Hästliv
16 december 2016 21:30

Forskare: Rätt vallfoder-vanor förebygger sjukdomar

Rätt utfodring med vallfoder är det bästa sättet att förebygga en rad olika sjukdomar hos häst enligt en grupp europeiska forskare som är experter inom hästens kost och hälsa. Tillräckligt mycket och ofta är vad som gäller enligt dem.

Forskare: Rätt vallfoder-vanor förebygger sjukdomar
Höpåsarna kan vara viktigare än du tror.

De flesta hästägare vet hur viktig rätt utfodring är och nu kommer mer forskningsresultat som bekräftar det. Det rapporterar en grupp forskare i artikeln ”Review of feeding conserved forage to horses: recent advances and recommendations” i den vetenskapliga tidsskriften Animal.

Olika sjukdomar och problem hos häst, som fetma, insulinresistens, metabola syndrom, fång, kolik, magsår, korsförlamning samt beteendestörningar är ofta på agendan. I en artikel från SLU som berättar om publiceringen i Animal förklaras det att forskning har pekat mot en viktig faktor när det gäller att förebygga problem som dessa och det är rätt utfodring med vallfoder.

I Animal-artikeln belyser forskarna detta och understryker hur viktigt det är att hästen får äta både tillräckligt mycket och ofta för att undvika hälsoproblem som de nyss nämnda samt beteendestörningar.

I artikeln rekommenderar forskarna vidare att den dagliga mängden vallfoder bör vara minst 1,5 procent (torrsubstans TS) av kroppsvikten och att hästar bör ha möjlighet att söka föda minst åtta timmar per dygn, vilket många hästar i det moderna samhället inte har möjlighet till. Forskarna konstaterar att inte minst presterande hästar ofta får energitäta kraftfoder av olika slag på bekostnad av mängden vallfoder.
– Forskning har nu också klart visat att ett vallfoder av hög kvalitet kan tillgodose 80-100 procent av de energibehov som hårt arbetande hästar har, säger SLU-forskaren Anna Jansson, en av författarna till texten i Animal, i SLU-artikeln.


Inte alla hästar får hänga på skönt och grönt bete. Foto: Lottapictures

Vid det europeiska mötet om utfodring av häst (EWEN) 2012 uppmärksammades behovet av nya gemensamma europeiska rekommendationer och därefter har bland andra SLU:s Anna Jansson arbetat vidare med saken.  Den europeiska forskargruppen som ligger bakom artikeln består av ett antal ledande experter inom hästens kost och hälsa som har granskat både gammal och ny kunskap inom området. I sin artikel går de på djupet med vallfoder i allt från odling och näringsämnen till tarmflorans påverkan.

Artikelns abstract
Mer om vallfoder på SLU:s Hippocampus

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden