Sverige
6 april 2016 10:36

Frias efter utdragen avlivning

Hästen var vid medvetande då den avblodades och två hästägare i Jämtland stod därför åtalade för djurplågeri. De friades av tingsrätten som konstaterar att hästägarna inte med vilje utsatte sin häst för lidande.

Frias efter utdragen avlivning
En häst i Jämtland var vid medvetande då den tömdes på blod. (Arkivbild)

Hästägarna stod åtalade för djurplågeri efter en misslyckad avlivning då hästen fortfarande var vid medvetande när ägarna skar halsen av den för att tömma den på blod. Det hela började med att ägarens första avlivningsskott inte träffade som planerat. Hästen sköts då med två skott i halsen för att den inte skulle försöka springa iväg och därpå sköts den med ännu ett skott mot hjärnan, skriver Länstidningen.

När hästen skulle tömmas på blod ska den andra hästägaren har kontrollerat att hästen inte längre var vi medvetande genom att trycka på hästens ögon.  En granne, som anmälde saken, såg dock hur hästen som då skulle tömmas på blod var vid medvetande och rörde sig.
Länsstyrelsen och länsveterinären besökte gården dagen därpå och ägarna bekräftade händelseförloppet, men uppgav då enligt SVT Jämtland att de trodde att hästen sparkade till för att den kommit i kontakt med elstängslet. Veterinären som kallats till platsen kunde konstatera att hästen hade varit vid medvetande då den avblodades eftersom skotten inte hade träffat hjärnan.

Händelsen skedde i april 2015 och nu frias hästägarna av tingsrätten eftersom denna anser att ägarna inte med vilje har utsatt sin häst för lidande och att de har vidtagit åtgärder för att försäkra sig om att hästen var medvetslös vid avblodningen. Tingsrätten anser därmed inte att hästägarna har agerat oaktsamt. Den understryker dock att hästen inte borde ha skjutits på avstånd och att hästen skulle ha varit fixerad för att skotten skulle träffa rätt, uppger LT.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-