Avelsnyheter
26 november 2020 20:53
Ridsportplus

Frieserfölet Oden flyttar till Nya Zeeland

ExportAtt en svensk häst flyttar till Nya Zeeland hör inte till vanligheterna - att det rör sig om ett svenskfött frieserföl är kanske ännu mer ovanligt. Ridsport fick en pratstund med uppfödaren Eva Karlsson, som har sålt sin hingstunge till andra sidan jorden.

Frieserfölet Oden flyttar till Nya Zeeland
Oden E.S stack ut från Eva Karlssons tidigare uppfödningar redan när han var bara några veckor gammal. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Eva Karlsson och hennes sambo Stefan Holmqvist sysslar mest med travhästar, men det finns även ett stort intresse för frieserrasen. På gården utanför Hjo har det fötts åtta-tio frieserföl under åren, och Eva kallar sig själv hobbyuppfödare.

– Jag tycker det är lite roligt att ha något fint att titta på – inte bara travarna. Vi rider mest lite promenadridning på frieserhästarna, berättar hon.

När årets föl kom till världen, 12-åriga stoet Berta av Svartegårdens förstfödda, var det kanske lite av en besvikelse att det var ett hingstföl. Eva hade gärna sett ett stoföl, som hon kunde fortsätta avla på. Men hingstfölet Oden E.S (e Rink van Hestegaarden-Jasper) visade sig bli ett riktigt lyckokast.

– Jag har fött upp frieser i ett antal år och när det nu blev ett hingstföl i år så sa jag redan när han var 14 dagar att den här ska vi inte behålla. Jag tyckte dock att han var lite bättre än de tidigare uppfödningarna. Så jag ringde Anna-Carin som äger hingsten, Rink van Hestegaarden, och hon nappade direkt på att sköta försäljningen, berättar Eva.

Internationellt intresse

Därefter var bollen i rullning och det började med intresse från en oljeshejk från Saudiarabien.
– Det var väldigt lustigt, han hörde av sig och skickade en videofilm på sin anläggning – där han födde upp svarta araber – och den gården var ungefär lika stor som Hjo kommun. Tanken var att hans dotter skulle ha en frieser, men de ville komma och titta på honom och det gick inte i och med coronan. Så de fick avvakta.

Istället visade det sig bli Nya Zeeland som nu blir Odens nya hem.
– Det är egentligen en helt vanlig familj där som köpt honom, de har blivit så förälskade i honom när de har sett honom på nätet. De hoppas på att kunna få honom godkänd som hingst i framtiden.

Det måste vara en häftig resa att vara med om?
– Ja, och det är ju mycket nu inför att han ska åka, många provtagningar. Resan är bokad, han ska åka med lastbil i januari, från vår gård i Hjo till England där han ska stå 14 dagar i karantän. Sedan flyger han till Australien där han måste stå i ny karantän i två veckor, innan han får fortsätta till Nya Zeeland. Så från det han åker så tar det nästan en och en halv månad innan de nya ägarna får hem sin lilla häst. Men vi har faktiskt inte hört talas om någon svensk som har sålt häst till Nya Zeeland tidigare, berättar Eva.

Kommer du fortsätta följa Oden på andra sidan jorden?
– Ja självklart! Får nya ägaren igenom honom som hingst så vore det ju fantastiskt roligt att åka och titta på honom om några år.

Dyrt att transportera

Eva berättar att hon inte direkt tjänat storkovan på försäljningen av Oden.
– Nej, de har betalat 100 000 kronor och det har ju kostat en del att tillverka honom. Men det är bara en liten del av vad det kostar för de nya ägarna – det är 200 000 kronor bara att få hem honom, konstaterar Eva och fortsätter:

– Man ska kanske inte skryta om sina hästar, men Oden har en otrolig karisma, han har ett uttryck som säger ”show”. Det säger alla som har sett honom, så jag hoppas verkligen att han kommer att tillföra något där nere.

Se Oden E.S i hagen:

Odens pappa Rink van Hestegaarden har ett eget Instagramkonto, där över 80 000 personer från hela världen följer hans liv.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Rink FB20 (@rink_thefriesian)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden