Blogg
8 maj 2014 19:00

Förkylningskoma och landslagsträning

Nu var det länge sedan jag skrev och får be om ursäkt. Jag tror att jag jinxade mig själv genom att säga att jag sällan blev sjuk och då passade på att hamna i en tvådagars förkylningskoma någon dag efter hemkomst. Det är jobbigt när en förkylning aldrig tycks gå över riktigt men solen skiner i alla fall, eller gör den det?

Igår spenderade vi dagen hemma hos Tomas Eriksson för lite fyrspannslandslagsträning och möte. Fyra hästar packades och som tur var så hade chefen klokt nog packat med regnkläder för det forsade ner. Det var ju också tur att jag hade den underbara praktikanten Alexandra som är här och praktiserar från Ingelstadgymnasiet.  När hon satt och höll teleskoppisken på vagnen och blev blöt stod jag under ett paraply och kikade på grabbarna, och damen (man får ju inte glömma Samba).

Som hästskötare får man ju följa med i utvecklingen av spannet. Man är med på analyserna kring placering (vänster, höger, förlöpare,stånghäst) bett, korstömmar, tempo och träningsmetoder. Bara genom att lyssna lär man sig mycket. Sen får man väl inte vara rädd att fråga de dumma frågorna heller.

Som hästskötare till fyrspannskusk är det ens uppgift att veta vilka bett hästarna går på i de olika grenarna, man ska veta hur tömmen sitter (i ringen, med hävstång etc.) sen ska man ibland ha koll på korstömmen, vilket hål de sitter i, vilken häst som går överst på korset . Man ska självklart också veta hur hästarna är placerade i spannet eller spannen kanske man kan säga.

Sen ska man veta hur hårt kedjan ska sitta på alla och vilken sorts kedja de ska ha. Vilka hål draglinorna sitter i på stånghästarna respektive förlöparna i de olika grenarna. Vem som har vilket coller i dressyren (ja, det finns mer än en storlek) och så vidare. det är mycket som ska rymmas där inne. Och jag kan säga att jag är absolut inte perfekt, men jag har ett litet hjälpmedel med mig, min lilla bok som jag skriver ned alla ändringar i.

Vid varje ändring skriver jag ett datum och sen var vi var så kanske man minns hur bra precisionen gick på den där tävlingen i Horst och kan gå tillbaka till vissa detaljer som man hade då som man gått ifrån av olika anledningar. Hästar ändras ju, och även kusken kan ju ändra sig. Jag har förstått nu hur många aspekter man får ta hänsyn till när det kommer till tävlingsframgång.

För att kunna komma till eliten i körning kan man inte bara spänna för en häst eller fyra och bara hoppas på det bästa. Man får analysera och dra lärdom av allt. Och kanske viktigast av allt, man måste vara ödmjuk och ibland får man ta tuffa beslut. Precis som med alla andra hästsporter så är det inte alla hästar som klarar sig i eliten. Man kan inte bara lyssna på hjärtat när man väljer hästar, man måste ha huvudet med i processen.

Nu är det fullt upp på Stenshill. Hästarna tränas och alla selar och saker rengörs inför nästa tävling som blir Windsor i England. Har hört att det ska vara spektakulärt så ska försöka att ta många bilder. Håll tummarna för oss!

/ANTONIA

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden