Sport
9 juli 2015 16:19

Foreign Affair bästa 5-åring

De 5-åriga dressyrhästar utsattes för en hård väderprövning, det blåste kastvindar och regnade bitvis rejält. Det bekom inte segrande Foreign Affair, riden av Malin Nilsson, överhuvudtaget. Han blev bästa 5-åriga dressyrhäst i Falsterbo i år. Malin tog segern före spanjoren Severo Jurado Lopez som blev tvåa och trea.

Foreign Affair bästa 5-åring
Segrande Malin Nilsson på Foreign Affair. Foto: Lottapictures.com

De tre domarna Raphael Saleh, Susanne Baarup och Lars Andersson var relativt eniga i sin bedömning av de tolv finalisterna. Alla höll Foreign Affair som etta, Saleh och Baarup hade till och med delat ut över 80 procent.

Klassen som gick i ganska besvärligt väder Severo Jurado Lopez i ledning fram till sista ryttaren Malin Nilsson red om. Först ledde  han med Fiontini(DWB f -10 e Fassbinder) och tog sedan över ledningen med godkände hingsten Franklin(KWPN f -10 e Ampère-Ferro, äg Helgstrand Dressage/Nico Witte). 

Foreign Affair (e Rock Forever-Scandic, uppf Jan W Greve) var bäst när det gäller. Han lotsades till seger av sin ryttare Malin Nilsson, Patrik Kittels beridare, med procenten 79,444.
– Han är en otroligt fin häst, ett riktigt bra temperament, han hade inga bekymmer idag med vädret, berättar Malin.
– Idag var han kankske lite tröttare men han kändes fin hela tiden.
Malin firade sitt livs första championatsseger med att rida ett pass till på nästa häst 7-årige Don Michelin och hämta pizza med stallgänget. hon jobbar hårt och trivs med chanserna det ger.
– Jag har varit i Holland och ridit Foreign Affair i deras uttagning till unghäst-VM, han är lika cool var vi än är, säger hon.
Jan Greve har fött upp Foreign Affair vars mormor även är mamma till hingsten SWB-godkände Dunhill efter Oscar som gått championatsklasser med framgång.

Severo Jurado Lopez är från Spanien, han är etablerad beridare först i Holland hos danska Anne van Olst och sedan några år hos Andreas Helgstrand i Danmark. Han besökte Falsterbo för första gångenoch var såklart glad för resultatet även om han som andra hade velat vinna.
– Båda hästarna har otrolig potential för framtiden men Franklin är något helt speciellt, han är fantastisk att rida också. Han klarade den här miljön bra, det är första gången han ser något så här stort, Franklin bara vill jobba. Fiontini är okomplicerad.

Andreas Helgstrand deläger hingsten Franklin och det är en häst i hans smak.
– Jag bara älskar den hingsten, vi ska försöka få ett wildcard till unghäst-VM, för mig är hans gångarter outstanding, sa Andreas som rider GP i Nations Cup med Tørveslettens Stamina.

SpongeBob(Old f -10 e Sir Donnerhall II – Weltmeyer, uppf Johannes Westendarp) gick in på en fjärdeplats skickligt visad av Emilie Nyreröd som hade framgångar i höstens championat med fuxen. Han är såld och ny lycklig ägare till Falsterbo-finalisten är Blanca Bosson.

Jan Brink gjorde åter entré inne på tävlingsbanan i år, möjligt tack vare att ungdomarnas EM låg en vecka tidigare, med Raymore 1284(SWB f -10 e J RayBan – Figaro R, uppf Thom & Kerstin Nilsson, äg Francine Govostes, Green Lane Farm, USA). Fuxhingsten är fortfarande mycket elegant och långbent, han börjar komma ur valpstadiet, det blev femteplats till 71,79 procent.

Finalen går i ett dressyrprogram som sett bättre dagar, det premierar precision mer än goda gångarter och framtidspotential. Båda delar är naturligtvis bäst. När det gäller att välja ut hästar som ska till unghäst-VM där det är ren gångartsbedömning är det inte enkelt.

Gångartstalangen Springbank VH(SWB f -10 e Skovens Rafael – De Niro, uppf Västra Hoby AB, äg Springbank VH AB) riden av Jeanna Högberg är utan tvekan en av de absolut bästa 5-åringarna och något för SWB att visa upp. I det här programmet med svåra förhållanden blev det en tionde plats.
– Han saknar ju lite rutin än men jag tycker han klarade av det riktigt bra, han är en känslig häst men vill så gärna, sa Jeanna efteråt.
Bruksprovsvinnaren Van Vivaldi 1286(KWPN f -10 e Vivaldi – Olivi, uppf E. och J. Schuiling, äg Lövsta stuteri) som är linjeavlad på Jazz i tredje led var inte riktigt med Caroline Darcourt i finalen efter deras fina kval. Det blev flera dyra incidenter som förhoppningsvis kan skrivas på väderkontot denna dag.

Vi får aldrig veta vad Rio da Carma(SWB f -10 e Skovens Raphael ( DVH) – Jaguar 548 (SWB), uppf/äg Häglinge Nygård AB) kunde levererat i slutprocent tillsammans med Maj-Christine Ehnberg Fogelberg. Efter trav- och skrittprogrammet tog det eleganta fuxstoet ett litet hoppsasteg på kortsidan och hamnade utanför staketet. Det innebär uteslutning i regelboken men fram tills dess gick det riktigt bra och Rio var till synes oberörd av omgivningen.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden