Avelsnyheter
15 januari 2018 14:19

Dubbelt upp med tidiga föl hos Stall Herkules

Tidiga fölTiteln "Årets första föl" har hamnat hos Stall Herkules tidigare, och 2018 blev inget undantag för dem när det gäller tidigt födda föl föl. Herkules Night King och Herkules Mistress är två av årets först födda föl - födda 3/1 respektive 5/1.

Dubbelt upp med tidiga föl hos Stall Herkules
Hos Stall Herkules har redan två föl hunnit födas under 2018: Herkules Night King och Herkules Mistress. Foto: Stall Herkules

Stall Herkules utanför skånska Klippan föder upp shire och clydesdale, och vill av tradition ha tidigt födda föl.
– Det är för att vi ska kunna ställa ut fölet på hösten utan att mamman behöver följa med, berättar Christer Paulsson från Stall Herkules för Ridsport.

Årets första föl blev clydesdalehingsten Herkules Night King (e Singlie Storm u Fawnspark Violet), som föddes redan 3 januari. Uppfödaren berättar att han är en unik liten kille med sin svarta färg.
– Svart är en udda färg i clydesdalerasen, och vad jag vet är han den förstfödda svarta clydesdalen i Sverige.
Till sin svarta färg har han förärats med två blå ögon. Detta gav honom namnet ”Night King” – efter den blåögda karaktären i ”Game of thrones”.

Night King brås dessutom på sin mor som är en stark individ.
– Han är en ganska tuff liten kille som redan är ganska välutvecklad.

Två dagar efter nedkomsten av Night King föddes föl nummer två på gården, denna gång ett stoföl av rasen shire: Herkules Mistress (e Acorn Tomy-Lockley Reet Petite). Det är med stor lättnad hos Stall Herkules som båda fölningarna gick bra.
– Raserna kan ha komplicerade fölningar så de kräver att man är med – vi har en väldig övervakning och missar aldrig en enda fölning tack vare det.

Raserna shire och clydesdale är ganska snarlika och raserna kan uppgraderas med varandra. Shireston kan alltså betäckas med clydesdale-hingstar utan att det blir en korsningsprodukt och vice versa. Just Night king och Mistress är dock båda två vad man hos Stall Herkules kallar för fullstammade – det vill säga både mamma och pappa är av samma ras. Båda är dessutom mycket välstammade med välmeriterade föräldrar.

Det är stort intresse utomlands för Stall Herkules avel – både i Europa och även i USA. Varje år säljer Stall Herkules föl tillbaka till moderlandet Storbritannien. Stofölet Mistress är redan såld och betald, hon går till en köpare i Tyskland.
– Night King tror jag kommer säljas innan han är avvand och han går nog till utlandet.

Stall Herkules satsar på att behålla sina ston och producera högkvalitativa föl, och tanken är att alla föl som föds i år ska säljas. Utöver de här två tidigt födda fölen väntas ytterligare 14 föl hos Stall Herkules under våren och försommaren – det sista fölet är beräknat till mitten av juli.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden