Hoppning
15 november 2019 18:31
Ridsportplus

Friendsstart i fara efter fotfraktur

Hallå därDen svenska hoppryttaren är skadad för andra gången i år. Nu är hennes start i Friends hotad på grund av en fraktur.

Friendsstart i fara efter fotfraktur
Mikaela Gustaphson med sin brutna fot och  hästen Carl. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vad hände i Herning?

– Jag gick ut ganska tidigt i en 1,50-hoppning, så jag hann inte se några andra ryttare. På den sista linjen fick vi ett läge som inte var optimalt, hästen gjorde ett omtramp och gick av väldigt nära hindret. Han sköt upp mig i luften, jag tappade balansen och landade på marken, och satte mig på foten som var böjd utåt.
– Sjukvårdarna var säkra på att det var en vrickning, så det var först efter att vi kom hem och åkte till akuten dagen efter som frakturen upptäcktes.

Hur länge måste du avstå från ridning?

– I sex veckor från händelsen. Då är vi framme vid sista veckan i november.

Fakta

I detalj

Namn: Mikaela Gustaphson.

Ålder: 21 år.

Meriter: Högst rankad young rider i Sverige, red final på YREM i somras, tog silver på SM för unga ryttare.

Bor: På gård i Västerås.

Sysselsättning medan frakturen läker: Läser in teorin för att kunna ta lastbilskort.

Fördelen med att få extra tid: Tittar mycket på hoppning, till exempel världscupomgångarna, och nördar ner sig i härstamningar.

Du har en given plats på Friends, som högst rankade young rider i Sverige. Kommer du att kunna rida då?

– Det är för tidigt att säga. Jag har bara några få dagar på mig att rida före Friends, så det beror helt på hur det känns. Går det inte får jag göra en sen strykning, och jag utgår från att den första reserven är på halvspänn. Det skulle jag själv vara i det läget.

Hur vill du sammanfatta det här året?

– Det har varit ett ganska tråkigt år med onödiga skador, men däremellan har det gått nästan oförskämt bra. Jag var tillbaka efter ryggskadan fortare än vad läkarna trodde, och kunde kvala till Scandinavium. Jag red final på young rider-EM och var sjua i finalen på senior-SM.

Vem håller i gång dina hästar när du inte kan rida?

– Jag har några tjejer som hjälper mig, och ibland är klubbkamraten Malin Carlbäck här och rider. Till Strömsholmstävlingarna nästa helg flyger min pojkvän hit från Schweiz och tävlar mina hästar, och det verkar han inte ha något emot.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden