Sport
30 maj 2020 13:53
Ridsportplus

Flera tävlingar på gång – unghästklasser populära

TävlingsstartFlera ridklubbar har det senaste dygnet ansökt om att få arrangera tävling för seniorryttare. Tävlingar med så kallade unghästklasser planeras på flera håll. ”Vi är sugna på att få komma igång”, säger Malin Johansson, ridskolechef på Hallsta Ridklubb.

Flera tävlingar på gång – unghästklasser populära
Snart kan även tävlingar för seniorer rulla igång, men restriktionerna om smittskydd och antalet personer måste hållas. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bara några timmar efter beskedet att idrottstävlingar får genomföras även för seniorer, tryckte Malin Johansson, ridskolechef på Hallsta Ridklubb i Västmanland, iväg en ansökan om att få arrangera en hopptävling för hästar 15 och 16 juni, dagarna efter att tävlingsstoppet har hävts.

− Vi vill genomföra två dagtävlingar med bedömning A, eftersom vi har fått förfrågningar från ryttare i trakten som vill tävla unghästar. Vi tror också att det att det är en bra form för att kunna genomföra tävlingen ganska snabbt, eftersom vi har ridskola på eftermiddagen, säger Malin Johansson.

Inte bara för proffs

Att rikta tävlingen mot just yrkesverksamma ryttare är det inte frågan om.
− Alla är lika välkomna oavsett om man är proffs eller hobbyryttare. Om vi vill hålla ner antalet personer är det förstås bra om en ryttare kommer med många hästar, men det är inget vi tänker styra i.

Det är utvecklande att få prova nya lösningar

Malin Johansson

Redan nästa helg får klubben prova hur det är att göra tävlingar med 50-gräns, då en ponnyhoppning genomförs. Modellen där blir att ekipagen kommer kategorivis och får tillfälle att starta på två höjder innan de får lämna tävlingsplatsen och nästa kategori anländer.
− Personligen tycker jag att det är utvecklande att få prova nya lösningar. Nya förutsättningar ökar kreativiteten, säger Malin.
− Samtidigt får man inse att det blir svårt att få samma ekonomi i tävlingarna som i vanliga fall.

Hallsta Ridklubb väntar nu på att få sin tävlingsansökan antagen.
− Vi sitter på nålar, men vi har all respekt för att de har mycket att göra på distriktet nu, säger Malin Johansson.

Vill redan anmäla

Kungsbacka Ridklubb ansökte om tävling i går eftermiddag och har redan fått den godkänd.
− Vi tar upp våra traditionella onsdagstävlingar med unghästklasser, säger Caroline Johansson, tävlingsansvarig.
− Intresset är stort och många har hört av sig och undrat när anmälan öppnar, men vi har inte ens gjort färdigt propositionen än, fortsätter hon.

200530 Kungsbacka Ridklubb Fj Mindre
Kungsbacka Ridklubb planerar för kvällstävling i juni. Foto: Fredrik Jonsving

Caroline som själv också arbetar med unghästutbildning hoppas att alla tävlingsarrangörer tänker på nivån när de väljer klasser.
− Det gäller att lägga ribban rätt eftersom unghästarna inte är där de brukar vara så här års. Samtidigt är det många som vill kvala till Breeders och Elmia, så intresset är stort.

Det gäller att lägga ribban rätt
Caroline Johansson

Ett dilemma är vilken nivå startavgifterna ska läggas på. En tävling med färre starter ger mindre inkomster till arrangören, och i Hallsta Ridklubb överväger de en något högre avgift än tidigare. Det kan även bli fallet i Kungsbacka, säger Caroline Johansson.
− Det är svårt att motivera en tävling om det inte finns ekonomi i det för klubben. Samtidigt vill vi inte trissa upp avgifterna, eftersom det är dyrt nog att tävla som det är.

200530 Tävling Tävlingsplats Parkering Funktionär Fotojeanette Flensburg Mindre
Parkeringsvakterna får en nyckelroll när det gäller att hålla maxgränsen för antalet personer på tävlingsplatsen. Foto: Jeanette Flensburg

”Det går som det går”

I Bollebygds Ridklubb i Västergötland planerades redan i höstas för en kvällstävling i dressyr för häst den 17 juni. Nu har klubben fått det efterlängtade klartecknet.
− Vi har haft kvar tävlingen i planeringen och tänkt att det går som det går. Nu får vi sätta igång och ragga domare, säger Elin Gustavsson, en av dem som förbereder tävlingen.
− Vi vet att det finns en efterfrågan, och nu får vi tänka igenom konceptet. Från början hade vi tänkt fyra klasser men förmodligen minskar vi nu till två, för att hålla nere formatet.
− Vi längtar efter att få göra tävlingar igen, och har också en ponnydressyr i juni. Det ska bli roligt, och det har varit tufft ekonomiskt för många ridklubbar med inställda tävlingar, säger Elin Gustavsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden