Sport
26 februari 2017 16:45

Framridning i blickfånget

Vi hängde lite på hoppningens framridning för att kika på detaljerna och följa FEI-stewardernas arbete. Stort bildspel, häng med.

Framridning i blickfånget
Häng med bakom kulisserna till framridningen.

I Göteborg är framridningen inte tillgänglig för publiken annat än genom glimtar på jumbotronen. På många tävlingsplatser som Lyon och Amsterdam rider ryttarna fram mitt bland publik och utställare.

Pressen får lov att se framridningen men inte filma då hela evenemangets tv-rättigheter är sålda redan. Här är ett bildspel med inblick i framridning, stewardernas arbete och häst- och ryttarutrustning.


Markus Ehning är en av världens absolut bästa ryttare.


Under framridningen kontrollerar FEIs stewards att bakbenskydden inte sitter för hårt. Under den kontrollen tar hästskötare eller ryttaren själv av skydden medan stewards observerar. Efter avslutad ritt kontrolleras hästen på fler punkter, då är det stewarden som tar av skydden och känner på benen.


Hopphästar kommer i alla modeller, inte alla är med en snabb blick lika toppatleter. En hel del skevheter finns, det hindrar inte hoppning i högsta divisionen.


En av toppryttarna rider i det varje svenskt ridskolebarn är skolad till att undvika till varje pris – skor utan klack.


Den finaste utrustningen fanns på många av ponnyerna. 


Ännu en topphoppare med ett annorlunda musklat bakparti.


Till skillnad från dressyren tittar stewarderna inte alls på hopphästarnas form. I stället är det span efter alltför bryska hjälper, som hårda tygeltag, överdriven spö eller skänkelanvändning. I reglementet beskrivs detta som ridning med ”aggressive force”.


Betslingen i hoppning är i stort sett fri, det finns inga restriktioner i stort sett.


Tungan tittar ut på hopphästar titt som tätt utan att det är något som ses som bekymmer.


Pausläge för tv-titt – ut med tungan lite.


Flera hopphästar har tränsen med halvblinkers på sidan.


Dags att spänna nosgrimma och göra en sista justering, i bakgrunden spanar en steward.


Douglas Lindelöw rider fram 


Maikel van der Vleuten hoppar fram medan en FEI-steward tittar på. Det finns en steward vid varje oxer på framridningen.


Kontroll av benskydd, en del hopphästar får problem med huden. De helklipps och badas/spolas frekvent, med känslig hud kan det vara svårt att bli av med.


Kontrollen av besnkydden är ett rikabelt moment, inte alla tävlingshästar tycker det är toppen. Här hjälps ryttare och hästskötare åt, en håller ett framben. 


Stewarderna tittar bland annat på att ryttarna inte begär upp hindret på ett felaktigt sätt alternativt påverkar hästen så att den medvetet river.


En av de enklare betslingarna i kombination med Thiedeman-tygel. 


Här en häst med magskydd. Det kontrolleras inte före ritten men efter ritten känner och tittar stewarderna bakom skyddet.


På framridningen surrar en del adrenalin, hästarna är i toppkondition de flesta och lika taggade som sina ryttare många av dem. 

HAR DU MISSAT NÅGOT FRÅN GOTHENBURG HORSE SHOW? HÄR FINNS RIDSPORTS RAPPORTERING.

Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden