Avelsnyheter
2 februari 2017 19:13

Flerdagarsprovet är viktigast

Andra hoppdagen på KWPN Stallion Show gav både premie-hingstar och ett antal ytterligare till flerdagarsprov. "Det är det viktiga momentet i urvalsprocessen, att se hingstarna under ryttare, där vill vi prova alla som är intressanta", säger Cor Loeffen, ordförande för KWPNs avelsnämnd för hoppurval.

Flerdagarsprovet är viktigast
Segrande Juventus V G med sin stolta uppfödarfamilj van Gestel, ägare Wiebe-Yde van de Lageweg och KWPNs ordförande Siem Korver. VDL Stud tog storslam. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

KWPN har åter sorterat bland lovande hingstämnen och delat ut entrébiljetter till vårens 70- eller höstens 50-dagarsprov för godkännande.

– Vi har gått från över 300 hingstar ner till 49, detta är ett riktigt bra jobb, sa en nöjd Cor Loeffen.
– Visst är jag nöjd, men det är jag varje år, sa han med ett stort skratt.

De fem premiehingstarna var inte helt lätta att skilja åt. Inte blev det lättare av att Loeffen utropade en sjätte genom nr 163 Orleans efter Harley VDL. Njet, sa KWPNS ordförande Siem Korven, endast KWPN-registrerade hingstar då Orleans gick under BWP-flagg


1. 185 Juventus V G (e Kannan-Indoctro) En hingst med fin rektangulär exteriör, verkligt bra reaktionsförmåga och hoppade naturligt, utan att vara övertränad. Han hoppade enkelt och utan att komplicera saker för sig. Det är ingen spektakulär hoppare men mycket funktionell, vi söker inte det spektakulära utan det användbara.


2. 147 Jonkheer de Span (e Farfan M-Calvin Z) – En hingst som visar upp en förbättrad exteriör jämfört med sin far, vi ser honom som ett avelsframsteg med bra rektangulär modell och lite mer storlek än Farfan själv. – Bra proportioner, rektangulär, massor av kapacitet, en väldigt bra stamkombination med den mamman och Farfan.


3. 574 Jordan (e Zapatero VDL-Mermus R) – Hoppade otroligt bra i båda omgångarna och lämnade ett gott intryck efter sig.


4. 218 Jukebox (e Padock du Plessis-Vainqueur) – Väldigt rektangulär i kroppen, korrekt exteriör, hoppar fantastiskt bra men saknar hingstkaraktär, därför hamnar han som fyra.


5. 270 Joyride (e Verdi-Heartbreaker) – En fin hingst men saknar lite skuldra i sin hoppning, det kommer från Irco Polo längre bak i stammen men fungerar eftersom han är mjuk i kroppen.

Utöver premiehingstarna fanns det fler höjdpunkter i dagens andra besiktning av runt 33 hingstar.


163 Orleans van de Leeuwerk (e Harley VDL-Zirocco Blue VDL)
Frågan är om detta egentligen var segerhingsten – det stupade på grundregistreringen. En naturlig hoppning, en hingst som visade bra överblick och kvicka reflexer. Enligt flera en av de absolut bästa stostammarna från BWP. 


108 Dokibo LN Z (e Diamant de Semilly-For Pleasure)
Hingsten ägs av en svensk trio genom Thomas Larsson, Louise och Lars Nyberg. En otroligt hoppglad individ som inte kunde vänta på sin tur på hinder. Läs mer om Louise och Dokibo de närmaste dagarna.


192 Envole Moi (e Kraque Boom-Duc Du Murier)
En hingst med fin modell från SF, visade en härlig skuldra i hoppningen parat med mäktig kvick galopp. Han gjorde visserligen ett bakbensfel på lägre höjd, slarvade, kom igen högt över. 


619 Odöpt (e Comme Il Faut-Cassini I)
Otroligt lik pappa och hoppade väldigt bra i alla selekteringarna, av det mindre formatet bara 162 cm hög.  Han visade bra galopp, fin balans och skuldra i hoppningen parat med en härlig inställning. 

Total resultatlista 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden