Avelsnyheter
28 mars 2018 12:40

Tre uppfödare om årets föl

Årets fölskördSnart kommer de - alla härliga föl som uppfödarna gått och väntat på ända sedan de planerades för lite mer än ett år sedan. Ridsport har intervjuat ett antal uppfödare om vad de väntar sig av årets säsong. Du hittar ett axplock här och ännu fler i Avelsextra som kommer i morgon med nummer 6 av Ridsport.

Tre uppfödare om årets föl
Snart kommer de, årets föl, och alla förhoppningar med dem. Foto: Kim C Lundin

I årets upplaga av Avelsextra presenteras ett antal uppfödare och vad de väntar för föl i år, hur många ston som ska betäckas. Här kommer ett litet smakprov från landets duktiga uppfödare om deras fölförhoppningar.

Uppfödare: Susanna Halldén, seminveterinär med egen station och uppfödning i Vallarum utanför Sjöbo.

Part_1521452200517 2
Susanna Halldén Foto: Privat

Sanna har fött upp mellan 1-4 hästar varje år sedan 1980, samtliga hoppstammade och hon fokuserar på att avkommorna visar sig i sporten, ofta väljs unghästtest bort.
– 2018 blir det tyvärr bara ett föl då ett sto hade resorberat efter sommaren. Årets föl väntas i mot slutet på mars och är efter Clarimo- Contendro I – Casall, berättar Sanna.
I år betäcker Sanna minst fyra ston och planerna är redan klara. Ett sto efter Casall-Calypso III betäcks med Quick-Star, en kombination hon provat tidigare med bra resultat. Hennes sto Kamelia (23) (Casino-Turban Rose), som tävlat på 1,55-nivå) betäcks med George ( Zangh e Kannan- ChinChin ) och Sanna ska även prova med ET på detta sto.
– En intressant hingst som utvecklats väldigt positivt och har ett fantastiskt möderne.
Contendro I- Casall-stoet betäcks med Colman eftersom Sanna tycker mycket om hingstens avkommor och han börjar bli gammal så bäst att passa på. Ett äldre sto efter Carthago -Contender sto ska betäckas med Dinken (Diarado-Cassini I).
– Dinken är en Diarado-Cassini I hingst hos Holsteiner Verband vars avkommor börjat visa sig och är väldigt spänstiga och moderna. Det bör passa till Carthago-blodet, anser Sanna.

Clash uppfödd av Susanna Halldén.
Clash uppfödd av Susanna Halldén. Foto: Kim C Lundin

Uppfödare: Helena Stjärnholm, jobbar till vardags som företagsläkare i Försvarsmakten, med hopphästuppfödning i Boden och i Skåne.

Helena Stjärnholm Dakar Vdl Fot Privat
Helena Stjärnholm tillsammans med Dakar VDL

Helena har fött upp 16 föl och har tio avelsston, varav sju är hemma i Boden och tre är inackorderade i Skåne. En av hennes ston är Part Two (36) (Cortus-Ralmé) som är storasyster till Nice Stephanie. I år kommer det sju föl med spännande blodskombinationer med två efter Dominator Z, ett efter VDL Glasgow vd Merelsnest, samt föl med Cristallo I, Balou du Rouet och Crusader Ice. Redan 27/2 kom stofölet Chantilly SH efter Copycat och Claire de Lune (8) (Irco Mena-Cardento). Bland stona som används finns Main Question (1), Wild Card, Amazing Lady SN, Kordelia M (F. 1), West Somerset (F. 1) och Polly.
– Jag betäcker om de flesta ston i år och tittar på både utlands- och svenskbaserade hingstar. Helt avgörande blir om seminen kan komma fram garanterat dagen efter beställning till oss i norr. De skånebaserade stona möjliggör FAI för mig som annars har 90 mil till en FAI-station, berättar Helena.
– Jag hoppas på friska och fina föl i år, och är extra förväntansfull  inför VDL Glasgow-fölet (på stoet som gått 140 med Lisen och Peder), efter att ha sett VDL Glasgow i verkligheten. Det var hemma hos Jur Vrieling på en ”avelskick-off” vi gjorde sju uppfödare tillsammans, med besök även på VDL och Zangersheide. Dominator Z-fölen är självklara highlights i år.

Uppfödare: Anders Johansson med Töstagårdens Hästavel finns på Listerlandet i Blekinge hans gård har inriktning på köttdjursuppfödning och hästavel.

Anders Johansson Töstagården
Anders Johansson från Töstagården med ett av sina två uttagna föl på elitfölsauktionen.

Det har gått väldigt bra för Anders hästar på Elitfölauktionen mer än en gång. 2017 fick han två föl uttagna och sålda med gott resultat. Han har en fortsatt ambition att få någon uttagen igen. I år kommer det fem föl på Töstagården, stoet Money Penny (Cardento-Bonaparte) är dräktig med Balou du Rouet. Stoet Franciska van het Bevrijdthof (Cardento-Heartbreaker) är dräktig med Douglas. Tre ston är dräktiga med giganten Cornet Obolensky hingsten som dominerar europeisk hoppavel sedan några år; Viva La Diva LT (Camaro M-Aerline), Any Con Tindra (Ludwigs Champion-Al Cantino) och Main Quiz Asp (Nintender-Quite Easy).
– Jag väljer att använda ordet förhoppningar istället för förväntningar om vad året ger, givetvis hoppas jag att fölningar och nya dräktigheter ska gå bra. Nu planerar jag att betäcka sex till sju ston detta året.

Main River
Anders Johanssons föl Main River efter Cornet Obolensky. Foto: Kim C Lundin

I Avelsextra känner vi ytterligare ett antal uppfödare på pulsen. Några av deras alster 2017 hittar du här i vårt galleri.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden