Hoppning
15 december 2019 17:05

Holländsk världscupseger efter rafflande omhoppning

Uppdaterad 19:30Det blev inte heller någon succé för Annika Axelsson i sin andra världscupstart. Istället blev det holländsk seger efter en rafflande omhoppning där såväl ryttare som bommar föll till marken. Här hittar du Ridsports liverapportering med de största händelserna från söndagens världscuphoppning i spanska La Coruña.

Holländsk världscupseger efter rafflande omhoppning
I spanska La Coruña gör Annika Axelsson sin andra världscupstart (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Spanska La Coruña står värld för sjunde omgången av hoppningens världscup av den västeuropeiska ligan. 40 ekipage rider i klassen, där banan är ritad av ett team med Santiago Varela. En av medlemmarna i teamet är svenska Unni Gustafsson. Annika Axelsson går ut som nummer 13 med  W Diva Rosa MFS (BHHS sto f-08 e Wallenberg-Emilion). I startfältet finns även en svenskfödd häst: Westbrook (SWB val f-08 e Jagular Mail-Cardento, uppf Jonas Jönsson) riden av Greg Patrick Broderick, Irland. Westbrook hette tidigare Diablo och han har samma mamma som Ohlala – mycket framgångsrik med Lauren Hough.

19:30: Det blir en rivning redan på första hindret för Olivier Robert, som slutar på fyra fel och 41,94 sekunder och tar en elfte plats. Segern går till Mikael van der Vleuten, Emanuele Gaudiano kommer tvåa och trea slutar Pieter Clemens. Emanuele Gaudiano klättrar med dessa poäng upp till en tredje plats i ligan och är klar för final med 43 poäng. Maikel van der Vleuten avancerar rejält och kommer upp på en femte plats med 32 poäng.

19:28: Eduardo Alvarez Aznar startar i ett rasande tempo, kommer helt fel mot hinder nummer två och kommer helt ur rytmen. Efter tredje hindret faller hand handlöst över halsen på Rokfeller de Pleville Bois Margot och åker rakt i backen. Vilken tråkig avslutning för hemmaryttaren, som hur som helst tar från banan för egen maskin.

19:25: Jessica Springsteen ser ut att rida på säkerhet, men får en bom med sig. Fyra fel och 40,81 sekunder lägger henne på en tionde plats med RMF Zecilie.

19:23: Denis Lynch bjuder på några halsbrytande svängar i inledningen, men tappar fart i andra halvan av omhoppningen. 39,39 sekunder och in på en sjunde plats med Rubens LS la Silla.

19:21: Trots att benen spretar åt alla håll och huvudet flaxar fram och tillbaka dundrar Chalou fram och sätter omhoppningens näst snabbaste tid så här långt, 37,66 sekunder stannar klockan på och Emanuele Gaudiano ser nöjd ut efter ritten.

19:19: En snygg runda levererar Marc Houtzager och han går in på fjärde plats med Sterrehof’s Dante med sina 38,88 sekunder.

19:17: Med svängar snäva som en slalomåkare lotsar Maikel van der Vleuten den 9-åriga Beauville Z och det blir inte bara felfritt utan även ny ledartid: 36,94 sekunder.

19:14: Med högsta växeln mot sista hindret tar Pieter Clemens över ledningen med Quintini. Snyggt och säkert rider han felfritt och slutar på 37,72 sekunder.

19:13: Philipp Weishaupt ser ut att rida på säkerhet och sätter också en nolla med Che Fantastica. Tiden 39,15 lägger ändå ekipaget på en andraplats.

19:10: Det är ett helt annat, lite trögare tempo som Francois Jr Mathy bjuder på, men det blir felfritt med Uno de la Roque och belgaren går in på andra plats med 39,82 sekunder.

19:08: Startfältets yngsta ryttare är 21-åriga Zoe Conter, och hon inleder omhoppningen med ett rasande tempo. Davidoff de Lassus slår i sista hindret men bommen ligger kvar, och Conter går upp i ledning med noll fel och 38,45 sekunder.

19:06: Manuel Fernandez Saro river redan första hindret, och tar det sedan lugnt genom resten av omhoppningsbanan. Fyra fel och 44,38 sekunder blir slutresultatet för spanjoren.

19:04: Jamenvisst, först ut i omhoppningen är Michael G Duffy och han sätter en snygg nolla med Lapuccino 2. 39,95 sekunder stannar klockan på, och det var inte en tid att skämmas för – det såg ut att gå snabbt!

18:52: Någon smidig ritt levererade inte franska Olivier Robert, men med en rejäl dos tur blir det ändå felfritt i protokollet när han tagit sig runt med Vivaldi Des Meneaux. När alla 40 ryttare ridit är det 13 ekipage som ridit felfritt. Tre fyrafelare kommer ta poäng i La Coruña – snabbast var Sergio Alvarez Moya som kommer på fjortonde plats med Kardenta van ’T Meerhof, följd av Leopold van Asten, Nederländerna på VDL Groep Miss Untouchable och Felicie Bertrand, Frankrike på Sultane Des Ibis. Annika Axelsson slutar på 37:e plats. Nu blir det en paus innan det är dags för omhoppning.

190407_ghs_jennyschwielerstaaf_eduardoalvaresaznarimg_3765
Eduardo Alvarez Aznar och Rokfeller de Pleville Bois Margot sätter klassens tolfte nolla (arkivbild). Foto: Jenny Schwieler Staaf

18:48: Till den spanska publikens jubel tar sig ytterligare en hemmaryttare felfritt över banan. Eduardo Alvarez Aznar och Rokfeller de Pleville Bois Margot ser inte ut att ha något som helst problem i klassen och nu är det tolv felfria ryttare när ett ekipage återstår.

18:45: Amerikanska Jessica Springsteen sätter en topprunda med RMF Zecilie och visar att hon är i fortsatt suverän form. Felfritt och elfte ekipage som ska göra upp i omhoppning.

18:43: Snyggt och till synes utan minsta problem lotsar irländaren Denis Lynch sin Rubens LS la Silla genom banan. Ekipaget är i toppform och vann gårdagens GP-klass i La Coruña, och nu är de tionde ekipaget till omhoppning.

18:33: Oj oj, att se italienaren Emanuele Gaudiano och Chalou över banan ger samma känsla som att följa en terrängritt i fälttävlan. Hästen är så högt över hindren och benen slängs framåt i en spektakulär stil, och det känns som de ska braka in i varenda hinder. Men den säregna stilen till trots – ekipaget tar sig felfritt igenom och blir nionde duon till omhoppning.

18:28: En portion tur har Nederländernas Marc Houtzager – ytterligare en ryttare som är i B-hindret i trekombinationen men bommen ligger kvar. Felfri runda med Sterrehof’s Dante och åttonde felfria ryttare.

18:20: Nu ramlar nollorna in en efter en. Nederländernas Maikel van der Vleuten bjuder på en superrunda med Beauville Z och går in som sjunde ryttare i omhoppningen.

18:15: Ryttarna från Beligen är on fire! Klassens sjätte felfria ryttare är Pieter Clemens som sätter en nolla med Quintini – halva startfältet i omhoppningen består nu av belgare.

18:10: En tysk till omhoppning. Philipp Weishaupt har en rejäl portion tur vid B-hindret i trekombinationen, men bommen ligger kvar och han blir klassens femte felfria ryttare tillsammans med Che Fantastica.

18:05: Belgaren Francois Jr Mathy tar sig stadigt och säkert runt banan med stora Uno de la Roque, och tar sig över mållinjen som på ett bananskal precis inom maxtiden. Nu börjar det hända saker när klassen fått fyra felfria ekipage.

18:02: Först ut efter pausen är belgiska Gudrun Pattet, och banan fortsätter ställa till det för ryttarna. Det blir fyra fel med Sea Coast Valdelamadre Clooney.

17:51: Michael Duffy, Irland, väljer att utgå efter två rivningar med Mullaghdrin Touch The Stars. När halva startfältet ridit är det endast tre ekipage som är felfria. Nu är det dags för en liten paus för att fixa banan.

17:48: Belgiska Zoe Conter går ut som nummer 19 och sätter en kanonrunda med Davidoff de Lassus. En klockren nolla och Zoe Conter är klassens tredje felfria ryttare.

17:41: Nej det blir varken någon svensk ryttare eller någon svensk häst i omhoppningen. Efter en lång rad fel där Westbrook bland annat rivit alla tre hinder i trekombinationen väljer Greg Patrick Broderick att utgå från klassen.

17:33: Det vill sig inte för Annika Axelsson. W Diva Rosa MFS river både andra och tredje hindret, och sedan fortsätter det ramla bommar. Totalt 20 fel, och en runda på erfarenhetskontot.

17:31: Ajdå, det blir en rivning på nian för norska Victoria Gulliksen som annars gjorde en toppenrunda med Deville. Fyra fel blev resultatet.

17:26: Storbritanniens Michael Whitaker tackar för sig efter två rivningar med Flinstering och lämnar banan för att spara på sin häst.

17:24: Maxtiden är satt till 79 sekunder, vilket inte ser ut att vara något större problem i denna klass. Första ryttare att åka på tidsfel blir startande nummer nio Dominique Hendrickx, som med en rivning åkte på totalt fem fel.

Manuel-fernandez-saro-u-watch3-170824-rt
Hemmaryttaren Manuel Fernandez Saro satte klassens andra nolla (här på annan häst vid EM i Göteborg för två år sedan). Foto: Roland Thunholm

17:21: Hemmaryttaren Manuel Fernandez Saro sätter till publikens förtjusning klassens andra nolla tillsammans med Carthano, och nu är det klart för omhoppning.

Img_0446
Michael G Duffy och Lapuccino 2 satte klassens första nolla (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

17:15: Tre ryttare rider på fyra fel innan första nollan sätts av irländaren Michael G Duffy och Lapuccino 2. Duffy hade en rejäl portion tur i klassen då hästen var i flera bommar utan att de föll.

17:05: Första ryttare ut var Edwina Tops-Alexander, Australien, som inledde med åtta fel tillsammans med Identity Vitseroel.

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor
Klassens startlista
Liveresultat
Banskiss
Livesändning SVT Play
Livesändning FEI TV

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden