Hästägartips, Nyheter
13 december 2017 19:30
Ridsportplus

För mycket tvättande kan öka risken för hudproblem

Rätt tvättMånga hästägare duschar sina hästar inför tävling eller efter ett träningspass. En häst som ofta står med blöt päls löper dock större risk att drabbas av hudsjukdomar. Kristina Dahlborn, professor i djurfysiologi vid SLU, berättar mer om rätt när det gäller tvätt.

För mycket tvättande kan öka risken för hudproblem
"Stör huden på en frisk häst så lite som möjligt" säger professorn. Arkivbild: Ann.Sofie Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Medan hästen torkar kan den gärna få ett täcke på sig, i alla fall under vintertiden. Problemet är om hästen blir stående med det blöta täcket för länge.
– Värmen stängs in under täcket och det blir som ett våtvarmt omslag. Det förekommer tyvärr alltför ofta att hästarna blir stående så över natten, eftersom vi har bråttom hem från stallet. Det vore bättre om vi kunde stanna en halvtimme längre och ta av det blöta täcket, eller byta till ett torrt, säger Kristina Dahlborn, professor i djurfysiologi vid SLU.
– Ett annat alternativ är att göra en längre nedtrappning efter ridningen och skritta av hästen så länge att svetten hinner torka.

Att spola av hästen är en sak. Att tvätta hästen med schampo är något annat.
– Det har snarast blivit ett måste att tvätta hästen inför tävling, och det finns ingen forskning på hur det påverkar hästen att använda schampo. Min personliga åsikt är att vi har tappat ryktningen, som innebär att hästen blir ren samtidigt som den får massage, säger Kristina Dahlborn.

Fakta

Hudsjukdomar

Hästar som blir blöta av regn eller hästar med täcken, där fukten stängs inne, drabbas oftare av hudsjukdomar som hårsäcksinflammation eller regnskållor, även kallad dermatofilos. Fukten gör att hudens ytlager luckras upp och mikroskador uppstår.

Källa: SVA samt Kerstin Bergvall, SLU

 

Kerstin Bergvall, veterinär vid SLU och specialist i dermatologi, tycker precis som Kristina Dahlborn att en blöt häst inte ska stå med ett blött täcke på sig.
– Det förlänger tiden som hästen är blöt, vilket ökar risken för att hudens skyddsbarriär luckras upp och bakterier tränger igenom, säger Kerstin Bergvall.

Fakta

Att förebygga sjukdom

  • Undvik leriga hagar samt fukt i stall.
  • Under perioder med ihållande regnväder måste hästen få torka emellanåt.
  • Byt eller ta av täcket inomhus.
  • Låt hästen torka innan nytt täcke läggs på. Att stänga in fukt är inte bra, täcken som är fuktiga på insidan kan förvärra problemet.

Källa: SVA samt Kerstin Bergvall, SLU

Ett alltför ivrigt tvättande av hästen kan också öka risken för hudsjukdomar. Den vanligaste hudsjukdomen är stafylokockinflammationer i hästens hårsäckar.

– Om hästen står och är blöt och dessutom har ett blött täcke på sig ökar risken för hårsäcksinflammation. Den kan också få regnskållor som inte är lika vanliga, och som främst uppstår om hästen står utan täcke i regnet, så att vattnet bildar pölar på hästen, säger Kerstin Bergvall.

– Mitt råd är att störa huden på en frisk häst så lite som möjligt. Mycket och långvarig väta kan, särskilt på en kraftigt klippt häst, orsaka småskador i en frisk hud och luckra upp skyddsbarriären. Därmed skapas en inkörsport för mikroorganismer och hudinfektioner kan uppstå.

Hon varnar även för att gå alltför hårt fram med klippmaskinen.
– Att klippa förkortar tiden för en svettig och blöt häst att torka, så det kan vara lämpligt, men på utsatta ställen, och det ska inte handla om renrakning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden