Sport
28 februari 2015 13:17

Förälskad – i Toy Story

"Jag såg honom första gången i Globen 2011 och där blev jag helt såld, det fanns bara den hästen för mig", säger 14-åriga Alexandra Ekerow. En hästtjej som liksom många andra drömmer om en egen ponny.

Förälskad – i Toy Story
Alexandra med sin stora kärlek Toy Story, Patrik Kittel får vara med på ett hörn också.

Vi tar det från början. Alexandra Ekerow är en Stockholmstjej, har ridit sedan hon var fyra år och går på ridskola en gång i veckan. För henne är det dressyr som gäller och på hemmaklubben Vällingby Ridcenter står favoriten Dondy.
– Jag kallar honom för ridskolans clown för han biter i sin vattenkopp, är busig och rullar sig i kiss, han smutsar ner sig hela tiden helt enkelt, inte så bra när man är en kritvit ponny. Ingen orkar putsa honom men jag försöker alltid.
– Dondy är jättefin att rida när han kommer igång men han gör en sak som jag tycker är svår att klara av – han drar tyglarna ur händerna på mig ibland, säger Alexandra.

Alexandra gillar allt med sina ridlektioner, hon håller sig till skritt och trav för galopp är lite svårt för henne. När hon började rida var det som handikapp-ryttare, sen några år rider hon på vanliga ridlektioner. Sedan födseln har Alexandra en funktionsnedsättning, sitter i rullstol men kan gå med hjälp av skenor kortare sträckor.
– Jag brukar säga att jag är nedsatt och inte funktionshindrad, jag tycker det låter bättre, säger Alexandra som inte låter sig hindras på något sätt för det.
Ett exempel på saker hon gör som inte ska gå är att ta sig upp för Hammarby-backen till fots, en riktigt kämpainsats men det gick.
– Jag trodde inte själv att det skulle gå men sen tänkte jag lite till på det. Om jag gör det på mitt sätt, i min takt – så kan jag nog, jag försökte, det var svårt men det gick, 

För Alexandra har ridskolan betytt väldigt mycket, det är en favoritplats för henne.
– I stallet känner jag mig inte annorlunda, det är helt naturligt och jag är en i gänget, det är jätteskönt, förklarar hon. Och så är det på hästtävlingar överlag också, hästmänniskor är bussiga.

Det stora hästintresset delar hon med sin mamma Sofia Ekerow. I ärlighetens namn är mamma Sofia mer av en hopptjej men tillsammans åker de på dressyrtävlingar som sitt stora semesternöje. Globen och Falsterbo är stående, ja nu gäller Friends Arena förstås. 

Så började hennes stora förkärlek för Toy Story, Patrik Kittels tävlingshäst. Alexandra är tydlig, det finns ingen bättre häst än Toy Story.
– När jag fick se honom i Globen när jag var 10 år gammal så blev jag helt såld. Mamma hade bara köpt biljett till den dagen men sen jag fått syn på Toy ville jag inte gå hem ens, berättar Alexandra och skrattar åt minnet.

Varför är Toy Story bäst? Det finns ju så många fina dressyrhästar.
– Han är så vacker och han går så bra, det finns ingen finare än han. På dressyrbanan är han så duktig och sen står han blixtstill på prisutdelningarna, det tycker jag är fint.
– Jag hoppas att det ska gå bra för honom här i Göteborg. Det var så spännande när Toy Story hade gått i GP-klassen, det blev helt tyst i arenan, jag ville att han skulle vinna. Idag tycker jag såklart att han är värd att vinna, säger Toy Storys största lilla beundrare Alexandra Ekerow, hästtjej av födsel och ohejdad vana.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden