Sport
30 juli 2016 05:00

Första svenskhästarna på väg

I dag lyfter det första planet med svenska guldklimpar mot Rio. I Brasilien väntar kära återseenden. "Jag och hästskötarna är här och tar emot dem" säger fälttävlans förbundskapten Staffan Lidbeck.

Första svenskhästarna på väg
Hiss upp i luften och in i planet innan det bär av. Jon Stroud Media


Staffan Lidbeck är i Rio och inväntar ”sina” hästar.

I går lyfte ett första OS-plan från England i form av Boeing 777-F med 34 fälttävlanshästar från tio nationer (se film i toppen). Nu är det snart dags för den blågula mångmiljon-lasten att fraktas.
De svenska OS-hästarna flyger grenvis mot Brasilien och först ut är fälttävlanshästarna. De är på plats i belgiska Liege för uppsamling och lastas kring lunch i dag. I eftermiddag lyfter de från Liege för en elva timmar lång färd mot sitt stora äventyr.


Igår åkte bland annat Englands hästar. I dag är det de blågulas tur.

En veterinär från varje land får vara med på planet och de svenska hästarna tas omhand av Lisa Lidbeck. Förbundskapten Staffan Lidbeck förklarar på telefon från Rio att hästarna är i god form och redo för avfärd.
– På planet är Lisas uppgift bland annat att ha kontroll på allmäntillstånden och försöka få dem att dricka och äta lite. Vi vill också undvika att de börjar svettas och blir orliga, säger Staffan.

Han berättar vidare att det är en rad detaljer som ska klaffa och tänka på i förväg, bland annat hjälp med vätskenivåer innan avfärd för att undvika uttorkning, att ljudnivåerna kan vara höga vid själva lastningen och att enstaka hästar kan behöva en liten dos lugnande.
– Normalt sett fungerar flygresorna jättebra och med så pass rutinerade hästar brukar det inte vara några problem. Däremot kan saker alltid hända. Exempelvis kan lastningen dra ut på tiden och det kan vi inte styra över.


Ett par hästboxar i taget lastas in i planet.

 
Sist men inte minst – färdkost!

Efter en elva timmar lång färd landar hästarna i Rio. Förbundskapten Staffan Lidbeck är redan på plats och kommer att möta upp sina OS-hopp tillsammans med deras hästskötare. Staffan har kollat in läget ordentligt och är nöjd med det han har sett hittills.
– Oh ja, stallarna och OS-byn är jättefina. Vi är nöjda och glada, säger Staffan som ser fram emot att snart ha hela sitt gäng samlat.

Så flyger svenska OS-hästarna:
Fälttävlan
Dit – Lördag 30 juli 16:35 från Liege, Belgien
Hem – Fredag 12 augusti 03:00 från Rio de Janerio

Dressyr
Dit – Måndag 1 augusti 16:30 från Liege, Belgien
Hem – Onsdag 17 augusti 03:00 från Rio de Janeiro

Hoppning
Dit – Söndag 7 augusti 16:30 från Liege, Belgien
Hem – Måndag 22 augusti 03:00 från Rio de Janeiro

ParaEquestrian
Dit – Lördag 3 september 16:30 från Liege, Belgien
Hem – Söndag 18 september 03:00 från Rio de Janeiro

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden