Ridsport Play, Veterinärt
27 februari 18:55

Friskare hästar med daglig visitering

Tema visiteringI veckans avsnitt av Friskare hästar fokuserar vi på en del i hästhållningen som kan tyckas vara självklar. Verkligheten ser dock annorlunda ut. Många ryttare saknar i dag grundläggande kunskaper om sin häst, någonting som kan få förödande konsekvenser. I den här filmen guidar veterinär Sara Weidenblad oss igenom checklistan som ger full koll på den dagliga visiteringen.

Friskare hästar med daglig visitering
I denna veckas avsnitt av Friskare hästar ger vi dig en veterinär guide till något av det viktigaste – den dagliga visiteringen av din häst. Foto: Ridsport

När vi bad veterinär Axel Wallman på Mälaren Hästklinik föreslå ett ämne till serien som han tycker hamnat i skuggan kom svaret blixtsnabbt.

– Visitering av häst. Väldigt många ryttare är i dag rena jockeys, de är duktiga på att rida, men saknar grundläggande kunskaper om hästens hälsa. Det handlar både om saker som att kunna ta pulsen och ha koll på andningsfrekvensen. Men även om hur man gör en visitering och vad man som hästägare ska vara uppmärksam på. Gör man en daglig visitering kan man i tid upptäcka förändringar som annars riskerar att bli väldigt allvarliga, säger Axel Wallman.

12 minuter som gör dig till en bättre hästmänniska

Friskare hästar – för hästarnas bästa

I Ridsports nya serie Friskare hästar riktar vi strålkastarna mot kunskap och fakta som gör dig till en bättre hästägare och din häst mer hållbar. I första avsnittet – 26 minuter om rehab – mötte du personal, patienter och hästägare på Mälaren Hästklinik. Avsnittet innehåller konkreta friskvårdsövningar som du kan börja arbeta med direkt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden