Världen
29 februari 2016 08:31

Fölets kön kan avslöjas tidigt

Väntans tider kan kännas alltför långa för de hästägare som funderar på om det är en liten hingst eller ett litet sto som ska komma att se dagens ljus. Ett forskarteam har lyckats säkerställa fölets kön med stor säkerhet en kort tid in i dräktigheten.

Fölets kön kan avslöjas tidigt
Fölet Napoli TH (e Floricello-Flemmingh) på en auktion på Flyinge för ett par år sedan.

Det är ett forskarteam från Iran och Shahrekord University som har arbetat fram testet, som slutligen visade sig ge rätt resultat kring det ofödda fölets kön i 88 procent av fallen, skriver Horsetalk.  

Testerna gjordes på blodplasma från dräktiga arabston och mer exakt var det en viss gen, som visar att det är en hingst, som de eftersökte för att kunna få fram könet.
Varje sto testades enbart en gång med hjälp av tre milliliter plasma och testerna togs mellan dräktighetsvecka 8 och 20. I forskarnas andra runda av tester stämde resultatet i 22 av 25 fall, alltså 88 procent.

Forskningens abstract

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden