Dressyr
27 april 2019 20:14
Ridsportplus

Framgångar för svenskfödda I Do Kiss i USA

SWB-framgångarFamiljen Bergåkra hade många framgångar med I Do Kiss innan han såldes till USA. Nu har hingsten och hans kanadensiska ryttare tagit flera fina placeringar. Sigrid Bergåkra berättar om hästen som betytt så mycket för familjen. "Det som är så otroligt med I Do Kiss är att det var han som bidrog till att rädda vår gård", säger Sigrid.

Framgångar för svenskfödda I Do Kiss i USA
I Do Kiss har betytt mycket för familjen Bergåkra. Nu har SWB-hingsten flera framskjutna placeringar med sin nya ägare i USA. Foto: Privat/TV4

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Svenskfödda I Do Kiss (SWB hingst f-06 e French Kiss u Idonna e Donnerfly, uppf P & Development AB) har tillsammans med kanadensiska Naima Moreira Laliberte haft fina framgångar i USA under de senaste veckorna. Den 22-åriga ryttaren har i U25-klasser både i Wellington och Tryon ridit på fina procent och tagit flera segrar.

Under påskhelgen vann ekipaget alla sina tre U25-starter – även om startfälten var små är resultaten inte att förringa. I Intermediare II blev det 68,412 procent, i Grand Prix blev det 71,205 procent, och i GP küren 72,810 procent.

I Do Kiss tävlades i Sverige av mor och dotter Bergåkra. Sigrid Bergåkra tog honom upp i klasserna och hade segrar upp till svår klass innan dottern Cecilia Bergåkra tog över. Med Cecilia på ryggen tog sig I Do Kiss ut på de internationella banorna och ekipaget bärgade ett historiskt EM-silver för childrenryttare 2015.

Idokissfol
I Do Kiss imponerade redan som föl. Här ses han med uppfödaren Pehr Marklund och med sin mamma, den elitpremierade Idonna. Foto: Privat

Visste att han var något speciellt

Sigrid Bergåkra har många minnen med I Do Kiss, och berättar att han har betytt mycket för både henne och många andra. Han är uppfödd och var delägd av Pehr Marklund i Skellefteå (numera Resarö) och hans företag P & A Development AB, men det var hos Sigrid som hingsten växte upp och utbildades. Sigrid ägde även I Do Kiss tillsammans med Pehr innan han såldes vidare till USA.
– Jag visste att han var något speciellt för oss sedan den dagen han kom, berättar Sigrid för Ridsport.
– Jag trodde att han skulle bli vår första godkända hingst och envisades med att visa honom på bruksprov, men jag hade lite fel där men ändå lite rätt. Det var inte som hingst han skulle sprida lycka utan genom flera andra kanaler.

Idokiss
I Do Kiss visades vid SWB:s bruksprov 2015 men blev inte godkänd.

Den medaljen har betytt mycket mär än vad man kan tro för Cecilia.

Redan som 3-åring glänste I Do Kiss. Han tog dressyrdiplom och blev sedan bästa svenskfödda häst vid Breeders Trophy-finalen på Flyinge. Sedan kvalade han till alla årgångsfinaler både på Breeders och till Falsterbo med en placering i 7-årsfinalen på Breeders.

Idokisssigrid
Sigrid Bergårka red I Do Kiss upp till Intermédiaire A. Foto: Privat

Därefter reds han av Sigrid upp till Intermédiaire A innan den då 13-åriga Cecilia tog över tyglarna och red både junior-SM och upp till S:t Georges i seniorklasser innan de åkte till franska Vidauban och EM för childrenryttare. Där blev det i 44 graders värme en historisk silvermedalj för Cecilia och I Do Kiss.
– Den medaljen har betytt mycket mär än vad man kan tro för Cecilia, och för många andra som inspireras av henne, säger Sigrid.

Idokiss_catharinabrink
13-åriga Cecilia Bergåkra tog EM-silver för childrenryttare med I Do Kiss. Foto: Catharina Brink

Minnet av den unga Cecilia och den 174 centimeter höga hingsten i den franska värmen är något speciellt för Sigrid.
– Cecilia red honom så fint och mjukt med ponnysporrar och vanligt bett, han var ett muskelpaket och som alltid skötte han sig galant.

Räddade Bergåkra gård

Det var vid EM i Frankrike som spekulanterna från USA fick upp ögonen för I Do Kiss. När sedan Sigrid på grund av sin skilsmässa blev satt på obestånd, och det fanns ingen annan utväg än att sälja I Do Kiss.
– Det som är så otroligt med I Do Kiss är att det var han som bidrog till att rädda vår gård, säger Sigrid.

Jag är så stolt över denna hingst som bevisar att Sverige är ett land som föder upp framgångsrika tävlingsindivider.

Cecilia tävlade under tiden I Do Kiss vidare och kom till Intermédiaire I i seniorklasser. De startade internationellt en sista gång i belgiska Lier våren 2016. Därefter lämnades han hos Bergåkras tränare Helen Langehanenberg i Tyskland innan han flög till USA. Till en början leasades I Do Kiss ut till Naima Moreira.
– Hon tävlade honom ett år och precis som vi blev hon för evigt kär i denna personliga häst.
Efter att Sigrid med familj varit i Wellington och hälsat på Naima och I Do Kiss, blev det sedan affär och hingsten köptes av Naima Moreira.

Idokisscecilia
Silvermedaljen med I Do Kiss har betytt mycket för Cecilia Bergåkra. Foto: Privat

Sigrid berättar att I Do Kiss med sin nya ryttare varit ute och tränat och rest flera gånger till Europa, både till Holland och Tyskland.
– De är stationerade i New York men tävlar säsongerna i Florida och Wellington, förklarar Sigrid.
– Jag är så stolt över denna hingst som bevisar att Sverige är ett land som föder upp framgångsrika tävlingsindivider, men framför allt sunda hästar som håller sig friska och har ett utmärkt tävlingstemperament.

Känner stor tacksamhet och glädje

Ovanpå detta känner Sigrid stor tacksamhet över att I Do Kiss under åren förenat så många människor, och hon är glad över att hon genom honom fått vänner för livet.
– Vi känner att vi vill skicka ett stort tack till alla som följt vår resa och trott på oss, och det är så roligt hur han fortsätter att uppskattas ”over there”, avslutar Sigrid.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden