Avelsnyheter
16 januari 2017 18:00

Stall Herkules vill ha tidiga föl

Shire-fölet Herkules Duke föddes i arla morgonstund den 11 januari på Stall Herkules utanför Klippan. Det var ett medvetet drag från stuteriet som specialiserat sig på att visa fina uppfödningar i Storbritannien.

Stall Herkules vill ha tidiga föl
En liten gosse på cirka 100 kg, Shire-fölet Herkules Duke föddes 11 januari.

På Stall Herkules mellan Helsingborg och Klippan bor Michelle Paulsson med sin familj. De föder upp Shire- och Clydesdale-hästar med sikte på hästar som kan hävda sig i konkurrens med stamfränder i Storbritannien där raserna uppstått.

På utställning med Sparkland Katherine under Cheshire Country Show. 

– För att vi ska kunna visa föl i september till oktober utan att stona följer med till Storbritannien krävs att de är födda tidigt på året, förklarar Michelle.
– Inte alla uppfödningar blir så bra men vi försöker att få våra egna föl mellan januari och mars för att ha en möjlighet. Vi betäcker med egen hingst, oftast på 30-dagars brunsten, och genom att vi bor i södra Sverige fungerar det bra för fölen. Det här är robusta raser som föds med mycket päls.

Stall Herkules hade ett av årets först födda föl även 2016, se text här. 

I år föddes hingstfölet Herkules Duke den 11 januari vid vid 3-tiden.
– Hans mamma är vårt mest framgångsrika Shire-sto, Sparkland Katherine, som vunnit många fina champion-titlar.  Hon var den första Shire ifrån Sverige att kvalficera sig till HOYS i England. Hennes första föl, Herkules First Lady var det vinstrikaste fölet i Skottland 2015, och hon är än idag obesegrad i showringen.

Herkules First Lady

Michelle ville efter två stoföl från Sparkland Katherine gärna ha ett hingstföl.
– Normalt sett är det stoföl vi vill ha, för att föra linjerna framåt. Jag har läst om att det kan gå att påverka utfallet på fölets kön beroende på hur man betäcker.
– Vi låter våra hingstar betäcka naturligt vid hand och den här gången betäckte vi lite fler gånger än vi brukar. Spermier med honanlag lever längre men spermier för hankön är snabbare, så är det i naturen över lag. Stoet själv blev ganska hingstig under sin dräktighet så både vi och våra duktiga veterinärer Ingrid och Barbro Olsson var ganska säkra på att det kunde vara ett hingstföl, förklarar Michelle.

Pappan till Herkules Duke heter Bromford Discovery och finns på Stall Herkules. Duke är första avkomman.

När det är dags för fölning för Shire- och Clydesdale-hästar är det viktigt att vaka. Fölen är ofta stora och fellägen är tyvärr inte helt ovanliga.

– Denna gången var det lugnt. Allt gick fint till vid fölningen. Vattnet gick vid 2.45, efter att mamman vankat av och an i några timmar, sedan hjälpte vi fölet ut och han var relativt snabbt uppe på benen och diade, berättar Michelle som passat med kameraövervakning.


Duke är helt klart större än mammans tidigare två föl, och vägde ca 100 kg när han föddes.


Alldeles nykommen till världen

Stall Herkules

Foto: Privat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden