Dressyr
14 september 2018 16:40

Fyra svenska ryttare i Specialen – tre slutar på topp 10

Ryttar-VM(Uppdaterad 23:29) Dressyr-VM ägnas under fredagen åt Grand Prix Special. De 30 främst individuellt placerade ekipagen från Grand Prix-klassen gör upp om de första individuella VM-medaljerna. Ridsport rapporterar live om höjdpunkterna från klassen där tre av de svenska ryttarna hamnar på topp 10.

Fyra svenska ryttare i Specialen – tre slutar på topp 10
Patrik Kittel, Juliette Ramel, Therese Nilshagen och Tinne Vilhelmson Silfvén rider om individuella VM-finaler i GPS:en. Foto: Roland Thunholm

Sverige har alla sina fyra ryttare med i Specialen, precis som Tyskland, USA, Storbritannien och Nederländerna. Till söndagens kür går de 15 främsta ekipagen från specialen vidare – dock högst tre ekipage per nation.

23:29: Dressyrdrottningen Isabell Werth rider in och tar sitt tredje individuella VM-guld. Tillsammans med Bella Rose levererar hon en bländande uppvisning och landar på 86,246 procent och tar hem guldet. Laura Graves tar silvret och Charlotte Dujardin är bronsmedaljör. Patrik slutar femma, Juliette åtta och Therese på tionde plats. Läs resultatartikel här.

23:11: Inledningsvis ligger Storbritanniens Charlotte Dujardin på skyhöga siffror med Mount St John Freestyle, men längre in i programmet faller siffrorna – på slutet ligger resultatet exakt mot Laura Graves ledarpoäng. 81,747 procent lägger sig Dujardin på och går till rinnande tårar in på en andra plats när bara dressyrdrottningen Isabell Werth återstår.

23:00: Gårdagens trea, Sönke Rothenberger från Tyskland på Cosmo, inleder med skyhöga procent. Han rider för guld och det ser oerhört enkelt ut, men så plötsligt blir det missar i ettorna – inte bara en gång utan två gånger. Det är en moloken Rothenberger som tackar publiken och tar emot 81,277 procent, och han lägger sig på andra plats mellan Laura Graves och Patrik Kittel.

22:51: Amerikanskt i ledning när Laura Graves ridit klart med Verdades. En säker ritt med bland annat härliga travökningar gav 81,748 procent. Tre ryttare återstår.

Ridsport
Patrik Kittel och Welly. Foto: Roland Thunholm

22:41: Efter gårdagens succé med ett personbästa som det slog gnistor om rider Patrik Kittel in på banan med Well Done de la Roche CMF. Det är mjukt och harmoniskt samtidigt som Welly utstrålar energi och en positiv inställning till jobbet. De sätter allt och Patrik jublar sjövilt av lycka efter ritten. Nytt personbästa med råge ännu en gång. 79,726 blir domarsiffrorna, Patrik tar över ledningen när det är fyra ekipage kvar i klassen. Och tre svenska ryttare klara till söndagens kür!
– Jag är oerhört glad hon går bara in och gör allt som är så svårt så enkelt, säger Patrik om Welly efter ritten.
– Jag brukar inte bli mållös. Men nu har jag inga ord. Det är magiskt.
Stoet gör sitt första stora mästerskap och bara dansar in så där självklart och lätt.
– Jag bara njuter. Jag kan inte hitta några fel, möjligen att hon blev lite stressad in i första piaffen.
– Nu ska jag njuta av detta och vila inför küren, säger Patrik som tror att Welly kan gå i det dåliga vädret som väntas komma – men inte i hur dåligt väder som helst.

22:30: Edward Gals ritt med Glock’s Zonik N.O.P. är en fröjd för ögat, det är bara deras andra start i en Grand Prix Special men de gör det med den äran. 77,736 procent blir resultatet och Gal går in på andra plats. Juliette ligger därmed trea och Therese på femte plats när det är dags för Patrik Kittel.

22:20: Först ut i sista gruppen är Carl Hester, Storbritannein, som rider Hawtins Delicato. Det är mjukt och elastiskt, hästen kommer lite ur balans i piaffen men ekipaget hittar snabbt samspelet igen. Det  blir en miss vid galoppombytena men annars är det det en mycket trevlig uppvisning. Betyget blir 77,204 och Hester går in på tredje plats mellan Juliette och Therese.

21:50: Amerikanska Kasey Perry-Glass ser inte ut att ha några problem utan levererar en härlig ritt med Goerklintgaards Dublet. 78,526 blir domarsiffrorna och Perry-Glass går upp i ledning. Nu är det en kortare paus igen innan de sju sista toppryttarna rider.

21:40: Ryttarna klagar på värmen, eller framförallt luftfuktigheten, i Tryon. Det märks att den tar på både hästar och ryttare. Danska Daniel Bachmann Andersen får ihop 73,602 procent med Blue Hors Zack och tyska Jessica von Bredow-Wendl får snäppet högre med TSF Dalera BB, 73,875 procent. Fortfarande Juliette i ledning och Therese på andra plats.

21:21: Hoppsan, Dorothee Schneider får problem med Sammy Davis Jr. och klarar inte av att ta sig förbi de två blågula ekipagen i topp. 75,638 procent lägger tyskan på tredje plats bakom Juliette och Therese.

21:10: Storbritanniens Spencer Wilton, med i gårdagens bronslag, har inte kommit till start med Super Nova III. Arrangören har inte meddelat orsaken.

180914_juliettramelspecialen_rolandthunholm
Juliette Ramel och Buriel K.H. sätter ytterligare ett personbästa under VM. Foto: Roland Thunholm

21:00 Så rider nästa svenska ekipage in på banan, Juliette Ramel och Buriel K.H. som slog till med personbästa i onsdags. Ritten är mjuk, koncentrerad och visar på ett härligt samarbete mellan häst och ryttare. Tyvärr blir det ett missförstånd där ekipaget kommer lite ur balans, men Juliette gör en härlig upphämtning och drämmer till med 77,295 procent. Personbästa IGEN och upp i ledning. Två svenska ryttare i topp och garanterade platser i küren! Se de båda två svenska toppritterna här.

20:50: Inget går att förutsäga vid det här VM:et. Amerikanska Adrienne Lyle tog ett lagsilver igår, idag går det helt på tok med Salvino. Ekipaget utför ingen piaff och får kämpa på rejält. Med så låga procent som 69,043 är plötsligt Australiens Kristly Oatley, som just nu ligger tvåa, lite otippat garanterat med till söndagens kür.

180914_theresenilshagenspecialen_rolandthunholm
Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD i Specialen. ArkivFoto: Roland Thunholm

20:39: Andra svenska ryttare i Specialen är Therese Nilshagen. Hon inleder mycket fint med en perfekt halt och domarsiffrorna går inledningsvis upp till över 80 procent. Dante Weltino är mjuk, avslappnad och fullt koncentrerad på Therese, och det hela ser helt felfritt ut. Det blir en miss vid galoppombytena i vartannat, men ettorna sätter de. Halten kommer på rätt ställe denna gång och Therese pustar ut rejält efter ritten i värmen, och belönas med 75,836. Upp i ledning och garanterad plats i küren.

19:36: Sist ut i andra gruppen är spanska Severo Jurado Lopez, som gör en trevlig ritt med Deep Impact 3. Hästens instabila bakben ställer till det i vissa rörelser, framförallt blir det tydligt i passagen. 73,116 procent avslutar andra gruppen, och nu blir det en dryg timmes paus innan tredje gruppen drar igång. Först ut i den är Therese Nilshagen klockan 20:30.

19:10: Spaniens ryttare ser ut att trivas i Specialen. Beatriz Ferrer-Salat rider harmoniskt på en energisk och avslappnad Delgado. Ekipaget är uppe på procent i nivå med Kristy Oatly, men en taktmiss i sista ökningen drar ner resultatet som slutar på 74,119 och Ferrer-Salat går in på andra plats så här långt.

18:55: Inte heller Nederländernas Madeleine Witte-Vrees lär lägga Specialen i Tryon till listan över hennes bästa ritter. Cennin drar iväg med henne och procenten rasar. Totalt blir det 71,489 procent som slutresultat.

18:41: Hans Peter Minderhoud ser inte överväldigad ut när han ridit klart på Glock’s Dream Boy N.O.P., domarsiffrorna säger 72,067 procent.

180914_tinnevilhelmsonsilfven_rolandthunholm3
VM i Tryon var inte Tinne och Antons mästerskap. Foto: Roland Thunholm

18:31: Tinne Vilhelmson Silfvén inleder till synes stabilt men procenten ligger relativt lågt. Don Auriello vispar lite irriterat med svansen, och den riktiga gnistan och energin saknas. Tinne rider fel väg när hon ska göra slutorna och det blir ett kostsamt poängavdrag. Ekipaget missar i sina galoppombyten och sammantaget kan man säga att det här var inte Tinnes VM. Resultatet blir 71,632 procent och Tinne kommer med största säkerhet inte ta sig till söndagens kür. Läs om Tinnes besvikelse här.

18:21: Spaniens Claudio Castilla Ruiz strålar av glädje efter sin ritt på Alcaide. Stabilt, samspelt och harmoniskt rider han ihop 74,103, slår personbästa och går in på en andra plats.

17:53: När den första gruppen med åtta ryttare ridit leder fortfarande Kristy Oatley. På andra plats ligger Irlands Judy ReynoldsVancouver K med 73,982 procent följd av ryska Inessa Merkulova och Mister X med 72,523 procent. nu väntar en kortare paus innan andra gruppen drar igång, där Tinne går ut som första svenska ryttare.

17:12: En härlig och kraftfull ritt gör Australiens Kristy Oatley (kusin till Patrik Kittels hustru Lyndal Oatley). Tillsammans med Du Soleil visar det bland annat upp härliga ökningar och belönas med 74,605 procent, vilket är personbästa. Sju eniga domare är överens om att placera Oatley i topp så här långt.

17:05: Danmarks andrareserv Rikke Svane har inte behövts skämmas för sig under detta VM. Utan att ens ha räknat med att få åka till Tryon gick hon tillsammans med Finckenstein TSF vidare till Specialen som nummer 30 i GP:n, och efter en fin uppvisning i Specialen blir det 70,729 procent.

16:40: Först ut av de 30 ekipagen är Laurence Roos, Belgien, på Fil Rouge. Hon belönas med 70,471 procent.

Liveresultat

Svenska deltagare:

  • Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello (HANN val f-02 e Don Davidoff-White Star, uppf Joachim Poppe): Startnummer 10, starttid 18.20
  • Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD (OLD hingst f-07 e Danone-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls): Startnummer 16, starttid 20.30
  • Juliette Ramel/Buriel K.H. (KWPN val f-06 e Osmium-Krack C, uppf P. Bakker): Startnummer 18, starttid 20.50
  • Patrik Kittel/Well Done de la Roche CMF (ZVCH sto f-08 e Fürstentraum-Walt Disney, uppf Franҫoise Trembley): Startnummer 26, starttid 22.30

Domare:
K: Katrina Wuest, Tyskland
E: Anne Gribbons, USA
H: Susan Hoevenaars, Australien
C: Hans-Christian Matthiesen, Danmark
M: Annette Fransen Iacobaeus, Sverige
B: Mariette Sanders-van Gansewinkel, Nederländerna
F: Andrew Gardner, Storbritannien

SVT:s sändningar

16.15-23.30 SVT Play, dressyr: individuell Grand Prix Special samt medaljutdelning.
16.15-18.00 SVT1
18.00-19:30 SVT2
20.15-23.45 SVT24
Även Eurosport samt online-betalkanalerna FEI-tv och Horse & Country sänder.

VM-länkar

Tidningen Ridsports samlade artiklar inför och under VM
Arrangörens site
SVT Plays VM-sändningar
FEI-tv
Horse & Country TV
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden