Sportnytt
23 januari 2017 11:50

Förbundets sponsoravtal stoppar Sveland Cup

Förra året firade den populära rikstäckande serien 10 år, en riktigt gräsrotsserie för unga på både häst och ponny. I år hänvisar Ridsportförbundet till att deras huvudsponsor Folksam har branschexklusivitet för rikstäckande serier.

Förbundets sponsoravtal stoppar Sveland Cup
Vinnarna har varit många genom åren, över 5000 har deltagit i cupen på 10 år som nu riskerar att försvinna. Till vänster Joakim Bragée, ansvarig för Sveland Cup, till höger Robert Solin på ridsportförbundet. SCANPIX SPORT

På försäkringsbolaget Sveland låg ansvarige Joakim Bragée i startgroparna med att öppna upp för årets anmälningar när beskedet kom att finaltävlingen inte godkänts av SvRF. 
– Vi har arrangerat tävlingen varje år sedan 2006 och ridklubbarna har varit väldigt intresserade av att hålla tävlingar.  Det har krävt godkännande från Ridsportförbundet. Vi har inte behövt nytt besked varje år från förbundet, eftersom vi tidigare år erhållit muntligt besked i från dem. På dessa 10 år har samtliga propositioner godkänts av SvRF, konstaterar Bragée.
– Vi fick sedan besked från en av de arrangerade klubbarna att deras proposition för Sveland cup kval inte var godkänd, att de inte fått tillstånd av förbundet och därför inte kan hålla tävlingen. Hänvisningen var till en ny regel i tävlingsreglementet från 1 januari i år att det inte får förekomma rikstäckande cuper utan SvRF:s tillstånd.

Robert Solin är nationell samordnare häst och ponny på förbundet och handlägger bland annat ansökningar om rikstäckande serier.
– Vi har en dialog med Sveland i frågan och försöker hitta en lösning inom ramen för regelverket, förklarar han.

Ridsportförbundet äger eller ger tillstånd till rikstäckande serier, alltså sådana serier som går i fler än två distrikt, enligt TR I moment 152 4.2.

Robert Solin bekräftar att nuvarande huvudsponsor Folksam har branschexklusivitet gällande bland annat rikstäckande serier och SM.

I dagsläget har Sveland inte gjort en formell ansökan om en rikstäckande serie. Det spelar i praktiken liten roll. Branschexklusivitet innebär att Folksams konkurrenter inom försäkringsområdet som Sveland, Agria och Dina stängs ute från att sponsra ridsporten – om de vill göra det i form av en rikstäckande serie. 

Sveland Cup har genom åren varit till glädje för mer än 5000 ryttare, det ser ut att ta stopp nu.
– Ingen har informerat Sveland om den kommande ändringen. Enligt ett muntligt besked från SvRF 2017-01-17 kommer de inte att godkänna en ansökan från Sveland, kommenterar Joakim Bragée.
– Självklart vill vi fortsätta bidra till att ponnyungdomarna får synas och utvecklas men det är djupt beklagligt att Ridsportförbundet tillsammans med en av våra konkurrenter på detta sätt begränsar marknaden, konstaterar han.

Fakta
Från TR I  Gäller från och med 1 januari 2017
Moment 151 Sponsorskap, reklam
4.2 Rikstäckande avtal och serier/cuper Avtal avseende serier/cuper som tecknas eller arrangeras över fler än två distrikt ska godkännas av Svenska Ridsportförbundet. För att få arrangera deltävling, kval, final eller liknande i rikstäckande serie (se mom 111.7.11) måste distrikt och/eller förening få särskilt tillstånd av Svenska Ridsportförbundet. Sådant tillstånd kan fås via instruktioner publicerade på www.ridsport.se

Moment 111 Definitioner
7.11. Rikstäckande serie Med rikstäckande serie/cup avses separat tävling där resultat på något sätt sammanräknas eller ligger till grund för deltagande i ny tävling, om resultaten sammanräknas eller hämtas från tävlingar i fler än två distrikt.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-