Hästägartips
21 augusti 2018 09:33

Försäkringsbolag lyfter hovens hälsa

HovvårdFörsäkringsbolaget Agria fortsätter sitt arbete med att minska hältor och riktar nu in sig på hovvård. Här kommer tips för ökad hovhälsa och vikten av ett gott samarbete med hovslagaren.

Försäkringsbolag lyfter hovens hälsa
Bra hovvård kräver en bra hovslagare. Ny lyfter ett försäkringsbolag vikten av god hovvård för att förebygga hältor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Många hästägare har hört av sig till Agria Djurförsäkring i samband med #stoppahältan och för att lyfta vikten av hovvård. Det här berättar försäkringsbolaget i ett pressmeddelande.

Vikten av bra hovslageri är egentligen inte bara att förebygga problem i hovarna utan även att förebygga skador i övriga delar av kroppen. Karl-Henrik Heimdahl, veterinär.

– Som en fortsättning i vårt kunskapsprojekt #stoppahältan vill vi lyfta hovarna som ett viktigt område. Friska, starka hovar skapar förutsättningar för långsiktigt hållbara hästar och här spelar hovslagaren en viktig roll, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring i pressmeddelandet.

En välverkad hov med rätt vinklar tillsammans med god daglig vård är ett viktigt steg mot god hovvård. Men det kan ändå uppstå problem med skador i hovarna som kan ta väldigt lång tid att läka ut.

Påverkar hela kroppen
Försäkringsbolaget påpekar vidare att problem med hovarna också kan påverka hästen så att andra skador uppstår i andra delar av kroppen. En hov som inte är rätt verkad leder till långvarig snedbelastning högre upp i hästens kropp och därmed uppstår efterhand sekundära problem utav detta, dock inte alltid i själva hovarna. En godkänd hovslagare som är engagerad och ambitiös kan vara till stor hjälp här.

Karl-Henrik Heimdahl är veterinär på försäkringsbolaget menar att hoven är en spegel av hästens hälsa.
– Vikten av bra hovslageri är egentligen inte bara att förebygga problem i hovarna utan även att förebygga skador i övriga delar av kroppen – allt från ledinflammationer till muskelskador och muskelstyvheter i bogar och överlinje, säger han i pressmeddelandet.

Om hoven ändrar form
Var uppmärksam på om hoven ändrar form som att dra ihop sig, krympa eller om hästen blir hög i trakten och börjar gå på tå. Då har hästen inte belastat hoven lika mycket och lika jämt som tidigare och det kan vara tecken på att hästen försöker undvika smärta i hoven eller någon annanstans.

Hovvård kräver konsekvens och därför är försäkringsbolagets tips att hålla fast vid en bra hovslagare.
–  Det finns många duktiga hovslagare, men många gånger kan hästägaren kräva ett större engagemang. Exempelvis bör hästen visas i rörelse både innan och efter skoningen för att säkra hovens balans och att hela hoven är i marken när den landar. En ambitiös hovslagare följer upp förändringar över tid, och ser till att hästens hov är i balans, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Tips

Hälsosam hovvård

Kratsa och visitera hovarna varje dag.
Verka hästen ca var 6-8 vecka, det individuella behovet avgör intervallet.
Anlita en godkänd hovslagare.
Ställ krav på din hovslagares engagemang i hästen.
Kommunicera med din hovslagare.
Byt endast hovslagare om det inte fungerar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden