Fälttävlan
25 november 2014 11:00
Ridsportplus

”Jag stannar i Tyskland”

Fälttävlansryttaren och tidigare svenske mästaren Christoffer Forsberg flyttade till Tyskland för några år sedan och var med om en otäck olycka förra året. Nu är han på väg tillbaka och Ridsport fick en pratstund med den lovande unga ryttaren.

”Jag stannar i Tyskland”
Christoffer Forsberg och Copacabana i CCI2* i Wahlsdorf-Liepe.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Christoffer Forsberg tillhör svensk fälttävlans framtid och har hunnit med mycket trots sin unga ålder på 23 år. Han vann SM för unga ryttare redan det året han fyllde 16. 2008 vann han SM både för seniorer och unga ryttare. Han ingick i det tredjeplacerade svenska laget i Aachen och 2011 och har ett individuellt brons och lagsilver från JEM samt två lagbrons från EM för unga ryttare.

Men på senare år har det varit tyst om honom – i allafall för alla som inte följer sporten på nära håll i Tyskland. Och förra året krossade han bäckenet i ett rotationsfall, men kom tillbaka häpnadsväckande snabbt. 
– Kroppen känns bra och läkarna säger att det inte kommer bli några bestående problem. För mig var det viktigt att så fort som möjligt komma upp i sadeln och övervinna hjärnspökena som alltid kommer finnas efter en sådan olycka. Men det mentala känns också bra, säger Christoffer Forsberg. 

Han arbetar som beridare hos Elmar Lech i Tyskland sedan fyra och ett halv år tillbaka. Där har han upp runt tio hästar i gång hela tiden. Två av hästarna, Copacabana och Carlsson, äger han tillsammans med familjen Brüggemann som stöttar honom mot framtida mästerskap.
– Andra hästar kommer från olika ställen, till exempel Lemondo som jag red på unghäst-VM har en italiensk ägarfamilj. Och så är det fem, sex försäljningshästar.

Copacabana är åtta år och har en pallplats i lång, internationell tvåstjärnig klass i år. Carlsson är nio år och har placering i kort, internationell tvåstjärnig klass. Sedan rider Christoffer Forsberg också 10-årige Dekorateur Baumeister som har debuterat trestjärnigt 2014. 
– Copacabana är min lilla lady. Hon är en väldigt speciell dam men med en otrolig förmåga och scoop. Hon kan bli en av de bästa i världen. Det var med henne jag hade min olycka förra året, men hon är min favorit ändå. 

Hur känns det att inte vara med och rida mästerskap?
– Det är blandade känslor. Man vill ju alltid vara med men det finns viktigare saker än att vara mitt i smeten. 

Kan du säga några skillnader mellan Sverige och Tyskland när det gäller fälttävlan?
– I Sverige försöker man forma sporten med regler, som till exempel kvalregeln M65. Detta kommer inte att lyckas. I stället måste man jobba med varje delmoment och jobba från grunden, redan från ponnyåren. Så jobbar man i Tyskland och det systemet levererar medaljer hela tiden. 

– Och i Sverige är vi lite rädda för att säga vad som är dåligt, det är inte tyskarna. Det var ett uppvaknande när jag kom hit. Det tar ett tag att vänja sig vid men jag tycker att det är bättre att vara rak och ärlig och detta har betytt mycket i min utveckling som ryttare.

Stannar du i Tyskland eller kommer du hem till Sverige inom den närmaste framtiden?
– Jag stannar i Tyskland, helt klart! Jag har byggt upp ett bra nätverk av trogna och framtidstänkande hästägare som vill satsa på mig. Målet för 2015 är att etablera mina tre äldre i CCI3* för att 2016 kunna rida 4* och komma i fråga för OS i Rio.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-