Sport
29 maj 2020 17:18

Många oklarheter inför tävlingsstarten

CoronapandeminDen 14 juni öppnas det för tävlingar för alla i Sverige – och professionella ryttare får resa över hela landet och tävla. Men vilka som räknas in i den gruppen är inte klart än. "Det är något vi ska titta på och återkomma," säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet. Det finns även andra oklarheter att reda ut.

Många oklarheter inför tävlingsstarten
Peder Fredricson och Christian K vid VM i Tryon 2018. Nu får toppekipaget snart tävla igen - i allafall nationellt. Foto: Roland Thunholm

Det var på fredagens morgon beskedet om att tävlande snart är tillåtet i Sverige för alla idrotter, alla åldersklasser och på alla nivåer. Dock är det enbart elitidrottare som får resa över hela landet, för övriga gäller de rådande resebestämmelserna ett tag till.

Vi känner fortfarande att det är oklart vilka som räknas som yrkesverksamma idrottare. Ulf Brömster, ordförande SvRF.

Ryttare och kuskar får tävla på tävlingar inom sitt distrikt, men även de som har högst 15 mil fågelvägen från sin folkbokföringsadress till tävlingsplatsen får anmäla sig.

Svenska Ridsportförbundet låg redan i startblocken och bara några minuter efter att beskedet från regeringen kom trillade första propositionen för seniortävlingar in.

Men att avgöra vem som är professionell ryttare är inte helt enkelt. Detta framkom vid en digital presskonferens med Svenska Ridsportförbundet på fredagens eftermiddag.
– Vi känner fortfarande att det är oklart vilka som räknas som yrkesverksamma idrottare. Vi behöver ta lite tid på oss med detta till nästa vecka. Vi ska också be Folkhälsomyndigheten om ett förtydligande i detta, sa Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

Utan publik

Tävlingar måste hållas utomhus och får inte ha publik. Det ska också vara möjligt att kunna sköta handhygien och hålla avstånd i enighet med myndigheternas rekommendationer.

Begränsningen med folksamlingar – att dessa inte får överstiga 50 personer – gäller också tillsvidare.
– Vi vill även se över vad definitionen 50 personer innebär, sa Ulf Brömster.

Det kan handla om hur och om funktionärer ska räknas in och om storleken för tävlingsplatsen har betydelse.

Oklart för hästskötare

Att elitidrottare tillåts resa beror på att det anses vara nödvändiga resor, men hur det blir med andra runtomkring, såsom hästskötare och hästägare, är inte heller klart.
– Det är också saker vi ska titta på, sa Ulf Brömster.

Det kan även komma nya rekommendationer när det gäller resande nästa vecka och dessa påverkar också SvRF:s ställningstagande.

Margareta Rödén, förbundsläkare, är glad över att tävlandet kommer i gång igen.
– Ridsport är ingen högrisksport när det gäller smittspridning, sa hon.
– Våra ryttare har kunnat hålla igång med pay and jump och så vidare utan att vi har sett någon smittspridning. Vi har varit lite oroliga för själva resandet men inte heller där har vi sett något, fortsatte hon.
– Men vi får inte glömma bort att det finns en samhällssmitta. Vi måste komma ihåg att tänka på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Jag tror vi klarar av det, vi inom ridsporten är duktiga på att tänka i termer kring smittspridning.

Täta kontakter

Andrea Barth, verksamhetschef vid Svenska Ridsportförbundet, sa att förbundet har mycket och täta kontakter med tävlingsarrangörer runt om i landet.
– De vill verkligen inte bidra till smittspridning, men de vill väldigt gärna ordna tävlingar. Det är mycket prat kring praktiska detaljer, säger hon.

Att arrangera tävling som uppfyller myndigheternas krav är något helt annat än att ordna tävlingar innan pandemin, inte minst ekonomiskt.
– Det har inte varit så mycket frågor om ekonomi. Arrangörerna har varit snillrika och kommit på saker som att dra ut på tävlingen. Vi lever i en ny verklighet och det har de förstått, säger Andrea Barth.

Öppningen för tävlingar kan ske på villkor att situationen med smittspridning i Sverige inte förvärras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden