Avelsnyheter
3 augusti 2017 21:53

Första dagen på unghäst-VM, Springbank VH i final

Torsdag i Ermelo bjuder på kval i alla årgångar på två banor från 9-21. Förra årets medaljör Jeanna Högberg och Fiorucci Ht hade bästa dagsform. Fiontini är på väg att bli trefaldig världsmästare och Springbank VH är i final.

Första dagen på unghäst-VM, Springbank VH i final
Säker kvalvinnare var Severo Jurado Lopez på Fiontini och Patrick van de Meer var säker tvåa på President First Apple. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

En lång dag i Ermelo på unghäst-VM är slut. Här hittar du korta glimtar från dagen på banorna på De Beek Weg 125.

7-års kval
De 7-åriga hästarna var hela 39 stycken och konkurrensen bitvis benhård. Programmet som rids är avslöjande och kombinationen av konventionell dressyrbedömning med tekniskt betyg och kvalitetsgradering av gångarterna ger utslag på flera sätt. Lydiga hästar kommer långt och fina gångarter kan kompensera till viss del, alla vinner på formatet.

Yvonne Österholm startade Lucy för Finland. Lucy är grundregistrerad i Hannover och uppfödd av Kulltorps Hästuppfödning AB.

 Lucy / Yvonne Österholm 69.458 %

Första SWB-ekipage till start var Mads Hendeliowitz med Autograf Q (SWB hingst e Ampere u Udith e Jazz, uppf Nils-Gunnar Hansson, äg Segersta Equestrian & Askö Stuteri). De gjorde en bra ritt så när som på ett missförstånd i den ena halvpiruetten.

Autograf Q / Mads Hendeliowitz  67.413 %

Förra året fick Mikaela Alderin Danielsson och Bossanova YL (SWB sto e Bocelli u Lozitta B e Lobo, uppf Yvonne Sterntorp Ingvarsson, äg Hans Danielsson) en rysarrunda i Ermelo med plötsligt uppfällda paraplyer och annat störande. I år var vädret klart omväxlande med tromber som drog över banan. Trots det klarade de utmaningen med bravur i år, en seger i sig.

Bossanova Yl / Mikaela Alderin-Danielsson 69.505 %

Bästa svenska ekipage för dagen var Springbank VH (SWB hingst e Skovens Rafael u De La Reinne VH e De Niro, uppf och äg Västra Hoby Stuteri AB) riden av Andreas Helgstrand. Den vackre valacken var het, miljön mer än lovligt besvärlig och spänningen visade sig som taktningar i skritten. För övrigt var det den fina galopp och lätta eleganta trav valacken visat upp många gånger tidigare. Det räckte till en finalplats på lördag.

Springbank VH / Andreas Helgstrand  totalt 75.813 %

Yvonne Österholm och Fiera Girl (36) (SWB sto e Faustinus u Dolce Vita TH e Rubinrot, uppf och äg Malin Myrman) deltog i unghäst-VM förra året och gick då till final. Idag var det svårare i den hårda blåsten med smällande balustrader och slut på bensin i tanken.

Fiera Girl / Yvonne Österholm totalt 66.531 %

I ledning inför lördagens final ligger Fiontini och Severo Jurado Lopez som fick programmet att se lekande lätt ut, ett fullständigt komplett ekipage. Enligt undertecknad utmanar ingen dem om seger på lördag men många kan slåss om silver och brons.

Patrick van der Meer med President’s First Apple är oerhört välridande på en häst som redan har Grand Prix-häst skrivet över sig med den klassiska holländska dressyrstammen Vivaldi-TCN Partout. Kirsten Brouwer blev både trea och fyra med två kompetenta gossar Sultan des Paluds och godkände hingsten Ferdeaux.

Sultan des Paluds / Kirsten Brouwer totalt 81.239 %

Resultat 

6-årskval halva startfältet.
Poängen skrivs i ordningen Trav Skritt Galopp Lösgjordhet Potential och Total.

Enda svenska 6-åring på banan i första delen av kvalet var den godkände hingsten Görklintgårds Quinto 1362 (DWB hingst e Quaterback u Görklintgårds Keira e Sunny-Boy, uppf Jörgen Ravn, äg Dan Nordenberg) som rids av Mattias Jansson. De startde sist i klassen som dömdes av Susanne Baarup och Christoph Hess vid C samt Susie Hoevenaars och Sandy Phillips vid E.

Gorklintgards Quinto /Mattias Jansson 7.8 7.5 7.8 7.5 7.7  totalt 7.66

I ledning ligger för närvarande 2016 års silvermedaljör Quel Filou, nyligen köpt av Anna Zibrandtsen. Ett av de danska ekipagen Red Diamant är tvåa före fjolårets bronsmedaljör Nümphenburgs First Ampere vars ägare var överlycklig när poängen lästes upp. Den store hingsten har inte haft det särskilt enkelt med sina byten och de kom inte helt lätt idag.

Nymphenburg’s First Ampere / Tessa Frank 9 8.8 9.3 8.2 9 totalt 8.86

En av KWPNs godkända hingstar fick fina poäng trots en del galopprusher och visst är Gunner KS (e Belissimo-Vincent) mäktig. 

Gunner KS / Dana van Lierop 8.3 8.4 9.4 7.6 8.8  totalt 8.5

Kvalet för 6-åriga hästar fortsätter fredag eftermiddag.

Resultat 6-åringar halvtid

Det var i klassen för tidigare UVM-hästar, en Prix St George på CDI1*-nivå, som första svenskframgången kom.

Förra året tog Jeanna Högberg och Fiorucci Ht, uppfödd av Gabriella Grewin Bramberg, silver i 7-årsklassen och ryttaren väntade sina tvillingar. I år är de med och Jeanna rider Fiorucci samt 5-åriga Astoria.

Med Fiorucci blev hon tvåa på fina 73,5 procent i den inledande klassen efter Lynne Maas på Electra.

Resultat

5-årskval halva startfältet.
Poängen skrivs i ordningen Trav Skritt Galopp Lösgjordhet Potential och Total.

Först ut av de svenska hästarna var familjen Skeppstrands godkända hingst Touchdown.

Touchdown / Philipp Ruwe GER 8.0 8.4 8.2 8.0 8.2, Totalt 8.16

Nästa svenska ekipage var Annette Syréns uppfödning den godkände hingsten Klifton.

Klifton / Camilla Lindh 6.8 6.9 7.6 6.7 7.3 totalt 7.06

I ledning för klassen finns en av de för Tyskland tävlande ekipagen Ann-Christine Wienkamp med stilige Don Martillo. De fick frikostigt med poäng.

Don Martillo / Ann-Christin Wienkamp 10.0 10.0 9.2 9.8 9.8 totalt 9.76

Australiensiska Simon Pearce rider flera hästar här och startade Hannoveraner-stoet Casablanca (Hann st f -12 e Conen-Fidertanz) för Australien.

Casablanca / Simone Pearce 10.0 8.0 9.5 8.8 9.5 totalt 9.16

Hennes arbetsgivare Andreas Helgstrand startade Ferrari OLD (Old valack f – 12 e Foundation-Blue Hors Hotline, uppf Gestut LEwitz, äg Helgstrand Dressage A/S ) samtidigt med att Jeanna Högberg red på Arena 2. Den rutinerade UVM-ryttaren tog hem många poäng i kvalet.

Ferrari OLD / Andreas Helgstrand DEN 9.8 8.5 9.6 9.5 9.7 totalt 9.42 points

För det svenska teamet jobbar förbundskaptenerna Jan-Ove Olsson och Bo Jenå för högtryck.

Klockorna synkroniseras inför första start.

Resultat halva 5-årsklassen

Artikeln uppdateras med svenska ekipage från 6- årskvalet där halva fältet rider idag och 7-årskvalet senare idag.

 


Samtliga start- och resultatlistor under Unghäst-VM

Startlista 5-åringar

Startlista 6-åringar
Startlista 7-åringar

Foto: Kim C Lundin
Länka gärna från den här webartikeln. Det är förbjudet att spara ner och kopiera bilder för egen användning.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden