Nyheter
8 april 2020 20:20

Förbundets besked: ”Equipe betalar inte tillbaka 15-kronan”

Beslut tagetMed anledning av tävlingsstoppet är det flera klubbar som har ifrågasatt rimligheten i att bli belastade med den så kallade 15-kronan – och även de betalningsavgifter som uppstår vid anmälan. Förbundet har tagit frågan vidare och svaret från Equipe är att 15-kronan inte återbetalas. Hur det blir med bankavgifterna är ännu oklart.

Förbundets besked: ”Equipe betalar inte tillbaka 15-kronan”
Än så länge är det ingen ljusning i sikte när det gäller klubbarnas kostnader för inställda tävlingar. Foto: iStock

Tävlingsstoppet som gäller till och med den 31 maj trädde i kraft den 29 mars efter ett styrelsebeslut av Svenska Ridsportförbundet. Under veckorna innan rådde dock på många håll oklarhet bland tävlingsarrangörerna och vissa valde att köra medan andra ställde in. Redan då höjdes röster kring rimligheten i att bli belastade med 15-kronan och olika betalningsavgifter när hela tävlingsintäkten försvunnit på grund av myndighetsbeslut. Efter tävlingsstoppet har frågan luftats ytterligare.

Gunilla Öberg-Tornblad på Ryttarkamraterna Kumla har skickat ett upprört mejl till Tidningen Ridsport där hon bland annat påtalar orimligheten i att föreningen belastas med både 15-kronan och bankavgifter – trots att föreningen både ställt in innan betaldagen och på grund av ett förbundsbeslut.
– Det här innebär stora kostnader för klubbarna som är helt oacceptabelt. Som det är nu har vi noll kronor i intäkter men kostnader på flera tusen, skriver Gunilla Öberg-Tornblad.

Peter Steen på Ljungby Ridklubb har tidigare också berättat för Ridsport att han är kritisk till att klubben belastas med de kostnader som tävlingsstoppet har medfört, samtidigt som alla intäkter har uteblivit.

Han och Gunilla Öberg-Tornblad är inte ensamma.
– Helt klart är att vi kommer att förlora en himla massa pengar, säger Jeanette Eriksson, anläggningsansvarig i Laholms RF, som hittills har fått ställa in en hundutställning, vårdressyren, sin Springshow och ett unghästkval, till Laholms Tidning.

Förbundets svar

Ridsport har sökt förbundet med frågan om det kan tänkas bli lättnader avseende 15-kronan och betalningsavgifterna och fått följande svar från verksamhetschefen Andrea Barth:
– Bankavgifter, och avgift för TDB:s systemförvaltning, är avgifter som inte går till Svenska Ridsportförbundet. Avgifterna tas ut för de tävlingar som passerat betaldatum vid inställandet av tävlingen.
– När de gäller de tävlingar som har ställts in efter 29 mars så har vi ställt frågan till SwedbankPay och Equipe AB om att återbetala avgifterna. SwedbankPay har valt att ta det vidare i sin organisation, och deras kreditavdelning tittar på det just nu, de kommer också att införa lättnader när det gäller årsavgiften. Equipe har tagit beslutet att inte återbetala 15-kronan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden