Veterinärt
22 januari 12:47
Ridsportplus

Forskare vill främja positiva känslor hos unghästar i träning

ForskningVilka känslor upplever hästar egentligen? En ny studie har undersökt nivåerna av ”kärlekshormonet” oxytocin och stresshormonet kortisol hos unghästar i träning. Syftet är att främja positiva känslor och motverka negativa känslor tidigt i hästens liv.

Forskare vill främja positiva känslor hos unghästar i träning
Vad rör sig i hästens huvud angående oss människor? Det är ett av temana på Hippocampusdagen. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Eftersom den tidiga unghästträningen är grundläggande för hästars interaktion med människor är det viktigt att främja positiva känslor och minska negativa känslor hos hästen från början. Detta enligt finska och tyska forskare som har undersökt hur unga hästars beteende i den tidiga träningen hänger ihop med utsöndringen av ”kärlekshormonet” oxytocin och stresshormonet kortisol.

Slutsaten av studien är att produktionen av kärlekshormonet oxytocin ökar vid vänlig interaktion med människor och påverkas av negativa intryck. Studien indikerar också att kortisol är en mindre pålitlig indikator på om hästen upplever känslomässig stress. Teorin är att hanteringen av unga hästar kan påverka hur hästarna uttrycker känslor vidare i livet. The Equine Ethologist var först med att berätta om studien.

Salivprover och beteendeobservationer

Forskarna studerade 19 hästar, inklusive åringar och 2-3-åringar, vid fem grundläggande träningspass under nio månaders tid. Målet var att kombinera fysiska värden med beteendeförändringar för att ta reda på vilken roll känslor spelar i hästarnas tidiga träning.

Specifikt uppmättes nivåerna av kärlekshormonet oxytocin och stresshormonet kortisol. Totalt tog forskarna 96 salivprover före och efter träningspassen. Samtidigt noterades hästarnas beteende under träningen.

Hästar som visade större benägenhet att knyta an till människorna under träningen hade högre nivåer av oxytocin. Hästar som var mer obekväma i träningssituationen hade lägre nivåer av oxytocin. Kortisol hade å sin sida inget samband med olika beteendeförändringar, men de äldsta hästarna hade lägre nivåer av oxytocin både före och efter träningen.

Svar på hur unga hästar känner

Alla hästar hade också lägre oxytocinnivåer när de under träningen visade tecken på obehag och rädsla. Under längre träningspass ökade oxytocinnivåerna, vilket stämmer överens med den etablerade tesen om hur kortisolnivån påverkas i stressade situationer.

Slutsatsen är att positiva och negativa beteendevariationer hos den unga hästen i träning är kopplade till oxytocinnivåerna, vilket kan vara praktiskt användbart som en indikator på hur unga hästar känner.

Läs hela studien här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden