Sport
26 februari 2017 10:00
Ridsportplus

Forum för unghästars tävlande

Många av landets mest erfarna profiler samlades till ett forum under Scandinavium för att diskutera unghästarnas tävlande. Allt för mycket tävlande enligt många röster, nu utreds frågan på initiativ från ridsportförbundet.

Forum för unghästars tävlande
Maria Gretzer och Kerstin André var två av de många sakkunniga på ämnet unghästars tävlande som bjudits in av förbundets styrelsemedlem Peter Ljungkrantz till forumet.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under tävlingshelgen i Göteborg pågår alltid mängder med möten från intresseföreningar, förbundet och de olika kommittéerna inom förbundet. Ett smidigt sätt att samlas när ridsport-Sverige drar till västkusten. 

    Peter Ljungkrantz, medlem i  SvRF:s förbundsstyrelese, bjöd in till ett forum om den idag stora mängden tävlingar riktade mot unghästar.

    Bakgrunden är att det står i ridsportförbundets stadgar att de har ett ansvar för att det produceras och utbildas hästar för ridsport i Sverige. I ett av de långsiktiga målen pekas på vikten att detta sker på ett djurrättssäkert sätt.
    – Det har under förra året tillkommit en mängd unghästtävlingar. Dels som en följd av förändringen av Breeders Trophy, tillkomsten av Elmia-tävlingen och nu SWB Trophy här i Scandinavium. Mängden tävlingar för unga hästar diskuteras mycket bland många parter, vad är etiskt ok att göra med en ung växande individ, förklarar Ljungkrantz.
    – Djurskyddsutskottet som leds av Karl-Henrik Heimdahl menar att det börjar bli för mycket medan andra röster menar att det bara är någonstans mellan fem och tio 4-åriga hästar som tävlat för mycket. Invändningen är att det är tillräckligt antal för att det krävs åtgärder. Rekommendationer om vad som är lämpligt ska tas fram.

    Inbjudna till forumet och diskussionen var förbundskaptenerna, representanter för flera av kommittéerna samt tävlingsryttare, hästförmedlare och tränare.

    Forumet diskuterade många olika aspekter på de unga hästarnas tävlande.

    Bland de problem som följer med att unga hästar tävlar mycket är till exempel långa resor som är mycket slitsamt för unga ovana individer.

    Den intensiva tävlingskalendern ger få eller inga perioder för den viktiga vilan för växande individer. Här kom Maria Gretzer med flera viktiga inspel om hur man bör planera unghästens utbildning med sikte på lång hållbarhet och ett liv i toppsporten, det går inte att starta i allt som erbjuds.

    En idé som luftades för att minska de långa resorna och på köpet få en ensartad bedömning av unghästarna är distanstävling på flera platser i landet. Med hjälp av webb-sändning från olika orter runt om i landet kan domarteamet döma samtliga hästar utan att de behöver resa långt i vårt avlånga land bara för att kvala. Det fungerar lika bra för hoppning som för dressyr, sparar hästarna och är dessutom ett bra miljöval. 

    Forumet ansåg i stort att medvetenheten om och kvalitén på hur unghästarna förbereds blivit mycket bättre under de senaste fem åren. Det är också acceptabelt med tre tillfällen där de 5-åriga hopphästarna går mot klockan. Däremot är många banor upp till 1,30-höjd inte särskilt anpassade för unghästar. De ska egentligen anpassas med markbom och anpassade vägar men då blir det för tråkigt för amatörryttarna som vill ha en utmaning på sin höjd. En tanke är att arbeta med standardiserade lämpliga banor för unghästarna.

    Kanske är tiden mogen för ett mer uttalat tränaransvar där ryttare kopplas till en given tränare. Systemet med tränaransvar finns redan i FEI-familjen hos distansen och är väl etablerat hos trav och galopp.
    – Om flera ekipage visas otillräckligt förberedda och kan knytas till en viss tränare kan problemet åtgärdas bättre, menar Ljungkrantz.

    För dressyren är det idag viktigt att skynda långsamt menade Kerstin André, A-tränare i dressyr. Dagens unga dressyrhästar är så rörliga, deras tillväxtzoner är inte slutna och behöver mer tid på sig för att kunna hålla länge.

    Forumet diskuterade ämnet under två timmar, förbundet har hög prioritet på ämnet – hästarnas välfärd är en central helt avgörande fråga nu och i framtiden.
    De olika kommittéernas ordförande fick hemläxa:
    Kom tillbaka med era synpunkter på de unga hästarnas tävlande och på diskussionen under forumet. 

    Peter Ljungkrantz summerade med att poängtera vikten av att applicera vetenskap på allt tyckande.
    – Det finns idag metoder för att mäta hästars stressnivå, för att konstatera upplevd smärta och ledpåverkan genom bland annat värmestrålning, det är den vägen vi ska gå med stöd av vetenskapliga undersökningarna, menar Peter Ljungkrantz.
    – Där jobbar vi vidare med en konferens under EM på just det spåret.

    Läs mer om konferensen senare i veckan på vår webb.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden