Ridsport Play, Veterinärt
27 februari 2021 18:55

Ridsport Play: Friskare hästar med daglig visitering

Tema visiteringI det här avsnittet av Friskare hästar fokuserar vi på en del i hästhållningen som kan tyckas vara självklar. Verkligheten ser dock annorlunda ut. Många ryttare saknar i dag grundläggande kunskaper om sin häst, någonting som kan få förödande konsekvenser. Veterinär Sara Weidenblad guidar oss igenom checklistan som ger full koll på den dagliga visiteringen.

När vi bad veterinär Axel Wallman på Mälaren Hästklinik föreslå ett ämne till serien som han tycker hamnat i skuggan kom svaret blixtsnabbt.

– Visitering av häst. Väldigt många ryttare är i dag rena jockeys, de är duktiga på att rida, men saknar grundläggande kunskaper om hästens hälsa. Det handlar både om saker som att kunna ta pulsen och ha koll på andningsfrekvensen. Men även om hur man gör en visitering och vad man som hästägare ska vara uppmärksam på. Gör man en daglig visitering kan man i tid upptäcka förändringar som annars riskerar att bli väldigt allvarliga, säger Axel Wallman.

12 minuter som gör dig till en bättre hästmänniska

Friskare hästar – för hästarnas bästa

I Ridsports nya serie Friskare hästar riktar vi strålkastarna mot kunskap och fakta som gör dig till en bättre hästägare och din häst mer hållbar. I första avsnittet – 26 minuter om rehab – mötte du personal, patienter och hästägare på Mälaren Hästklinik. Avsnittet innehåller konkreta friskvårdsövningar som du kan börja arbeta med direkt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden