Sverige
15 december 2022 18:17
Ridsportplus

Förundersökningen nedlagd mot ungdomsryttaren

KränkningarÅklagaren har lagt ned förundersökningen mot den ungdomsryttare som utretts för olika former av sexuella trakasserier mot barn. Enligt åklagaren saknas tillräcklig bevisning för att styrka målsägandens berättelse.

Förundersökningen nedlagd mot ungdomsryttaren
Utredningen gällde bland annat bilder som ska ha skickats med mobilen. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i mars som flera yngre kvinnor anmälde en ungdomsryttare på landslagsnivå till Svenska Ridsportförbundet. En av flickorna gjorde därefter också en polisanmälan mot ryttaren.

I början av september konstaterade Svenska Ridsportförbundets juridiska utskott att det var styrkt att ryttaren uppträtt olämpligt, och han stängdes av från landslagsuppdrag i sex månader, men fick behålla sin tävlingslicens.

– Vi ansåg att det ungdomsryttaren gjort var felaktigt, men gruppen kom gemensamt fram till att det inte var så allvarligt att vi skulle dra hans licens, sa juridiska utskottets ordförande C-G Leissner vid en presskonferens i september.

Vid presskonferensen sades det också att ryttaren medgett vissa omständigheter i sak, men att han förnekade att något otillbörligt ska ha skett, och att han varit utsatt för en illasinnad kampanj.

Två brottsmisstankar utreddes

Polisens förundersökning som inleddes i mars gällde dels utnyttjande av barn för sexuell posering, dels sexuellt övergrepp mot barn.

Nu har åklagare meddelat att förundersökningen läggs ner.
”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.”

Det står också i beslutet att målsäganden och den som varit misstänkt har olika uppfattningar om vad som hänt, och att tillräcklig bevisning för målsägandens berättelse saknas.

”Det går därför inte att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet ska vara brottsligt”, skriver åklagaren i beslutet.

Viss teknisk bevisning fanns

– Vi hade berättelsen från målsäganden och viss teknisk bevisning. Ett beslut om att lägga ned en förundersökning görs efter noggrant övervägande, säger assistentåklagare Sofia Björk till Ridsport.

Hon är i övrigt sparsam med kommentarer, och vill inte kommentera exakt hur utredningen gått till, eller vilka vittnen som hörts, eftersom det fortfarande råder förundersökningssekretess och den som är missnöjd med beslutet att lägga ner utredningen kan begära en överprövning av beslutet.

Ryttaren säger på sociala medier att de senaste månaderna har varit väldigt jobbiga, och att det har skrivits artiklar och krönikor om honom som är fulla av fel, och att han hoppas det är slut med det.
”För nu är det inte längre bara jag, min familj, mina vänner, mina sponsorer och alla ni andra som stöttat mig som säger att jag är oskyldig. Nu har också polisen avskrivit alla anklagelser. Det känns väldigt skönt.”

Det här blev så mycket större än jag kunde föreställa mig

Flickan som polisanmälde ryttaren är besviken över utgången, men samtidigt lättad över att det är över.
− Det här blev så mycket större än jag kunde föreställa mig, och det har varit svårt när det är så många som inte tror på en, säger hon till Ridsport.

− Det jag har lärt mig är att man inte har så mycket att säga till om, men jag vet att jag har gjort vad jag kunnat, säger flickan som också har en uppmaning till andra som råkar ut för kränkningar och trakasserier.
− Anmäl. Men jag förstår att det kan vara svårt att våga när man ser vilket motstånd man möter.

Ryttarens sex månader långa avstängning från landslagsuppdrag som inleddes i september påverkas inte av den nedlagda förundersökningen, utan den kommer att fortsätta tiden ut, säger Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden