Avel
29 september 2015 20:20

Minna och Barland I.M bäst

Championatet har börjat med 5-åriga dressyrhästar, hela 53 hästar kom till start. Det blev en välkommen kvalseger för Minna Telde och Barland I.M. "Jag är här för att ha roligt, jag behöver det", sa Minna redan före sin ritt. Det blev både roligt och bra.

Minna och Barland I.M bäst
Barland I.M och Minna Telde tog kvalsegern. Photographer Roland Thunholm

Hela Flyinges Stora Hallen är inklädd i paviljonger med en ny stor restaurangvåning med glasfönster ut mot framridningen. De borden lär under veckan fyllas med hästagenter på spaning efter talang.
Crafoord-hallen har fått ny läktarskrud med en upphöjd design som innebär att publiken inte kommer att passera hästarna i markhöjd. All entré till långsidesläktaren sker bakifrån och utan att veta exakt känns det som om läktarkapaciteten är utökad. En välkommen förändring är den nu svartvita displayen, tidigare år har det variten rödgrön testtavla för astigmatiker, få klarade provet.

De 5-åriga hästarna dömdes av Susanne Rudholm och Wiveca Schenholm, som båda var ganska sparsmakade med kommentarerna. En förbättring hade varit om domarna varit placerade på långsidan, det ger en bättre information om hästens silhuett.
Den nya miljön verkar än så länge varken svårare eller lättare för de unga hästarna. Än så länge har ingen ridit fel, det program som finns i tävlingssystemet Equipe överensstämmer inte med SvRFs program på de viktiga skrittmomenten, cirka 20 procent av bedömningen, och något mer moment mot slutet av programmet.

Före lunch hann 23 ekipage klara nålsögat. Första över 80 procent med 82,60 var en av finalisterna från unghäst-VM, Springbank VH(e Skovens Rafael – De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Västra Hoby Stuteri AB,& Jeanna Högberg) som fick 8,8 för trav och framtida potential, ”en trevlig häst” löd omdömet.

Tullstorps godkände hingst Raymore 1284(e JJ RayBan – Figaro R, uppf Kerstin och Thom Nilsson,äg Tullstorp Dressage Stable AB) riden av Jan Brink gjorde en riktigt fin och avspänd uppvisning med bra temp. Det blev 83,6 efter8,6 på traven med 8,5 i potential.

Sista startande före lunch Sofie Lexner med Funky Stuff valde att utgå sedan valacken varit orolig i ryggningen och satt ett ben utanför staketet i villervallan.

Det skulle visa sig att lunchen hade en härlig effekt på poängsättningen och omdömena från doomarkollegiet, det mesta blev lättsammare efter lunch.

Christian Bengtsson och vackra stoet Fame(e Floriscount – Weltmeyer, uppf Klaus Meyer, äg Marleen Ernfors) hade en del klammeri i ryggningen. Staketet föll men Christian fortsatte rida, ett riktigt beslut då domarna inte drog hårt på incidenten för det här ekipaget. Det är trots allt unghästar, gångartsbedömning och inte punkt-till-punkt bedömning. Det blev 78,20 procent och det bör räcka till final med råge.

Tullstorps beridare Ida-Linn Lundholm visade Daimjenko(e Dancier – Worldly, uppf Hanke Hey, äg Tullstorp Dressage Stable AB) på ett föredömligt avspänt sätt trots att de bara varit ett ekipage i lite mer än tre veckor. Ida-Linn klappade valacken på halsen efter ryggningen och Daimjenko visade verkligt fin galopp även om högsta betyget kom på trav med 8,5, totalt 81,4 procent.

Få av de unga hästarna glänser just i galoppen trots att gångarten är så viktigt för framtida nivåer.

Det är svårt att säga vem som var gladast av de anhöriga till Zaragoza HT(e Zamboucca 1181 – Larino), Siri Tesser Ekström som är ryttare och ägare eller Gabriella Grewin Bramberg uppfödare. Siri red mjukt och fint och Zaragoza ver med på noterna och när proceenten 77,4 kom upp var det enkelt att hitta fancluben.
– Jag är en sån liten uppfödare så det här är så roligt och Siri gör det så bra, sa en glädjestrålande uppfödare.

Yvonne Österholm var inne för tredje gången och hade sin mest beslutsamma min på. Kentucky TH(e Rosevelt – Grafenstolz, uppf Christian Hansson, äg Julia Lindqvist) visade upp sig med fint påskjut och härlig galopp för 8, totalt 79,8 procent.

Minna Telde var glad redan innan sin ritt, hon hade kommit till championatet bara för att göra det hon gillar mest – rida och tävla. Med Barland I.M(e Briar – Tip-Top, uppf Iwona Majewska, äg Ekeslund Holding AB) så var det garanterat roligt, en häst med massor av energi och mekanik. Domarutlåtandet löd bland annat: energisk och bärig trav, galopp som är luftig och balanserad, en stor utveckling att vänta i den här hästen och det blev 85,8 med en 9 för galoppen.

Stefan Jansson red Zidney(e Zuidenwind 1187 – Laurentio 1210, uppf Camilla och Set Andersso, äg Stefan Jansson) lika mjukt och skickligt som på unghäst-VM i Verden. Valackens uttryck blir bara bättre för varje tävling, här blev det 7,9 för både trav och galopp, totalt 79,80 procent.

Anna Espelund och QC Sir Dennis(e Sir Donnerhall – De Niro, upp Josef-Ludwig Brinkhus, äg Lindelunda) fick fina poäng och frågan är vilka som var mest förvånade i ögonblicket, entouraget eller Anna själv. Det blev 80,4 totalt efter 8 på skritt och trav 8,3 för galoppen.

Förra året var Sponge Bob( e Sir Donnerhall II – Weltmeyer, uppf Johannes Westendarp, äg Blanca Bosson) i 4-årsfinal med sin dåvarande ryttare och ägare. Sedan dess är han såld till unga Blanca Bosson. I Falsterbo tävlade Emilie igen och nu har Mattias Jansson tagit över tyglarna. Det bar med största sannolikhet rakt in till final då det blev 80 procent med 8,2 för traven som bästa gångart.

Lina Dolk visade upp hennes och syster Elins De-Lazet(e De Noir – Solos Landtinus, upp Bente och Jens Möller Hansen, äg Lina Dolk, Elin Dolk9 i föredömlig unghästform, lydigt och avspänt allt medan Emelie Brolin, tränare, stod och höll tummarna. Procenten räckte till 78,2 genom en 8 på potential.

Odd Molly( e Zuidenwind-Guiness, uppf Birgitta Dahlqvist, äg Birgitta Dahlqvist) har varit placerad som både 3- och 4-åring, då som nu riden av Mia Runesson. De slutade på 78,2 procent efter att Mia ridit fel väg, förargligt men procenten kan nog räcka till en finalplats.

Maria Olssons uppfödning Rio da Carma( e Skovens Rafael-Jaguar) rids av Maj-Christine Ehnberg-Fogelberg och var reserv till unghäst-VM, en häst med framtiden för sig. Det får bli lilla finalen då anmärkningarna var för många och förtjänsterna i domarnas ögon, idag, för få.

Dorette (F.2)(e Quaterback-Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) har en berömd helbror som gått unghäst-VM två gånger, senast i augusti med final som resultat. Det är naturligtvis kändisen Quarton som även har championatsframgångar. Yvonne Österlund rider syskonen och hon har byggt upp rejält mycket mer styrka i Dorette bara sedan Falsterbo. Dorette har liksom sin bror härliga bakben, fina vita dressyrben och i tillägg ett mycket mildare temperament, i alla fall till synes. Yvonne rider henne föredömligt, unghästform, bra tempo men det räckte inte till för att domarna skulle ge en finalbiljett idag. Omdömet ”Det här är säkert en trevlig dressyrhäst att utveckla för framtiden” kändes väl njuggt.

Cecilia Kristoffersen var sist ut med holländske Floris efter Velazquez-Jazz. De var första utanför final förra året och skimmeln gjorde då stort intryck, en härlig häst med mycket kraft i sin galopp. Den är inte sämre i år men spänning plockade poäng från uppvisningen. Det spelar liten roll, Floris är en häst för högre klass, idag precis utanför final men med en möjlighet i andra chansen. Med så mycket spänning och flera incidenter kändes lösgjordhetsbetyg på 7,7 som en lottovinst.

Det är inte svårt för domare att lägga ut superlativ på det som är riktigt bra. Det hade varit smakligt att i högre grad försöka hitta något positivt i varje ritt. Framförallt, den ganska förnedrande föreläsningen om bjudning kändes väldigt onödig för den duktiga och välridande ryttaren som hade en ritt som bedömdes mycket lågt, onödigt lågt, i sista startgrupp. Få dressyrryttare kan säga att de aldrig ridit ett program på en häst som plötsligt inne på banan inte bjuder fram som den brukar. Onödigt trist.

Av de tolv finalisterna finns det sju BT-hästar, det innebär att minst tre Breeders Trophy-anslutna hästar ska hämtas ur den lilla finalen. Topp tre i kvalet var SWB-registrerade hästar som var Breeders anslutna.

 Resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden