Körning
9 november 10:26
Ridsportplus

Fullt ös på Gåsaracet

ÅstorpDet var ingen som höll tillbaka när Gåsaracet gjorde comeback i Åstorp i helgen. Vare sig när det gällde körningen, publikens hejarop eller maskeradklädseln.

Fullt ös på Gåsaracet
Pernilla Wigren med hästen Geike Meike vann priset som bäst utklädda ekipage. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det blev en storstilad comeback för Gåsaracet i Åstorp. 30 glada ekipage öste igenom  ryttarföreningens tre ridhus, bland konor och maratonhinder. Kampen var hård om de fina priserna, ankor, kycklingar och gäss.

Det här var i många år en riktig klassiker som avslutade en intensiv sportkörningssäsong.  Sedan blev det delade meningar om det kanske var en tävling. Eller ett arrangemang. Så det blev en paus.

Men i år hade arrangerande Krika Hästsportförening med eldsjälen Ulla Herner  i spetsen bestämt sig. Nu var det dax igen, för ett arrangemang då.

Och kuskarna kom, inte bara från närområdet. Parkusken Fredrik Hedin kom från Stockholm, nordhalläningarna Eva och Agne Hed var på plats, liksom laholmare och smålänningar. Upplägget var det klassiska – alla körde en grundomgång i tre ridhus med hinder och konpar. Finalen var till för alla, den kördes i största ridhuset över två maratonhinder och konpar även där.

Utklädsel är inte ett måste på Gåsaracet men ett starkt önskemål från arrangören. De flesta ställde upp på det, inte bara fantasifulla outfits men också matchande musik. Publiken som vara ganska stor, hängde på. Under Gåsaracet får man nämligen föra så mycket oljud man vill för att ”stötta” ekipagen. En körhäst tål det mesta.

2. Bengt Rosenquist
Bengt Rosenquist med veteranerna Buri och Rufus – gammalt känt tävlingsekipage. Foto: Eva Österlund
3. Catja
Catja Lage och ponnyn Soya värmer upp inför finalen i Gåsaracet. Foto: Eva Österlund
5. Spindel
Spindelkvinnan Pia Petersson körde i ponnyklassen Foto: Eva Österlund
4. Eva Hed
Eva Hed med groom Agne Hed döljer sig bakom kusliga maskerna. Foto: Eva Österlund

Klassen för oerfarna kuskar var först ut och sedan rullade det på. Flera landslagskuskar var också på plats både med ponnyer och stora hästar. I den medelsvåra ponnyklassen var det tuff sekundstrid mellan främst Linda Wigren med Goblin och Emma Gustavsson med Artemis. Segern gick till Linda till slut.

Trea här var Victoria Persson, som startade new forest-ponnyn Calle. Han verkade gilla uppgiften och var väldigt nära de två övriga i topp.

I parklassen ponny blev det rejält nostalgiskt. De var bara två, Hanna Holstein och Bengt Rosenquist. Hannas snabba ponnyer vann men att se Bengt köra sina två fjordingar Buri och Rufus i full sving var härligt. De två är 25 respektive 29 år gamla och har gjort det mesta när det gäller körning.

I den medelsvåra hästklassen kunde ingen stoppa vilt satsande Camilla Lind med Arcantijn som vann före Karin Bondesson.

Och så avslutades alltihop med att Fredrik Hedin och Peter Gerborn gjorde upp i parklassen för häst. Seger till Peter denna gång. Uppiggande arrangemang när nu vintermörkret lägger sig alltmer över Skåne.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden