Avelsnyheter
10 juni 2022 11:06
Ridsportplus

Förändringar i ponnyernas tio-i-topp i förärvning

FörärvningsstatistikPå två år har toppen i ponnyhingstatistiken hunnit förändras en del. Ettorna är kvar på sina platser, men därunder finns några bubblare att ha koll på.

Förändringar i ponnyernas tio-i-topp i förärvning
Poetic Justice leder fortfarande ponnyhingstarnas förärvningsstatistik. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Efter ett års uppehåll är Ridsport tillbaka med ny förärvningsstatistik för hingstarna inom sportponnyaveln. Huvudorsaken till att vi inte publicerade någon statistik 2021 stavas förstås corona. Under pandemins värsta år 2020 var tävlingssäsongen inom ponnysporten mycket rumphuggen. Förra årets säsong närmade sig mera ett normalår, och de tävlande ponnyerna fick därmed större möjligheter att göra avtryck i sina fäders avkommastatistik.

    I underlaget till den nya tabellen är avkommornas resultat för både 2020 och 2021 med, liksom resultaten för tidigare år. Enkelt uttryckt jämför vi det totala antalet avkommor till varje hingst med antalet avkommor som blivit poängtagande tävlingsponnyer på regional nivå eller högre.

    Tio-i-topp i den stora tabellen brukar inte ändra sig så mycket från år till år i och med att vi samlar avkommornas livstidsresultat. Men eftersom det nu är två år sedan vi senast publicerade en tabell så har några nya namn hunnit smyga sig in bland de tio bästa. Topptrion med connemaran Poetic Justice i spetsen är visserligen densamma som för två år sedan, och ridponnyhingsten Valdo på 4:e plats är fortfarande den högst placerade ännu avelsverksamme hingsten. På platserna 5 till 7 hittar vi hingstar som även tidigare synts i toppen av tabellerna – men på plats 8, 9 och 10 ligger hingstar som är nya i toppskiktet.

    Tioitopphopp
    Tio-i-topp hoppning

    Magic Dancer H är årets rookie

    Det är welshhingsten Fleetfoot som har avancerat från 19:e till 8:e plats, och ridponnyhingsten Verdi som klivit upp från 22:a till 9:e plats. Och på 10:e plats återfinns årets verkliga rookie: ridponnyhingsten Magic Dancer H. För att få ett någorlunda statistiskt underlag har vi bara med de hingstar som lämnat minst 30 svenskfödda avkommor i tävlingsbar ålder till och med 2016. För Magic Dancer H så är det först nu som han passerat den gränsen – och rusar direkt upp till en så pass framskjuten placering.

    Fleetfoot
    Ny i toppskiktet är welshhingsten Fleetfoot, som avancerat från plats 19 till plats åtta. Bilden är från 2001. Foto: Yvonne Karlsson
    Magicdancerhimg_5553
    Årets rookie är ridponnyhingsten Magic Dancer H som går direkt in på plats tio totalt.

    Tyvärr är Magic Dancer H död, vilket för övrigt gäller för ett stort antal av hingstarna i vår statistik. Det har delvis att göra med att betäckningssiffrorna inom ponnyaveln under ett antal år varit väldigt låga. Det finns helt enkelt ganska få svenskfödda ponnyer i yngre ålder ute på tävlingsbanorna, och då blir det få avelsverksamma hingstar som har tillräckligt många tävlande avkommor.

    Tioitoppdressyr
    Tio-i-topp dressyr
    Vermont-sthe3
    Vermont RP 133 leder fortfarande dressyrtoppen. Foto: Joakim Bornhager

    Vermont fortfarande bäste dressyrförärvare

    Det är också så att vår statistik tenderar att gynna hoppförärvare, i synnerhet de lite äldre med många årgångar avkommor inom sporten. Poetic Justice är till exempel en hingst som nästan uteslutande har avkommor inom hoppsporten, och att han även blev bästa hoppförärvare var väntat.

    Bästa dressyrförärvare är i år precis som förra gången ridponnyhingsten Vermont, själv EM-ponny i dressyr och far till både Valdo och Verdi.

    Valdo_d293_314
    Valdo RP 150 ligger tvåa i dressyrlistan, strax efter sin far Vermont. Här rids han av Paulina Harsem i Dagstorp 2013. Foto: Yvonne Karlsson

    Fakta

    Tio i topp samt bästa dressyrförärvare

    Här följer en kortfattad presentation av förärvarna som placerat sig allra främst i årets statistik.

    • Poetic Justice. 1:a totalt, 1:a i hoppning. Internationellt känd hoppförärvare som toppat tabellen varje år sedan tävlingsåret 2015. Övervuxen connemara (152 cm), placerad i nationell 1,30-hoppning i hästklasser.
    • Kulltorps Yrrol. 2:a totalt och i hoppning. Welshponny, SM-vinnare i fälttävlan 2005, SM-silver i hoppning kat B 2012.
    • Fabian. 3:a totalt och i hoppning men är dessutom den hingst i tabellen som har allra högst andel kvalificerade tävlingsavkommor. Welshponny, SM-vinnare i fälttävlan kat B 2003.
    • Valdo. 4:a totalt, 2:a i dressyr. Ridponnyhingst som tävlat på SM-nivå i dressyr. Högst placerad av alla nu avelsverksamma hingstar.
    • Miclas Activ. 5:a totalt, 4:a i hoppning. New forest, SM-vinnare I hoppning kat C 1999, vinnare av Prins Carl Philips pris i Globen.
    • Minotauros. 6:a totalt, 5:a i hoppning. Liten (156 cm) SWB-hingst godkänd för ridponnyavel. Placerad i Svår hoppning i hästklasser.
    • Hellekis Timjan. 7:a totalt. Welshponny, SM-vinnare i fälttävlan kat B 1985.
    • Fleetfoot. 8:a totalt. Welshponny, tävlat nationell dressyr kat C. Fleetfoot har klättrat från 19:e plats i den förra statistiken.
    • Verdi. 9:a totalt, 5:a i dressyr. Svensk ridponny, EM-placerad i dressyr. Verdi låg på 22:a plats i den förra statistiken.
    • Magic Dancer H. 10:a totalt. Svensk ridponny, tävlat medelsvår dressyr I hästklasser. Magic Dancer H är årets rookie. Han är helt ny för året i statistiken.
    • Vermont. 1:a i dressyr, far till Valdo och Verdi. Ridponnyhingst som gått EM i ponnydressyr.

    Fakta

    Så har statistiken räknats fram

    Syftet med vår statistik är att räkna fram vilka ponnyhingstar som har säkrast förärvning av tävlingsegenskaper. Därför jämför vi varje hingst totala antal avkommor i tävlingsbar ålder med antalet ponnyavkommor som meriterat sig i sporten, och får på så sätt fram en procentandel tävlingsavkommor för varje hingst. Ju högre procentsats, desto säkrare förärvning.

    Hingstarna

    För att komma med i tabellen ska hingsten vara av någon av raserna svensk ridponny, new forest, connemara eller welsh av sektionerna B, C, D och welsh partbred, det vill säga de raser som är vanligast på våra tävlingsbanor. Hingsten ska ha fått minst 30 avkommor i tävlingsbar ålder, det vill säga vara födda 2016 eller tidigare. Detta för att få ett tillräckligt statistiskt underlag för att bedöma förärvningen. Uppgifterna om antalet levande födda föl per hingst har vi tagit från Svenska Hästavelsförbundet och de aktuella avelsföreningarna.

    De hingstar som inte har haft några föl efter 2002 har vi uteslutit ur tabellen. Deras avkommor har i de flesta fallen lämnat sporten för länge sedan, och själva är de döda sedan många år. Vi har även uteslutit de hingstar som lämnat mindre än 15 % tävlingsavkommor för att koncentrera oss på prestationsavelns plusvarianter.

    Avkommorna

    Vår statistik bygger på Svenska Ridsportförbundets uppgifter om ponnyers tävlingsresultat till och med tävlingsåret 2021. För att räknas som tävlingsavkomma i vår statistik ska ponnyn någon gång under livet ha placerat sig på regional tävling eller högre. Om ponnyn placerat sig i motsvarande medelsvår hoppning, lätt A dressyr eller medelsvår fälttävlan räknas den som kvalificerad tävlingsponny i vår statistik. Detta gäller kategori C och D – för kategori B-ponnyer räknas även motvarande lätt A hoppning och lätt fälttävlan.

    För att lite snabbare få fram fakta om de yngre hingstarnas förärvning inkluderar vi även 5- och 6-åriga ponnyer som placerat sig i motsvarande ungponnyavdelningar.

    De avkommor som inte tävlat som ponnyer i Sverige, exempelvis därför att de vuxit över och tävlar i hästklasser, eller därför att de exporterats därför inte finns med i SvRF:s databas, är inte medräknade.

    Topphingstar
    Topphingstar

    Statistiken innehåller resultat för 147 hingstar – här ovan presenteras de 30 främsta. Hela statistiken hittar du här.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden