Avelsnyheter
3 februari 2017 19:00

Fredagsskörden klar – Jackpot fräckast

Det blev 21 unga gångartstalanger som försågs med biljett till flerdagarsprov den första dagen med dressyrhingstar i Brabanthallen. Bert Rutten vill se fler under ryttare.

Fredagsskörden klar – Jackpot fräckast
Kanske inte en segerhingst men en gosse med fräck attityd och namn som passar - Jackpot, en av två Ferdeaux söner som gick vidare. Jackpot gick hela vägen till premie-ring. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Dagens sju grupper granskades i den så kallade buren, en inhägnad i arenans mitt som skapar ett eget rum för hingstarna avskärmat från publiken. Där visades hingstarna lösa i galopp på en åtta, i trav och galopp längs långsidan samt som avslutning vid hand i trav och skritt på väg ut.


KWPN:s avelsnämnd för dressyr, Bert Rutten till höger med mikrofon

– Vi söker aktivt efter mer blodspridning, stamboken behöver inflöde av nya hingstar utifrån utan Jazz, Ferro och de stora holländska förärvarna i sina stam, förklarade Bert Rutten, ordförande i kommissionen.
–  Därför är vi mer beredda att ge hingstar med den sortens bidrag en chans under ryttare, kommenterade han som ett direkt svar på varför flera De Niro-söner fått biljett vidare.
– Det här bara en inledande sortering, det viktiga urvalet sker när vi ser hingstarna under ryttare i flerdagarsprovet. Det är helt avgörande för om de ges tillträde till stamboken eller inte. Vi hoppas att de levererar under ryttare, menade Rutten

De yngre hingstarna Ferdeaux, Fellini och Enzo Ferrari hade sin första årgång och där fortsätter nämnden att ge sönerna ur de första årgångarna chansen att visa upp sig. Ferdeaux fick på så sätt tre söner vidare och nummer 480 fick biljett till premie-ringen. Jackpot är en ren produkt från hingsthållaren Van Uytert med Ferdeaux-Metall i stammen, uppfödd av M.A van de Goor.

Sonen till Enzo Ferrari (KWPN e Painted Black-Krack C) nr 436 med Jazz som morfar och därmed linjeavlad på den samma uppfyller inte kravet på hjälp med diversifiering av stammarna. Han fyllde däremot de andra kraven på prestation i stostammen, god exteriör och tre bra gångarter med ett plus för galoppen. Han kommer från en av Hollands största uppfödare van der Linde från ön Texel.

436 Jacky Ickxx Texel (e Enzo Ferrari-Jazz)

Fellini-sonen nummer 475 med Florencio som morfar fann inte nåd utan får ta vägen via sportresultat om han vill förbli hingst.
– De De Niro-söner vi har tagit in har samtliga mycket bra möderne, vi hoppas få utdelning på det, vi skulle behöva en riktig bra De Niro-son i avel, sa Rutten.

Bra möderne är bara förnamnet 391 Jefferson P med Florencio som morfar som gick vidare till flerdagarsprov. Han kommer ur samma stolinje som Zuidenwind och en lång räcka framgångsrika dressyrhästar.

391 Jefferson P (e De Niro-Florencio)

Överhuvudtaget var det mycket höjda ögonbryn på läktaren under dagens bedömning. Hingstar med många kvalitéer ratades medan andra med synbart sämre gångarter gick vidare. Linjen i bedömningen var inte helt tydlig i år mer än på några punkter. Det krävs idag oerhört mycket för att söner till de nu etablerade hingstarna Apache, Charmeur, Vivaldi och Jazz ska ta sig vidare.

Vidare till premie-ring 

315 Jambeau (e Apache-Hitchcock)
En härlig lättfotad hingst av fin modell med underbar trav med aktiva väl undersatta bakben och en kraftfull galopp i uppförsbacke.


363 Jironn L (e Charmeur-Rubin Royal)
En av de bättre typerna från Charmeur. Härlig trav och galopp i uppförsbacke med undersatta bakben, riktigt mjuk i kroppen där rörelsen går igenom, naturligt lösgjord. En av få som drog ner applåder


390 Just Wimphof (e De Niro-Riccione)
En hingst som är långlinjerad, elegant och lättfotad. Han hade jämförelsevis ingen energi i traven och mycket lite tryck i sina bakben, en relativt platt galopp men det var bästa gångarten. Ja, undertecknad blev lite förvånad men så är det. 


480 Jackpot (e Ferdeaux-Metall)
Hingsten har en härlig galopp i uppförsbacke, är av lite gammaldags modell men funktionell i sin kropp och gångarter. Det är mycket mekanik i traven med bra bakben och även i galopp om än lite långsam i galoppen, ett plus för att han skrittar bra, kort kompakt modell.

Ut med badvattnet åkte nr 463 Jack Sparrow (e Expression-Vivaldi) som gick till tredje besiktning på god exteriör och verkligt fina gångarter, en av de absolut bästa för dagen. Han är kraftigt linjeavlad, eller inavlad för den som drar gränsen i det här häradet, genom Vivaldi två gånger i andra led. I Holland är det en omöjlighet att använda en sådan hingst, kanske är det möjligt i ett Vivaldi-fritt förbund.

463 Jack Sparrow (e Expression-Vivaldi)

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden