Avel, Hoppning
4 oktober 2017 14:10

Första hoppkvalet klart på Breeders

BREEDERS 2017De 5-åriga hopphästarna har gått sitt första kval på Breeders Trophy.
Det blev 27 felfria och några med tidsfel på Peter Lundströms bana.

Första hoppkvalet klart på Breeders
China con Cannan F såldes på elitfölauktionen i Flyinge för precis fem år sedan. Nu felfri med Elin Sjögren. Foto: Kim C Lundin

Finalomgång 1 reds i bedömning A på den 11 hinder och 13 språng långa banan på 1,20 höjd som bangyggare Peter Lundström satt upp.
Banskiss
Hela 92 hästar kom till start i finalomgången och de felfria rundorna var till en början ganska många. Totalt sett i klassen red 27 ekipage helt felfritt och sex drog på sig ett tidsfel.

Matilda PetterssonSabaton (SWB f -12 e Carême -Irco Marco, uppf/äg Göran Lindvall) var först ut och visade hur enkelt det kan vara.

Sabaton och Matilda Pettersson.

Tredje startande Matilda Thunholm på Berlinetta (SWB f -12 e Heartbeat-Burggraaf, uppf/äg Kerstin Liljeqvist) satte enkelt både tid och felfritt.

Berlinetta och Matilda Thunholm.

Enda godkända hingst att nolla var Cayenne de Clarence (SF f -12 e Baloubet du Rouet-Alfa d’Elle, uppf Rene Marcotte, äg Lövsta Stuteri AB), med i startfältet i kraft av sitt avelsvärde, liksom tidigare riden av Jens Fredricson.

Cayenne de Clarence och Jens Fredricson.

Royne Zetterman gjorde en första start med storhoppande nyförvärvet Triton Hästak, godkänd Cabachon-son. Det blev ett ner på det svart-guldfärgade rättuppstående Gothenburg Horse show hindret.

Royne Zetterman på elegante Triton Hästak.

En gång i tiden elitfölet China con Kannan F (SWB e Kannan-Chin Chin, uppf Eva Gudmundsson, äg Tullstorp Dressage Stable AB) hade ingen brist på kapacitet eller klipp i sprången, det mäktiga stoet hade stuns i avhoppet. Det ble en felfri runda med Elin Sjögren.

Breeders Trophy handlar om avel och sport i skön förening och därför blir det lite intressant med en snabb blick i backspegeln. De populäraste hingstarna i betäckningsstatistiken 2011 när årets 5-åringar tillverkades var Cabachon, Cohiba, Corlensky G, Chin Top, Sir Oldenburg, Carême, CartierVivaldi K, Baltimore, Heartbeat, Bravour och Fantast vh Zwarte Pannenhof som hade fler än 50 ston. Av det blir det tyvärr inte föl av alla men det ger en indikation av vad svenska uppfödare tyckte var mest spännande då. För de flesta uppfödare är det stort att kvala, underbart att gå till final och enormt med placeringar.

Årets mesta fadershingstar att uppfylla det första kriteriet – producera avkommor som kan ta sig till Breeders Trophy ser du nedan.

Fäder med flera avkommor till start
Cabachon 9 avkommor på 58 födda föl
Heartbeat 7 avkommor på 25 födda föl
Cardento 7 avkommor på 23 födda föl
Favorit Ask 6 avkommor på 6 födda föl, varav två fölston födda 2011
Corporal VDL 6 avkommor på 27 födda föl
Vivaldi K 4 avkommor på 29 födda föl
Carmargue 4 avkommor på 4 födda föl
Diamant de Revel 3 avkommor på 13 födda föl
Kannan 3 avkommor på 12 födda föl
Starkko 3 avkommor på 11 födda föl

Tre avkommor med (större årgångar)
Corlensky G, Carême, Cosmeo

Två avkommor med (större årgångar)
Cohiba, Chin Top, Cartier, Turmalin


En av Corporal VDL-avkommorna Carola riden av Angelica Nilsson.

Att de svenska hästarna röner ett visst intresse utomlands syns redan. Hoppryttaren och hästförmedlaren Ludo Philipaerts är på plats med en tvillingsönerna som testpilot.

Resultat 5-åringar finalomgång 1

Start- och resultatlistor

Equisport webb-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden