölen. ägs Mr Peter Williams i Lancashire UK, men är utleasad till Stall Herkules på livstid. Hingsten är en av få i världen som har titeln Super Premium. Pappan till det tredje fölet, Acorn Tommy, är yngre och relativt oprövad i aveln men är svensk och dansk champion och ägs av Stall Herkules.

Shirefol1_privat
Herkules Queen of Hearts är ett av de tre fölen som exporteras. Foto: Privat
Shirefol3_privatny
Herkules Drama Queen flyttar också till USA. Foto: Privat

Stall Herkules föder upp hästar av raserna shire och clydesdale. De har tidigare exporterat Herkules What’s Wanted e Moorfield Ted, till USA. Han är född 2017 och har blivit utsedd till ”Grand Champion Stallion” vid alla sina utställningar och därmed vunnit över äldre och mer utvecklade hingstar.
– Att exportera fyra egna uppfödningar till USA samma år är en stor ära och ett gott betyg på vart vi är idag, säger Michelle Paulsson.

Christer Paulsson startade Stall Herkules för över 20 år sedan men för sex år sedan bestämde paret sig för att lägga om avelsarbetet.
– Vi har lagt sex år på att lägga grunden i vårt avelsarbete. Vi har lagt stor möda på att leta upp välstammade ston med få svagheter i sina linjer och så har vi äran att ha en hingst av absoluta toppklass. Detta är en början på ett helhjärtat livtidsarbete och vi har stora drömmar, säger Michelle Paulsson som arbetar med hästarna på heltid medan hennes man har annat arbete bredvid.

Köpare till de tre stofölen är Dr Gower, Soaring Eagle Farm.
– Hans team har möjlighet att matcha våra uppfödningar till framgång.

Med småbarn och 15 väntade föl 2019 är det fullt upp för paret som också har haft det tufft med torkan under året.
– Det var välkommet att sälja några föl, även om vi gärna hade behållit fler, säger Michelle Paulsson.

Mer om Stall Herkules och deras föl.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden