Sverige
25 juni 2021 14:33

Förslaget: Fängelsetraff för djurplågeri

DjurskyddDen som är skydlig till grova överträdelser mot djur ska kunna dömas till fängelse i flera år. Det är regeringens förslag.

Förslaget: Fängelsetraff för djurplågeri
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Jeanette Flensburg

– Vi tycker att det är rimligt att den här typen av brott, när de är allvarliga, ska ha en tuffare påföljd, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), till Ekot.

Nu döms den som är skyldig till djurplågeri ofta till villkorlig dom och/eller dagsböter. Och det är det som kan att ändras i framtiden då regeringen har klubbat igenom en lagrådsremiss gällande detta. Den nya lagen skulle innebära att den som döms för djurplågeri kan få fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Enligt förslaget ska också en ny brottsrubricering, grovt djurplågeri, införas.

I förslaget ingår också att mindre allvarliga överträdelser på djurskyddsområdet bör avkriminaliseras och sanktioneras genom avgifter. Detta gäller till exempel om alla papper inte är i ordning vid transport av djur: ”Mindre allvarliga överträdelser av djurskyddslagstiftningen bör hanteras snabbt och ändamålsenligt. Sanktionerna bör påföras i nära anslutning till överträdelsen. En resurseffektiv hantering av mindre överträdelser ger större utrymme för att hantera de överträdelser som leder till allvarligt djurlidande,” står det på regeringens webbplats.

Det är riksdagen som avgör om den nya lagen ska gå igenom. Enligt förslaget ska den nya lagen börja gälla i mitten av 2022.

Hela förslaget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden