Körning
17 april 12:00

Fredrik Persson mot Horst

Nu rullar den stora hästbussen söderut. Fyrspannskusken Fredrik Persson är on the road again. Den här gången bär det av till Holland, till Horst i en internationell körtävling med drygt 30 av de allra bästa ekipagen bara i fyrspannsklassen.

Fredrik Persson mot Horst
På bilderna syns Fredrik vid förra årets SM i Göteborg. Snart är han tillbaka här, det handlar om EM, årets stora mål.

Fredrik har laddat rejält över vintern, det är en extra tuff säsong i år. Många internationella tävlingar i konkurrens med världens mästerkuskar och sedan Europamästerskapet på hemmaplan i Göteborg där det verkligen är upp till bevis. En topplacering bland hemmapubliken hade suttit väldigt bra.

Horst är en lagtävling där Fredrik möter upp med lagkamraterna Johan Dengg och Axel Olin. Och inte minst – tränaren Michael Freund som  tagit sig an svenskarna den här vintern.
– Med Micha är det tysk ordning och reda och ett väldigt engagemang, menar Fredrik. Det gillar jag och det har effekt.

Fredrik stortrivs med att träna för Micha och berättar gärna om en intensiv träningsvecka som svenska laget hade för Micha i Minden i Tyskland för några veckor sedan.
– Han inventerade spannen, gick igenom våra styrkor och svagheter, saker som kanske hade kostat en tävling annars.
– Visst var det tufft, speciellt som jag blev sjuk med hög feber också under träningsveckan men då körde Micha spannet och jag satt och kollade hela tiden.

Tack vare en proffsig tränare och en proffsig lagledare, Gerhard Winroth, tycker Fredrik Persson att tre väldigt individuella kuskar nu har tagit ett stort steg till att vara ett lag som fungerar.
– Vi börjar växa samman!
– Micha ser framåt, analyserar och är med oss hela tiden.

Samarbetet med en av världens mest framgångsrika fyrspannskuskar gick via danska kusken Lars Heibig som tyckte att svenskarna borde prova den här tränaren. Fredrik Persson tog kontakt, fick ett positivt svar och redan i höstas hade svenskarna sin första träning för Freund.

Man kollade kostnader, satte ihop en budget och Gerhard Winroth presenterade hela iden för Svenska Ridsportförbundet som godkände.
– Det var ju väldigt bra vad förbundet gjorde där, att de hängde på och verkligen ville hjälpa till.

Kuskar, tränare och lagledare har nu en plan ihop. Det börjar i Horst den här veckan och sedan rullar det på en tuff tävlingssäsong. Micha Freund är med dem hela vägen.
– Det känns mycket bra nu inför starten, menar Fredrik Persson. Och det ska hålla hela vägen, inte minst under EM.

Med sig till Horst tar Fredrik hästarna Hero Zack, Zidane, Samba girl, Logan och Don Catcher. Dressyr 20 och 21 april, Maraton 22 april och avslutande konkörning 23 april. Maraton kan man följa via ClipMyHorse.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar