Dressyr
2 januari 2021 19:46
Ridsportplus

Framtidslöfte till Emma Kåberg

SatsningDenise Ljungkvist har plockat fram det bästa i honom på både Breeders och i Scandinavium och han har testridits av Charlotte Dujardin. Nu har maffige Mezzo landat hos Emma Kåberg, som därmed har två fuxar med stjärnkvalitéer i stallet. "Det Carla lär mig kommer jag förhoppningsvis kunna lära Mezzo", säger den unga dressyrtalangen.

Framtidslöfte till Emma Kåberg
"Han är en väldigt mysig kille", säger Emma Kåberg om förhoppningsvis blivande stjärnhästen Mezzo. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Denise Ljungkvist visade honom på Breeders där han testreds av Charlotte Dujardin som 4-åring. Året efter gick han SWB Trophy i Scandinavium med Denise Ljungkvist, och fick bland annat höra omdömet ”a lovely type of horse” av domaren Stephen Clarke. Han fick också beröm för sin obrydda och trygga attityd samt sin framåtanda.

Efter en stärkande paus där han fått bygga muskler med klättring och hoppning och sedan tävlat lätt dressyr, har den maffige fuxvalacken Mezzo (SWB f -14 e Black Coffee-Optimist, uppf Celeste HB, äg Annika Johansson) nu landat hos Emma Kåberg.

Den unga dressyrtalangen har precis lämnat en framgångsrik ponnykarriär bakom sig med stjärnponnyn Untouchable (val f-04 e Veronas Gerswin-Urbino, uppf Anna Hanson och Monicka Bergenstam Hanson, äg Magnus Hillern) och gör sedan i somras en juniorsatsning med det lovande fuxstoet Carla (SWB sto f-10 e Skovens Rafael-Richfield, uppf Jeppe Börjesson, Stall Hallhagen). Med Mezzo blir det nu också ett bygge för framtiden för Emma Kåberg som i år tagits ut till juniorernas utvecklingstrupp.

– Det blir en bra balans att ha en yngre och en mer färdig häst. Det Carla lär mig kommer jag förhoppningsvis kunna lära Mezzo, säger Emma Kåberg om nytillskottet som installerades i stallet så sent som under lördagen
– De behöver ridas på olika sätt och jag kommer lära mig mycket på att rida två så olika hästar.

Toppemmakåbergcarla
Emma Kåberg och Carla. Foto: Privat

Planen är först att börja rida ihop sig, bland annat med hjälp av tränaren Johanna Due-Boje.
– Mezzo är mycket större än Carla så det är mer häst att rida. Men han är känslig för hjälperna och väldigt snäll att rida. Jag kommer ta det lugnt och variera mellan dressyr, uteritter och lättare hoppning.

Emma Kåberg är väldigt glad över det hon har gjort med Carla på kort tid. Av fem gjorda starter i medelsvåra klasser har ekipaget placerat sig på över 70 procent i samtliga.
– Resan med Carla har varit fantastisk. Vi utvecklas hela tiden. Hon är mycket arbetsvillig och den perfekta hästen för mig.

– Om det blir tävlingar 2021 är målet med Carla att starta internationellt och rida mästerskap. Målet med Mezzo är att ha kul och lära känna varandra.

Photo-2021-01-02-16-15-37
Emma Kåberg och Mezzo med Magnus Lindberg och Annika Johansson. Foto: Privat

”Hur roligt som helst”

Emma Kåberg är ambassadör för hästlastbilsföretaget Horsepartner, som drivs av Annika Johansson och Magnus Lindberg, och det är tack vare dem som hon nu har en kraftfull fuxduo i stallet.
– Emma har haft ett gott öga till Mezzo och det var Magnus som sa att de kanske skulle kunna passa bra ihop. Familjen Kåberg är ju oerhört engagerade och Emma är väldigt duktig, och när de visade intresse sa vi att hon kunde få komma och prova honom. Vi har inte letat aktivt utan det föll sig bara så och det känns verkligen superbra, säger Annika Johansson, som köpte Mezzo som 1-åring till sig själv.

Men med ett blomstrande företag som kräver fullt engagemang och en dotter på snart två år räcker tiden inte till för så mycket mer. Paret Horsepartner äger totalt åtta hästar varav några yngre står hemma på gården utanför Laholm, medan resten är utlånade till duktiga ryttare.

En av dem är hoppryttaren Maja Bogren som har två fina hopphästar. Det är också hos henne som Mezzo har fått växa i kostymen och mogna efter allt fint arbete av Denise Ljungkvist. Den senare har just nu en 5-åring som ägs av Annika Johansson och Magnus Lindberg.
– Vi gjorde verkligen en resa tillsammans, Denise har gjort ett jättejobb med Mezzo, säger Annika Johansson.

Mezzo (SWB val f-14 e Black Coffee u Umethist e Optimist, uppf Celeste HB)
Denise Ljungkvist och Mezzo i Scandinavium 2019. Foto: Roland Thunholm

Att vara hästägare är grädden på moset, menar hon.
– Vi jobbar jättemycket och så har vi vår dotter. Vi är inne på femte året nu med Horsepartner, där vi lägger allt fokus. Att då kunna hålla kvar vid ridningen genom att stå bredvid som hästägare, det är fantastiskt kul. Från att ha sett hästarna när de är små och sedan följa dem på resan med duktiga ryttare, det är hur roligt som helst, säger Annika Johansson.

Hur är Mezzo som individ?
– Mezzo är jättesnäll, men han är en fux och lite speciell. Han älskar när han kommer in på tävlingsbanan, där bryr han sig inte om någonting. Men han är en känslig kille och vill gärna ha kompisar med sig. Förmodligen kommer han att bli väldigt kär i Carla.

Samarbetet med familjen Kåberg är på obestämd tid. Det viktigaste till att börja med är att Mezzo och Emma Kåberg hittar varandra.
– I första hand vill jag bara att de ska bygga ett bra team, och sedan att de ska komma igång och tävla. Om de bara matchar har hon jättemycket att hämta ur honom. Hur långt han kan gå är ingen som vet. Vi brukar säga att någon gång måste ju någon av hästarna komma till OS, man måste sikta högt, skrattar Annika Johansson.

Här under kan du se ett par klipp på det nya ekipaget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden