Avelsnyheter
14 juni 12:38
Ridsportplus

Fölade mitt i stoflocken: ”Ett privilegium att få uppleva detta”

Under bar himmelAtt ston fölar ute i det fria är inte helt ovanligt, men det var inget som uppfödaren Emelie Röstad hade tänkt sig. Men när maidenstoet Tounette fölade mitt i stoflocken på måndagen fick Emelie ett minne för livet. "Att se hur hela flocken hjälpte den nyblivna mamman är något jag aldrig har upplevt tidigare."

Fölade mitt i stoflocken: ”Ett privilegium att få uppleva detta”
Mormor och mamma med det lilla stofölet. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tounette H.H (SWB sto f-18 e Ironman H-Bernstein, uppf/äg Emelie Röstad) är ett 4-årigt maidensto, det vill säga förstföderska, och planen var att hon skulle föda i stallets trygga vrå. Istället fick uppfödaren Emelie Röstad vara med om sin första fölning i hagen, vilket blev ett minne för livet när hon fick se hur stoflocken hjälptes åt.

– Tounettes mamma Pisces har alltid varit lurig när det kom till fölning. Alla hennes fyra fölningar har varit helt olika och hennes dotter verkar ha ärvt den egenskapen, berättar Emelie.

När hon tittade till Tounette på måndagens morgon verkade det lugnt och stoet fick gå ut i hagen tillsammans med resten av stoflocken.
– Hon såg inte helt klar ut, annars hade hon fått stå inne.

”Var härligt att se”

Normalt går Tounette i en flock bestående av sex ston, men vid tillfället var det bara tre ston då tre hade föl vid sidan.
– Flocken är en väl sammansvetsad med god harmoni, berättar Emelie.

Hon valde att föla öppet så att alla kunde få se och vara med.

Vid lunchtid var det dags och det fanns ingen tid att få in Tounette från hagen.
– Så det fick bli det näst bästa, att föla i hagen. Hagen är ganska stor och det finns möjlighet för hästarna att gå in under träd och ta skydd, men inte Tounette. Hon valde att föla öppet så att alla kunde få se och vara med.

Själva fölningen gick ganska snabbt, efter några minuter var det lilla stofölet ute.
– För mig är det första gången som jag har ett sto som fölar ute. Det är inte helt optimalt, men det gick bra, säger Emelie.

Img_1698
Mamma Tounette i grimman fick hjälp av mormor Pisces i bakgrunden. Foto: Privat

Att se hur stoflocken agerade kring fölningen var fascinerande.
– Mormor Pisces stod avvaktande tills fölet var uppe på benen. Därefter gick hon fram och hjälpte till. Hon tvättade fölet tillsammans med mamman. Det var så härligt att se.
– Så fort fölet gick fram till mormor Pisces, styrde hon undan det för att få fölet att förstå att hon inte var mamman.

Det var som om hon förstod att henne uppgift var att hålla utkik och se till att inga rovdjur kom.

Det 3-åriga stoet Fortuny H.H (SWB sto f-19 e Secret-Ampere, uppf/äg Emelie Röstad) som också ingår i flocken stod och vakade medans mamma Tounette och mormor Pisces tog hand om fölet.
– Det var som om hon förstod att henne uppgift var att hålla utkik och se till att inga rovdjur kom. Fortunys mamma Fascination Win T (sto f-10 e Ampere-Jazz, uppf A.M.T Toonen Arts, äg Emelie Röstad) är normalt ledarstoet i flocken, men just nu har hon föl vid sidan och befinner sig i sto- och fölflocken.

– Fortuny och Tounette har växt upp ihop och är bästa vänner. De två är helt oskiljaktiga. Man kan säga att de är nästan som systrar, men inte biologiskt, berättar Emelie.

”Bara harmoni”

Hon är rörd efter upplevelsen.
– Det är verkligen ett privilegium att få uppleva detta. Att se hur hela flocken hjälpte den nyblivna mamman är något jag aldrig har upplevt tidigare.

Tounette verkade vara så tacksam för deras hjälp.

– Tounette verkade vara så tacksam för deras hjälp. Ingen stress överhuvudtaget, utan det var bara harmoni. Det var som om vi människor inte behövdes, det vi normalt gör gjordes av de andra hästarna. Förutom då att tvätta naveln och kolla efterbörden.
– Men mormor Pisces buffade fram fölet till mammans juver, något som jag inte ens hört talas om tidigare.

Förra året förlorade Pisces sitt föl efter Jovian och därför värmde det lite extra att få se henne ta del av dottern Tounettes fölning, berättar Emelie.
– Det var så roligt att se henne uppleva detta. Hon är nämligen 22 år, så jag vet inte hur länge hon får hänga med.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden