Sportnytt
14 juli 2019 20:30
Ridsportplus

Från kaos i küren till placering för piaffmästaren

MardrömsrittPlötsligt tystnade musiken när spanjoren Agusti Elias Lara var inne i galoppdelen av sitt kürprogram.
− Jag blev alldeles kall och förstod inte vad som hände, berättar ryttaren om mardrömsläget, som vände tack vare en stödjande publik och en snabb insats från arrangörerna.

Från kaos i küren till placering för piaffmästaren
Dagen efter kaoset är Agusti Elias Lara lättad och tacksam över att allt löste sig. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den spanska dressyrryttaren Agusti Elias Lara har för första gången tävlat i Falsterbo, och han öser lovord över tävlingarna trots att han just haft sin värsta tävlingsupplevelse någonsin.

Jag blev helt kall, för det är sådant som inte får hända. Agusti Elias Lara.

Den inträffade under lördagens Grand Prix Freestyle, där ryttarna rider till sin egen musik.
− Min musik är latinsk, med Despacito, spansk gitarr och lite klassiskt. Det är musik som talar till känslan, berättar Agusti Elias Lara för Ridsport.

− Vi hade gjort en soundcheck innan och kollat volymen, och allt var bra, och i början fungerade det fint. Men mitt i galoppombytena blev det tyst.

Fortsatte med publikstöd

Först trodde han att det var något tillfälligt och att musiken snart skulle komma tillbaka, men det gjorde den inte.
− Jag blev helt kall, för det är sådant som inte får hända. Jag gestikulerade mot domarna och frågade vad jag skulle göra, och de svarade att de inte visste. Så jag fortsatte mitt program, och så småningom började publiken klappa i takt som stöd.

190714 Agusti Elias Lara Altaneiro Ph
Mitt i küren tystnade musiken under spanjoren Agusti Elias Laras program. Foto: Pernilla Hägg

Efter ritten visade det sig att musikfilen hade kraschat, vilket inte var ryttarens fel, och Agusti Elias erbjöds att starta sist och rida om programmet från den punkt där musiken tystnat.

Här är det varma hjärtan och nästan lite latinsk stämning. Agusti Elias Lara.

Emelie Brolin är tävlingsledare för dressyren på Falsterbo.
− Det som egentligen ska ske är att C-domaren ska avbryta ritten när musiken tystnar, och vänta för att se om musiken kommer i gång igen. Men nu skedde inte det, utan ritten fortsatte och domarna fortsatte döma, säger hon.

Gjorde en extrakoll

Efteråt lyssnade arrangörerna igenom alla filer för söndagens kür.
− Vi gjorde en extrakoll för att allt skulle bli rätt, säger Emelie Brolin.

Agusti Elias Lara fick 50 minuter på sig för att ladda om efter den tysta küren och göra en ny start, från stället där musiken tystnade.
− När jag kom in applåderade publiken, och allt kändes fantastiskt. Jag har insett att jag klarar att reda ut problem – och jag fick en 9 på musiken, säger han och skrattar.

Ritten slutade med att han tog placering, och slutade sexa i klassen på 72,490 procent tillsammans med Altaneiro (f 2005 hingst e Altivo uppf Annabelle Collins äg Quirze Elias Vinardell).
− Det är en lusitano, väldigt trevlig, som ger allt vad han har.

Tacksam för ny chans

Agusti Elias Lara är oerhört tacksam mot arrangörerna som hjälpte honom, och vill rikta ett särskilt tack till Emelie Brolin som är dressyransvarig på Falsterbo Horse Show.
− De gav mig en ny chans. De löste situationen på bästa sätt och det kommer jag att minnas.

190714 Agusti Elias Lara Henriette O Gustaf Ramel O Wolf Ps
Agusti Elias Lara tillsammans med Juliette Ramels föräldrar Henriette och Gustaf Ramel, och hunden Wolf. Foto: Anna Nyberg

− Publiken här är också fantastisk, som stöttar och visar när de tycker att ryttaren gjort något bra. I Holland och Tyskland är det en lite kyligare atmosfär på tävlingar, men här är det varma hjärtan och nästan lite latinsk stämning.

Den spanske dressyrryttaren är också hästutbildare av rang, och i sitt stall i Barcelona har han utbildat såväl Wall Street JV som rids av Juliette Ramel och Eddieni, riden av Malin Wahlkamp Nilsson.
− Men det är deras nuvarande ryttare som tagit dem till Grand Prix-nivå, säger Agusti Elias ödmjukt.

Piaffmästare

Han är också känd för sin förmåga att lära hästar piaff och passage.
− Min far var beridare av spanska hästar och jag har lärt mig av honom. Det är viktigt att ha en god kommunikation med hästen när du lär den piaff och passage, och inte tvinga den.
− När hästen upptäcker rörelserna ska de känna sig bekväma, och se det som en lek, förklarar Augusti Elias Lara som kommer till Sverige i höst för att hålla utbildningar.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden